НЕМЦИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ О „НОН ПЕЈПЕРУ“

НЕМЦИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ О „НОН ПЕЈПЕРУ“

21 априла 2021

Идеје о „финалном распаду Југославије“ и новом померању граница на Западном Балкану неће променити постојећу политику Европске уније. Али то не значи да европском ангажману у региону није потребно хитно буђење, пише Дојче веле.Kолико је Западни Балкан још ровита регија, и даље склона брзој дестабилизацији због још отворених рана из прошлости, а које се политички коректно данас називају „отворена билатерална питања“, показала је информација о једном тексту, који се, због свог незваничног карактера не може назвати ни документом, па чак ни папиром.

Такозвани „нон пејпер“, без заглавља и потписа, приписан је од стране медија словеначком премијеру Јанезу Јанши. Он је својим амбивалентним ставом нити признавања, нити демантија, даље подстакао искру која је, како смо већ раније били сведоци, брзо „запалила“ читав регион, а пренела се, сасвим очекивано, и преко граница ЕУ.

Текстом се предлаже „завршетак распада Југославије“ односно „финално“ померање граница на Западном Балкану у циљу стварања раскомадане, али „одрживе и функционалне“ Босне и Херцеговине, Албаније са прикљученим Kосовом и деловима Северне Македоније, Србије са прикљученом Републиком Српском.

Из институција ЕУ до овога тренутка нису потврдили приспеће таквог текста у Брисел и вероватно никада неће. Званични Брисел само је поновио своју позицију да „ништа не би требало да се мења када су у питању границе на Западном Балкану“.

– Треба да се ради на регионалном помирењу и сарадњи, што је и логика евроинтеграционог процеса. Сва отворена питања међу државама требало би решавати у процесу који не залази у опасне територије, а који се ослања на ЕУ законе и принципе – поручио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Да је „цртање нових граница опасан пут“, а „регионално помирење и сарадња кључ за мир, демократију и просперитет“ на Западном Балкану, поновио је и немачки државни секретар за Европу Михаел Рот.

Исте поруке стигле су и из Европског парламента, одакле известилац за Србију Владимир Билчик поручује да је „мењање граница и територија је опасан пут у експлозивну прошлост“ региона.

Опасни компромиси

Међутим, да појава тог текста није случајна, да то има своју предисторију и да постоје људи који виде решење свих проблема на Западном Балкану у промени граница, за ДW указују Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност и Бодо Вебер из берлинског Савета за демократизацију политике.

У разговору за ДW они подсећају да је размена територија не тако давно већ била тема у региону и у ЕУ када се 2018. године говорило о размени територија између Србије и Kосова.

– Овакве ствари стално искачу. Оне су биле присутне и током рата у бившој Југославији. Али треба имати на уму и разлог који је довео до тих ратова. Зато је веома опасно веровати да промене граница, које би водиле и у етничке размене, могу довести до решења на Западном Балкану – каже Штиглмајер.

Она сматра да је појава такве идеје у овом тренутку нека врста пробног балона који је ту да би се видела реакција земља-чланица ЕУ и да се види да ли је то пут којим се може ићи.

– Моје је мишљење да то дефинитивно није пут, јер би тако само дошло до конфликта, а затим и оружаног сукоба у свим погођеним земљама Западног Балкана“, наглашава аналитичарка из Брисела.

Бодо Вебер указује да је претходне четири године читавом региону претила дестабилизација због идеје о размени територија између Србије и Kосова, а да се сада направио „нови отвор“ који претњу пребацује на територију БиХ.

– У претходне четири године приметна је динамика ’опасне странпутице’ неких представника ЕУ и САД који преговарају у региону Западног Балкана, а који су прво, фокусирајући се на преговоре Србије и Kосова, претили стабилности читавог региона с лудом идејом размене територије.

Затим су у БиХ, ван пажње, успели да договоре ’прљав споразум’ о етничкој подели на локалном нивоу, тзв. Мостарски споразум. Све то показује да су наши западни преговарачи у кризним ситуацијама склони склапању било каквог договора, што значи и лош компромис са опасним регионалним агендама који би ишао на руку националним лидерима на Западном Балкану“, закључује Вебер.

Радикалан документ

Из Европске иницијативе за стабилност Александре Штиглмајер подсећају на чињеницу да су, у процесу решавања „косовског питања“ неки од лидера ЕУ подржали опцију „било ког решења око којег се две стране договоре“.

Додају и да наводни словеначки „нон пејпер“ иде „много радикалније“, без претходне консултације са земљама које су њиме погођене.

– Не мислим да би ни БиХ, ни Северна Македонија, ни Kосово на то пристали. Можда Албанија, али то би значило њено напуштање ЕУ-пута – каже Штиглмајер.Истовремено албански премијер Еди Рама једини је потврдио да је и видео документ и да је о „идеји“ разговарао са словеначким премијером.

Аналитичари из Брисела и Берлина сагласни су у ставу да за такву „идеју“ ни изблиза не постоји већинска подршка.

– Ако такав документ, у том облику какав је објављен у медијима, постоји, то би показало да господин Јанша у својој радикалности заправо више делује контрапродуктивно за промовисање своје идеје. Верујем да је ово врло суров начин лобирања за тако опасне идеје, ако је заиста истинит и аутентичан документ – каже Бодо Вебер.

Он додаје да се нада да ће новонастала ситуација побудити државе ЕУ да дају „више контре“ опасном начину преговарања представника ЕУ, конкретно у БиХ, у овом тренутку.

– Ти преговори прете даљом етничком поделом БиХ и то под патронатом ЕУ и САД, али чак и распадом земље и дестабилизацијом читавог региона, што бисмо исто доживели да је склопљен споразум о размени територија између Kосова и Србије. Претња је реална од прљавих и нетранспарентних преговора европских представника, а мање од тако отвореног заступање етно-националистичких идеја типа фамозног нон пејпера из Љубљане – закључује Вебер.

Тест без утицаја и политика без „буђења“

Текст око којег се дигла прашина на Западном Балкану и широм ЕУ, наводно је достављен председнику Европског савета Шарлу Мишелу као део најаве приоритета које ће Словенија заступати када од средине године преузме место председавајуће Савету ЕУ.

Да после добијених реакција словеначки премијер неће наставити са инсистирањем на сличним идејама, и да не би требало очекивати било какав радикални заокрет у политици ЕУ према Западном Балкану, сматра Алкесандра Штиглмајер.

– Не верујем да би ово могло да буде база за било какву нову политику ЕУ према Западном Балкану. Већина земаља-чланица подржавају мултиетничке државе засноване на људским и грађанским правима. О томе се неће даље званично расправљати у Бриселу. Нови замах у политици ЕУ према Западном Балкану је неопходан, али не видим да постоји стварни позив на буђење. Докле год се ситуација на Западном Балкану буде ’провлачила’, можда не баш на задовољавајући начин, али свакако без конфликата, земље-чланице ЕУ то неће гледати као приоритет – каже Штиглајер.

Штиглајер у разговори за ДW позива ЕУ да коначно понуди Западном Балкану „нешто стварно кредибилно“, укључујући и функционалнији процес приступања, „на чему и ка чему“ би Западни Балкан требало да ради.

– У супротном, плашим се да ће доћи до конфликата. Две посебно проблематичне ситуације су она између Србије и Kосова и она у Босни и Херцеговини – закључује Штиглмајер.

KOMENTARI2 коментара

  1. jovan says:

    Fakat prvi, sve drzave-banane nastale Zapadnom Nato AGRESIJA na SRPSKI NAROD su PRIVREMENA KATEGORIJA!!! Drugo, Velika Srbija nije Srbija bez Vojne Krajine, Republike Srpske sa Drvarom, Grahovom, i dr., bez KiM, Skadra na Bojani,... Trece, cepanje Srpskog naroda je sproveden po planu Natofasista i Vatikana iz 1976 godine, uz pomoc domcih izdajnika, saradnika cija, mija, bnd, iz svih struktura drustva od Dusana Mitevica sa televizije, politicara Vuka i DS, generala Perisica, raznih piskarala, glumatala, novinarcica, muzikanata,... Ali to je bilo 90-ih,kao i 40-h, u Prvom ratu. Zasto sada oni polovinu teritorije od Srba koje nam "nude" zovu VELIKA!? Cilj je da mi sto pre odreknemo Kosova, a da nam "daju" Republiku Srpsku koja je fakticki nasa. Oni shvataju da moc SAD, Engleske, Nemacke slabi i da se njihova OKUPACIJA blizi 1945-oj, i zure da "zavrse raspad SFRJ" koji zaista nije zavresen na njihov nacin cepanjem Srba na 8 dela (Kucan rekao Canku da ce priznavanje osamostaljenje pokrajina Vojvodine i Kosova biti po planu 5-6godina posle Slovenije i drugih republika), ali zele da bar ne propadne sve sto su AGRESIJOM propagandnom i bombama postigli poslednjih 1/4veka. Zapadne pljackaske horde se boje da ce sila br 1 China i Rusija uciniti Srbiju prejakom, pa zele da "cementiraju" raspad koji nije gotov da mi pristanemo na polovinu od celog.

  2. Gagi says:

    Sve podmukle inicijative koje su zadnjih decenija dolazile sa katolickog zapada su imale samo jednu svrhu, da nas slude i obezglave. Kristalno jasno vidimo sta je rezultat nasilnog rasturanja nase zemlje. TO je organizovanje i ponovno objedinjavanje njihovog istorijskog katolickog prostora, sada bez remetilackih elemenata. Nije ovo jedina politicka igranka koja nam se desava, tek ce ih biti u raznim oblicima. Njihov projekat asimilacije ovog Balkanskog prostora je momentalno u zastoju, pa eto, da ga pokrenu i da se nesto radi. Njihov prioritetni cilj je da naprave haos u BiH gde ce naravno Srbi biti krivi, ONI ce posle haosa da pripoje delove tog podrucja rvatskoj, cilj im je da ponovo objedine prostor svog Vatikanskog carstva, odnosno, Karla Velikog. Nece oni tu stati, kada jednog dana to zavrse, cilj im je Zemun i granica na Savi. Mora se priznati da su dobro organizovani od svoje "centrale" i da vrlo dobro ostvaruju svoj cilj, imaju rezultate zadnjih decenija. Mi smo nasuprot njima raspoluceni i jos bolesni od komunistickog Covida, bilo je nekih vakcina koje smo primili ali nam nisu znacajno pomogle, jos se od te bolesti teturamo i hvata nas nesvestica. Tako bolesni i nejaki, jos neoporavljeni, jurcamo da nam svaki dan bude lep kao da je poslednji, u tom jurcanju ne biramo sredstva za tim zadovoljstvom. Danasnja drzava to stimulise i podmasuje, nagledasmo se "svakakvih sloboda" koje nisu svojstvene duhu naseg naroda. SVE JE TO PROGRAM koji se realizuje da se opustimo i zaludimo dok nam neprijatelj zabija noz u rebra. Nema tu nekih velikih dilema, dobro znamo iz prakse da seljak svinju najbolje hrani i poji pre klanja, da je opusti i da ona pomisli kako ipak nece biti zrtva i pojedena. Nasa Crkva, duhovni svetionik, i dalje "mudro" zauzima neutralnu poziciju, gledaju svoja posla, pitao bih, cija posla. Danas SVI imaju neka svoja posla dok Srbi stradaju i dok nam se otimaju oslobodilacke istorijske zasluge. Dok nasi neprijatelji marsiraju prema Bgd-u, nama je prioritet ljubav i zakon o istopolnim zajednicama. Sludjivanju ovog naroda nikad kraja, perfektno to obavljaju nasi neprijatelji sa svojim placenicima koji su medju nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u