НЕМЦИ У ШОКУ ЗБОГ БЛОКАДЕ ИЗ МАЂАРСКЕ: „Посрамљени смо, не можемо да помогнемо Украјини“

NEMCI U ŠOKU ZBOG BLOKADE IZ MAĐARSKE: „Posramljeni smo, ne možemo da pomognemo Ukrajini“

23 maja 2023

Blokirajući dodelu dodatnih sredstava za povećanje vanbudžetskog Evropskog fonda za mir, Mađarska odlaže kompenzaciju zemljama koje pomažu Kijevu, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Naime, list „Politiko“ je ranije, pozivajući se na izvore, preneo da su se nemački i mađarski ministri spoljnih poslova Analena Berbok i Peter Sijarto posvađali oko mađarske banke „OTP“ tokom sastanka iza zatvorenih vrata. Banka se nalazi na ukrajinskoj listi „sponzora rata“ i iz tog razloga Budimpešta je stavila veto na dodatna sredstva za fond za podršku Kijevu.„Uznemiren sam i posramljen ponašanjem mađarskih prijatelja juče na sastanku ministara spoljnih poslova. Pre svega, pokušajima da se blokira povećanje pomoći Kijevu iz nekih razloga sa kojima se ne slažem i nisam dužan da se usaglasim. Ovo odlaže vraćanje sredstava drugim zemljama koje finansiraju podršku Ukrajini“, kazao je Pistorijus u Briselu.

Prema njegovim rečima, to nije „baš suptilan pristup“ Mađarske tom problemu. Pistorijus je naglasio da je svaki četvrti evro u Evropskom mirovnom fondu (EPF) „nemački“.

EU je formirala ovaj fond u martu 2021, kako bi bila spremnija za sprečavanja sukoba i osigurala međunarodnu bezbednost. Fond je obračunat u okviru 5,7 milijardi evra za period 2021-2027. Međutim, većina sredstava već je izdvojena za delimično nadoknađivanje troškova država članica EU na pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj predložio da se iz sredstava fonda izdvoji dodatnih milijardu evra za finansiranje isporuke municije Ukrajini.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Srami se ti zbog svoje države i prestani da učiš druge, imakoda se srami zbog Mađrske,ako treba! Men, recimo, nimalo nije sramota zbog ponašanja Nemaćkih vlasti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *