Немци упозоравају: Не идите код Ердогана

Nemci upozoravaju: Ne idite kod Erdogana

21 jula 2017

Nemačke poslovne grupacije upozoravaju na mogućnost pogoršanja ekonomskih veza sa Turskom, jer raste neizvesnost zbog eskalacije diplomatskog spora.

Nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel je najavio, reagujući na tursko pritvaranje nekolicine aktivista za ljudska prava, među kojima je i jedan Nemac, da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor na pritvaranje nemačkog aktiviste, a Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo Nemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.

Gabrijel je rekao, kako prenosi agencija AFP, da će Berlin razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske i da će revidirati ekonomske bilateralne odnose sa Ankarom.

U tom kontekstu je naveo da će Berlin preispitati investicionu pomoć i državne garancije za nemačke korporativne investicije u Turskoj i obeshrabriti nemačke firme da tamo posluju.

Komentarišući pretnje od širih ekonomskih posledica, Gabrijel je rekao da on ne može da savetuje „kompanije da investiraju u zemlju gde ne postoji pravna sigurnost i gde se čak i potpuno nevine kompanije optužuju da su bliske s teroristima“, prenosi Rojters.

Nemačka poslovna federacija BGA je istovremeno saopštila da će „neizvesnost koju nemačke kompanije već osećaju sada ubrzano rasti“.

– Mnoge kompanije su već odložile svoje investicije. Moramo očekivati značajan pad izvoza, ukoliko mere koje se razmatraju budu usvojene, a investicije će takođe pretrpeti posledice – izjavio je portparol federacije Andre Švarc.

Nemačka ministar ekonomije Brigite Cipries je ocenila da su ekonomski odnosi Nemačke i Turske trenutno na veoma niskoj tački i da će investicije nemačkih kompanija u Turskoj biti veoma teško realizovati u svetlu aktuelne političke klime.

Turske vlasti uhapsile su ove nedelje nekoliko aktivista za ljudska prava, među kojima i nemačkog državljanina Petera Stojdnera.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *