Nemci sve stariji i sve ih je manje

Nemci sve stariji i sve ih je manje

17 maja 2013

Germany pensioners elderlyNemačka stari i smanjuje se i ukoliko se ništa ne promeni, od sadašnjih 81,7 miliona ljudi, 2060. godine stanovništvo će „spasti“ na 65 do 70 miliona, prenose “Novosti“. Trenutno je u zemlji svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, 2030. godine će šezdesetpetogodišnjaci i stariji činiti čak 29 odsto ukupne populacije, a 2060. godine oni će se “vladati“ sa 34 odsto društva. To je statistička, životna i demografska činjenica s kojom se nemačko društvo suočava, a vlada traži rešenje, za koje „Bild“ piše da ni izdaleka još nije nađeno. Premda eksperti i ministri analiziraju taj problem koji bi mogao da ugrozi na daleko čuveno nemačko blagostanje, „recept“ i dalje glasi – o tome se mora pričati.

„Mi smo razvili jedinstveni proces dijaloga, koji odgovara veličini zadatka“, rekla je kancelarka Angela Merkel u čijoj vladi je ove sedmice održan treći po redu samit o demografskim promenema nemačkog društva. Kada je u pitanju privreda, poslovično vredni i racionalni Nemci su izračunali da je danas 62,5 odsto stanovništva, odnosno, 50 miliona ljudi, radno sposobno, dakle, u dobi između 20 i 64 godine, dok će, kažu demografi, 2060. godine tek svaki drugi Nemac biti radno sposoban.

To otvara problem radne snage u ekonomski najmoćnijoj zemlji Evropske unije (EU), u kojoj trenutno ima 111 deficitarnih zanimanja, odnosno, toliko zanimanja s manjom radne snage, što bi u budućnosti moglo da postane još ozbiljniji problem, pa su zato procene i zahtevi Industrijske i trgovinske komore Nemačke da do 2025. godine u zemlju uđe oko 1,5 milion kvalifikovanih stranaca, očito, u skladu sa ozbiljnošću situacije.

Pitanje penzionera i penzionih fondova, takođe, važi za jedno od životnih – sada u Nemačkoj, naime, na jednog penzionera dolaze tri osobe, starosti od 20 do 64 godine, a taj odnos će se već 2030. godine nepovoljno okrenutu na jedan prema dva radno sposobna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *