НЕМЦИ СПРЕМАЈУ ПУЧ: Ближи се крај владавине Ангеле Меркел!

NEMCI SPREMAJU PUČ: Bliži se kraj vladavine Angele Merkel!

13 novembra 2015

BN-JG773_0707ge_J_20150707143502U jeku junskih previranja unutar Evropske unije oko toga da li odobriti Grčkoj novi paket finansijske pomoći, nemački ministar finansija Volfgang Šojble umeo je da kaže svojim najbližim saradnicima kako ide kod kancelarke Angele Merkel da vidi šta je za njega spremila. „Verovatno će me smeniti”, rekao bi on, a onda bi počeo se smeje, dodajući saradnicima da se samo šali. Iako su im se mišljenja o rešavanju grčke dužničke krize često dijametralno razlikovala, Merkelova nikad nije ni pokušala da ga smeni, znajući da on uživa izuzetno popularnost i poštovanje unutar njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Međutim, ova crtica iz života najmoćnijih nemačkih političara možda najbolje opisuje igru moći, koja između Merkelove i Šojblea traje još od 1998. kada je sa vlasti i sa vrha njihovog CDU pao Helmut Kol, a današnja kancelarka se pobrinula da dve godine kasnije sa čela CDU istisne i Šojblea, zbog sumnji u malverzacije sa tajnim prilozima partiji. Merkelova je tada hladno „pustila niz vodu” Kola i Šojblea, ali petnaest godina kasnije nemački mediji počeli su da se pitaju da li je sad zapravo Šojble krenuo da izravnava račune sa Merkelovom tako što joj svojim stavovima o načinu rešavanja izbegličke krize ljulja poziciju u CDU, kao i kancelarsku fotelju iz koje bi možda mogao i da je istisne.

Ona je sve uradila da on 2004. ne postane predsednik Nemačke, ali ga je godinu dana kasnije pozvala u vladu i postavila tada za ministra unutrašnjih poslova. Njihov odnos nikad nije bio tako lagodan i prijateljski, između ostalog, i zbog toga što sada sedamdesettrogodišnji Šojble nikad nije uspeo da svoj ogroman uticaj u nemačkoj politici kruniše mestom nemačkog kancelara. Premda mnogi smatraju da je sada prestar za ovu funkciju, činjenica je da je i dalje među najpopularnijim nemačkim političarima i da izjavama minulih dana izaziva oduševljenje kod svih onih demohrišćana koji kritikuju politiku Merkelove – „otvorenih vrata” za izbeglice.

Šojble je najpre prošlog vikenda podržao sporni plan ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera da se sirijskim izbeglicama boravak u Nemačkoj ograniči na godinu dana, kao i da dve godine nemaju mogućnost da dovedu svoje porodice. Plan je „stavljen na led” jer su mu se suprotstavili koalicioni partneri, a ni Merkelova o njemu nije bila upoznata, ali to nije sprečilo Šojblea da podrži plan, ističući da je „potrebno da svetu pošaljemo jasnu poruku – više smo nego spremni da pomognemo i pokazali smo da jesmo, ali su naše mogućnosti ograničene”.

„Naravno da moramo da ograničimo mogućnost dovođenja porodica, jer smo na ivici kapaciteta”, rekao je Šojble, čime je direktno išao protiv insistiranja Merkelove da ne želi da kaže koliko izbeglica Nemačka može maksimalno da primi, kao i njenog uveravanja Nemaca ponavljanjem rečenice: „Mi to možemo”.

Pojedini komentatori, poput Jakoba Augštajna iz političkog magazina „Špigl”, istakli su da su Šojble i De Mezijer zapravo poveli puč protiv Merkelove i vladine politike.

Ipak, Šojble je očigledno u pojedinim aspektima i te kako saglasan sa Merkelovom, tako da je istakao da Nemačka ovaj problem ne može da reši sama ili tako što će biti uspostavljene kontrole na unutrašnjim granicama zemalja članica EU.

„Nacionalne države ne mogu više da rešavaju ove velike probleme”, rekao je najstariji član nemačke vlade, sa čim je saglasna i kancelarka koja nastoji da ubedi evropske partnere na zajedničku strategiju rešavanja izbegličke krize i ravnomerne raspodele izbeglica.

Šojble je dodao da izbegličku krizu ne bi rešilo ni to kada bi se čak zatvorile granice između nemačkih saveznih pokrajina, čime se on zapravo distancirao od bavarskog premijera Horsta Zehofera, koji je minulih nedelja pretio Merkelovoj da će samostalno delovati ako za izbeglice ne zatvori granice Bavarske.

Međutim, prema oceni nedeljnika „Fokus”, Šojble je proteklih nedelja izgradio „toliko distance između svoje pozicije i pozicije koju zastupa Merkelova, da u međuvremenu važi za jedinu alternativu Merkelovoj, ukoliko bi ona pala zbog svoje politike prema izbeglicama”. Ipak, pojedini nemački komentatori smatraju da Šojble ne želi da oteža situaciju Merkelovoj, budući da ona postepeno već menja svoju politiku „otvorenih vrata” i otežava uslove za dolazak izbeglica.

Zvanično, pak, ona odbija da promeni svoju politiku, a i šef poslaničke grupe CDU u Bundestagu Folker Kauder odbija kritike da Merkelova menja svoju politiku pod uticajem konzervativnijeg dela CDU.

„Angela Merkel već duže vreme ima jasan plan šta bi trebalo raditi u pogledu kretanja izbeglica tako da to dugoročno ne škodi Nemačkoj”, rekao je Kauder za list „Švebiše cajtung”, koji inače podržava dalji prijem izbeglica. „Ona sledi tačke koje su neophodne za to. Ne vidim da postoji neka podmukla promena kursa.”

Iako dosad demohrišćanima sklon, list „Frankfurter algemajne cajtung” ovih dana ističe da traje „permanentni haos u CDU” i da se postavlja pitanje „da li se borba za vlast koja tinja nedeljama i mesecima sada vodi otvoreno”. Ima mišljenja i da možda greše svi oni koji misle da Šojble svojim najnovijim izjavama ruši Merkelovu. Ovo je možda samo njihova stara igra „dobrog i lošeg policajca”, koju su Grci već iskusili. Igra u kojoj je Merkelova „dobra” a Šojble „zao”, dok na kraju Nemačka ne izdejstvuje ono što najviše odgovara njenim nacionalnim interesima.

(Nenad Radičević, Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *