НЕМЦИ УДАРИЛИ ПО ВУЧИЋУ: „Он је бивши ултранационалиста који не нуди ништа ново! Само глуми адвоката евроинтергација!“

NEMCI UDARILI PO VUČIĆU: „On je bivši ultranacionalista koji ne nudi ništa novo! Samo glumi advokata evrointergacija!“

13 avgusta 2016

vucic-rs-ibna1 56Vučić je ekspoze čitao šest sati, stojeći i bez pauze. Sigurno je hteo da bude dostojan imidža nekoga ko neprestano rinta, žrtvuje se i više može da izdrži.

To piše nemačka štampa, izveštavajući o izboru lidera SNS za premijera Srbije, a prenosi Dojče vele.

Dnevni list Rajniše post piše da se u novoj srpskoj vladi „pored SNS nalaze i proruski socijalisti. Glasanju je prethodila trodnevna debata u Skupštini Srbije. Vučić je u maratonskom govoru rekao da je kako za približavanje EU tako i za održavanje tesnih odnosa sa Rusijom. On je hteo prevremene izbore da bi – kako je rekao – dobio jasan mandat za svoje proevropske reforme. Njegova napredna stranka nije dobila apsolutnu većinu i zbog toga je bila upućena na koalicionog partnera. Opozicija optužuje Vučića da se lažno predstavlja kao reformista i da je ograničava slobodu mišljenja.“

Berlinski Tagescajtung primećuje da je „politička scena Srbije već godinama šou jednog čoveka. Sve se vrti oko starog i novog premijera Aleksandra Vučića. […] Veliko interesovanje je izazvalo imenovanje Ane Brnabić za ministarku javne uprave i lokalne samouprave – ona se javno izjasnila kao homoseksualka. Neki komentatori pišu da je to bio ustupak Evropskoj uniji koja je Srbiju više puta kritikovala zbog situacije sa pravima LGBT-zajednice. […]Vučić je svoj ekspoze čitao šest sati, stojeći i bez pauze. Sigurno je hteo da bude dostojan svog imidža kao nekoga ko neprestano rinta, više se žrtvuje od ostalih i više može da izdrži od ostalih.“

„U srpskom parlamentu je poznato da Vučić ima jaču bešiku od poslanika i svojih ministara. Šef ultranacionalističke Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, Vučićev nekadašnji politički otac, posprdno je primetio da treba obezbediti pelene, na šta je Vučić samo suvo odgovorio da njemu one nisu potrebne. Sve u svemu, u Vućićevom ekspozeu nije bilo ničeg novog: rekao je da je cilj Srbije da u naredne četiri godine zaključi sva poglavlja pristupnih pregovora sa EU, da održi dobre odnose sa Rusijom i Kinom, da se sprovedu strukturne reforme, da se pokrene privreda, poboljša životni standard, a da Kosovo ipak neće biti priznato“, piše list Tagescajtung.

A levičarski dnevnik Nojes dojčland prenosi da „i u Srbiji koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji, prilježno uskovitlana politička prašina često ne donosi nikakvu korist. Gotovo četiri meseca stari i novi premijer Aleksandar Vučić se, kako izgleda, u stalnom odugovlačenju sa formiranjem vlade, i pored kristalno jasne većine u parlamentu, uz najveće napore rvao pre svega sam sa sobom. […] No, sa izuzetkom nestranačke ministarke za javnu upravu i lokalnu samoupravu Ane Brnabić, koja se našla u udarnim vestima i pre nego što je položila zakletvu, nova vlada ne nudi ništa novo. U trećem izdanju koalicije SNS-SPS isto bi bilo i da je izvršena samo – rekonstrukcija vlade.“

„Bilo da se radi o ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, spornom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću ili o Dušanu Vujoviću u resoru finansija, na svim ključnim pozicijama se nalaze već poznate figure. […] Većina koju (Vučić) ima u parlamentu se posle ovih potpuno nepotrebnih izbora smanjila za više od 40 mandata. Ali, sa 48,25 odsto glasova za SNS koju predvodi, dominator će i dalje po svom nahođenju upravljati događajima u balkanskoj državi. Na spoljnopolitičkom parketu bivši ultranacionalista glumi advokata integracije Srbije u EU – i zagovornika pomirenja sa ratnim neprijateljima. Na unutrašnjepolitičkom planu, bivši ministar informisanja je, još efikasnije od svojih prethodnika, doveo medije na liniju vlade.“

„Kada je reč o predsedničkim izborima sledeće godine, sve je više spekulacija da bi i premijer mogao da uđe u ring. On je rekao da ga ne interesuje promena funkcije, ali da ga zanima kako bi prošao na tim izborima – pun samopouzdanja je rekao: pobedio bih već u prvom krugu.“

Povodom zvanične posete srpskog premijera Beču, austrijski dnevnik Viner cajtung piše da Srbija želi dobru saradnju sa EU i Rusijom.

„To će biti teško, jer posle aneksije Krima, EU je uvela sankcije Rusiji. Najnovije rusko zveckanje oružjem u pravcu Kijeva dodatno će opteretiti odnose sa EU. Stvari ne stoje najbolje ni između starih ratnih protivnika – Srbije i Hrvatske. Tokom proteklih nedelja, Beograda i Zagreb su razmenili više protestnih nota, između ostalog i zbog srpskog zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine. Zagreb je pretio totalnom blokadom pristupnih pregovora Srbije sa EU ukoliko Beograd na osnovu tog zakona uhapsi nekog građanina Hrvatske. Vučić je rekao da će njegova zemlja pred sud izvesti sve – pa i Srbe – koji su optuženi za ratne zločine, kao i da je Beograd spreman da radi na intenzivnoj saradnji sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. I dalje postoji i neprijateljstvo prema Kosovu koje se odvojilo od Srbije i sada je nezavisno. Prvo olimpijsko zlato Kosovara u Brazilu i njihovo euforično radovanje su žestoko razljutili Srbe“, piše Viner cajtung.

(DW,B92)

KOMENTARI9 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Baš su ga iskomplementirali! Dobro bi bilo kad bi tako bilo! Ispade da je on ustvaru Ultranacionalista koji se prikriva, oda je to dobra vijest za Srbiju!!!

 2. Za Srbiju says:

  Pritišću ga da ubrza izdajničke projekte.

 3. dana says:

  srbi su omogucili da ih vucic prodaje i daih prestavlja kao genocidni narod u jugoslaviji vucic se klanja u srebrenici i blati srbe muslimani su pobili svoje u srbrenici da bi dobili drzavu od sveta suverenu bosnu muslimana bez srba vucic to priznaje i vlada srbije

 4. Jode says:

  Lel sam ja to dobro shvatio da Nemcima najedared smeta sto je u vladi Srbije lezbejka ili im vise smeta sto vlada nece da prizna Kosovo? objasnite mi molimvas. A verovatno je ovaj tekst prepisan iz nekog "UGLEDNOG" casopisa kao sto je i ovaj intermagazin!

 5. Antijod Radikalus says:

  Pa koj se moj krivi Jode motaš ode po"uglednim" časopisima i još ostavljaš komentar i zajebavaš nas koji smo ovde vrlo često da ti odgovorimo? Ti kad odeš negde kao gost, verovatno se podsmevaš domaćinu ako je "neugledan" po tvojim shvatanjima, ali ne pada ti napamet da pristojno napustiš njegovu neuglednu kuću? Jebo te najstariji holanđanin, idiote. Jes dobio odgovor? E, onda mrsh!

 6. Antijod Radikalus says:

  Pa koj se moj krivi Jode motaš ovde po"uglednim" časopisima i još ostavljaš komentar i zajebavaš nas koji smo ovde vrlo često da ti odgovorimo? Ti kad odeš negde kao gost, verovatno se podsmevaš domaćinu ako je "neugledan" po tvojim shvatanjima, ali ne pada ti napamet da pristojno napustiš njegovu neuglednu kuću? Jebo te najstariji holanđanin, idiote. Jes dobio odgovor? E, onda mrsh!

 7. vlada says:

  Vuciceva strategija manje-vise je otezanje,svi to znamo i svi to znaju ali se pravimo naivni,jasno da ispunjenje zahteva i ulazak u KORPORACIJU DRZAVA za malu Srbiju predstavlja prvo u ekonomskom smislu smrt!Ima tu i inteligentnih poteza,doduse manje bitnih kao npr podizanje spomenika Djindjicu,da se Vlasi ne dosete,kao odbrana da i on ne zavrsi kao prethodnik a i zapadnjaci su taj fazon iskoristili.Lavirati je tesko ali problem sa ovim narodom je sto uvek igra na oervu loptu,neko mu se dovoljno smuci pa mu ponude novo a i taj gen oportunizma,u prevodu trpljenja je od Turaka ostao,cuti,bice sutra gore!Sa takvim mentalnim sklopom ne ide se napred !

 8. Danko B. Marin says:

  Kriminalac - psihopata, nije on nikakav nacionalista niti je ikada bio Srbin!Halu Pinki je reketirao taj ,,Srbin"-prvi posao, samo krimos koji obmanjuje da bi krao to je AV!

 9. Duca says:

  Sramota za ovaj sajt je "pera perić SAYS"!!! Unesite to u program na srpskom jeziku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *