НЕМЦИ У ЧУДУ: Одакле Србији толике вакцине!

NEMCI U ČUDU: Odakle Srbiji tolike vakcine!

30 januara 2021

Nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ) piše da u Evropi, posle Velike Britanije, niko nije vakcinisao toliko građana kao Srbija, i ocenjuje da je to učinjeno zahvaljujući pomoći Pekinga i Moskve.

Srbija je daleko ispred Nemačke, Francuske i svih ostalih zemalja EU, navodi FAZ, postavljajući pitanje kako je to moguće.List podseća da je Evropa bila iznenađena zbog zahvalnosti koju je u martu prošle godine pokazao Kini predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu nakon isporuke zaštitnih maski i druge robe koja je u to vreme bila deficitarna.

„Reakcija je bila slična i kada su se ubrzo nakon toga svuda u centru Beograda pojavili ogromni plakati na kojima se pored slogana ‘Hvala, brate Si’ video portret kineskog predsednika. Ovih dana, međutim, mogu se čuti čak i mnogi tvrdoglavi protivnici srpskog predsednika da su se njegovi napori da uspostavi dobre odnose sa Pekingom isplatili. Jer na evropskom kontinentu nijedna država ne vakciniše svoje stanovništvo brže od Srbije“, ocenjuje FAZ, prenosi RTS.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar objašnjava za FAZ da je Srbija, za razliku od zapadnih zemalja, pokušala da dobije vakcine od svih dobavljača, a list dodaje da su u Srbiji dostupne vakcine „Fajzera“, ruskog „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) i kineskog „Sinofarma“.

„Za razliku od mnogih drugih zemalja, građani Srbije mogu da biraju koju vakcinu žele. Čim je naš nacionalni kontrolni organ odobrio vakcinu kao sigurnu i efikasnu nakon testiranja, ona će biti dostupna svima“, citirao je list izjavu Lončara o politici nabavke u Srbiji.

FAZ prenosi i navode Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, da je ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ubedljivo najpopularnija u Srbiji.

Prema tome, navode, 40 procenata onih koji su spremni da se vakcinišu odlučilo se za „Sputnjik“, a 28 odsto za „Fajzer“. Trećina je izjavila da nemaju preferencije.

FAZ ocenjuje da je glavni razlog za trenutnu vodeću poziciju Srbije u trci vakcinacije Kina, koja je do sada isporučila milion doza „Sinofarma“, što je znatna količina za zemlju od sedam miliona ljudi.

U međuvremenu, dodaje, ministar zdravlja jasno stavlja do znanja da Srbija želi da održi trenutnu stopu vakcinacije:

„Naša strategija je da do leta postignemo kolektivni imunitet. Iako smo na dobrom putu, već posebnu pažnju posvećujemo jeseni, jer će tada biti potrebno da se na odgovarajući način pripremimo za novi ciklus vakcinacije protiv korone i za sezonu gripa“.

Takođe navode i da je Srbija htela da pomogne u regionu uz podsećanje da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio da je toj zemlji dozvoljeno da kupi 8.000 doza „Fajzerove“ vakcine od Srbije.

List navodi i da su „takva pitanja pod političkim nabojem“, ukazujući na to da je Beograd poslao mini-kontingent od 55 doza vakcina na sever Kosova, što je iz Prištine protumačeno kao mešanje u kosovske poslove. Na to je, podseća autor, Vučić odgovorio da nisu poslati artiljerija i tenkovi, već samo vakcine i lekovi.U međuvremenu, susedne države su napola zavidne i napola sumnjaju u uspeh Srbije, piše FAZ.

„Ali, umesto da se oslanjamo samo na Kovaks, trebalo je da se odlučimo za bilateralne pregovore poput Srbije“, kažu neki kritičari u regionu.

U Severnoj Makedoniji sada se nadaju da će moći da počnu da vakcinišu negde u februaru. Mnogo bi se dobilo kad bi bar bolničko osoblje moglo da se vakciniše, navodi list i podseća da je vakcinacija u Srbiji počela pre mesec dana.

„Ovo takođe čini geostratešku komponentu najnovijih dešavanja jasnom, uz moto: Kina kao spasitelj, EU kao neuspeh u vanrednim situacijama“, ocenio je list, podsećajući na reči Vučića koji je nedavno uporedio situaciju na Balkanu sa siromašnijim putnicima na Titaniku.

Ako bi to postalo regionalni narativ krize, list navodi da bi šteta za EU bila velika.

„S obzirom na takve opasnosti, ministri spoljnih poslova 13 država članica izdali su zajedničko pismo početkom januara u kojem pozivaju ljude da podele sopstvene zalihe sa svojim susedima na Balkanu. Jer EU neće biti sigurna ako to nisu ni države u njenoj neposrednoj blizini. Pored susednih zemalja poput Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Rumunije, među potpisnicima su bile i Danska, Finska i Švedska. Nemačke nije bilo“, navodi FAZ.

KOMENTARI12 komentara

 1. Bogumil says:

  Tolike vakcine? Šta, jel to nešto dobro?

 2. milorad 5 says:

  smešno i tužno, sve ove izjave su uvijene i uvredljive neprijateljske priče od strane EU birokratije.Zašto mi ili EU ne bi kupili vakcinu od kine ako je ispravna?Čak i vakcinaciju skreću na politički kolosek i time nama ali i svojim gradjanima pokazuju nivo potpune otudjenosti i bezdušnosti,nehumanog odnosa prema ljudima samo da bi napunili svoje novčanike.PACOVI vladaju u EU a ne ljudi.Stvarno ne vidim razlog zašto ulaziti u tu asocijaciju,pa mi imamo mnogo bolje ekonomske i BEZBEDNOSNE šanse ako NE UDJEMO U 4.rajh.AKO MORA IMA DA NAS TRPE BRE, TAKVE KAKVI SMO, A MORAĆE.

 3. persida says:

  Pola vakcinisanih ce pandrknuti vec sledece godine. Tad ce se videti koliko su Srbi pametni.

  • Muta says:

   a ti ces sigurno bez vakcine...pandrknuti

  • Cp6a says:

   Sram da te bude, monstrume jedan poganog jezika! Moderator, šta je ovo? Zašto puštate ovakve Neopaveliće da vam prljaju portal? Molim da protiv ove džukele preduzmete nešto.

 4. Ramonda Serbika says:

  Građani Srbije su pokusni kunići/miševi na kojima se vrši treća faza ispitivanja vakcina svih svedskih industrija bio-hemijskih otrova.Zašto gubiti dragoceno vreme vršeći eksperimente na životinjama kad su tu srBi/dobrovoljci.A kad za nekoliko godina vidimo rezultate - videćemo ko je koliko bio pametan i sposoban.

 5. šiško says:

  Ne nasedajte da psihopatinu propagandu. Niko neće da mu se vakciniše. To on po običaju talambasa. A ako mu u tome pomaže frankfurter algemeine, konzervativni adolfinin list, onda je jasno šta oni svi zajedno hoće da postignu: da nas što više pobiju. Još jednom: ne nasedajte i ne dajte se vakcinisati!

 6. Kovaks says:

  Vučić zaboravio da Evropa nema alternativu?

 7. Kulak says:

  Volim Srbiju

 8. Zeka says:

  Persido, hoću da budem pametan Srbin, pa da se tebi javim. Gde ti je ofis? Da mi vračaš i baješ, da ne pandrknem. Zaobići ću sve ove medicinarske, naučne i akademske lažove i zamlate. Baba-vračare su pravo mesto. Pametni Srbi idu kod njih za savet. To je i tradicija koju ne treba menjati. Praksa to dokazuje. Eno, svi idu kod lekara. I vidi koliko je mrtvih! Eto im njihovi lekari. Tolike Perside lepo nam kažu da ćemo da pandrknemo, a Srbi ništa. E, zato ću ja kod Perside. Ako bude ljubazna da mi javi gde da joj se obratim. Ne pitam za cenu. Pamet nema cenu. A i da ne pandrknem...

 9. Zoran says:

  Mi imamo 5-6 po glavi dok nam ne dođu glave!!!

 10. Zorana says:

  Ucici je prodao naord da budu zamorcici za zadnju fazu masovnog testiranja vakcine na svim uzrastima. U EU i drugde u svetu se vakcine daju samo starijima od 65 god. Orban je prekljjuce izjavio da ce uzeti rusku i kinesku vakcinu ako prodju testiranja u Srbiji. Sav svet zna da se na nasem narodu testira, samo u Srbiji medijska blokada, mafijasa ucica, koji uzima novac na iznajmljivanju srpksih tela za testove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *