НЕМЦИ УЗНЕМИРЕНИ – РУСКИ РАТНИ БРОД СЕ ПРИБЛИЖАВА ОБАЛАМА НЕМАЧКЕ

NEMCI UZNEMIRENI – RUSKI RATNI BROD SE PRIBLIŽAVA OBALAMA NEMAČKE

23 juna 2024

Ruska mornarica uputila je ka obalama Nemačke srednji izviđački brod „Vasilij Tatiщev“ projekta 864.

On je isplovio iz Kalinjingrada, prošao duž severne obale Nemačke i sada se nalazi u neutralnim vodama Baltičkog mora između Kila i ostrva Femarn.

Pratili su ga patrolni čamac RM Danije i brod policije SR Nemačke. Oni se nisu mešali, jer brod nije ulazio u teritorijalne vode tih zemalja.Kako piše novina Kieler Nachrichten, „Vasilij Tatiщev“ je pratio godišnje NATO vežbe BALTOPS. Niko ne zna zašto je brod stao između Kila i Femarna.

Rusija poseduje tehnologije koje omogućavaju prisluškivanje telefonskih signala i stvaranje smetnji za komunikaciju i GPS navigaciju.

Ranije su na severu Nemačke već nastajali problemi sa navigacijom zbog kvarova. U MO SR Nemačke izjavili su za televiziju NDR: „Nastavljeni kvarovi, najverovatnije, imaju rusko poreklo i zasnovani su na smetnjama u elektromagnetnom spektru koje se formiraju uključujući u Kalinjingradskoj oblasti.“

Smatra se da će sukobi na Baltiku uslediti. Sada ili malo kasnije. To je neizbežno. Želja NATO-a da odseče Rusiju od značajnog dela Arktika neće nestati. Zato Rusija mora da poveća flotu i što je najvažnije avijaciju.

U prvom su Rusi dobri, ali u drugom ima zaostajanje u broju, piše „Geopolitika“ To se delimično kompenzuje efikasnijom PVO, ali problem postoji. Štaviše, sukob u Ukrajini polako Rusiji oduzima avijaciju (prirodna eksploatacija i izbacivanje iz upotrebe).

Zato je zadatak Rusije aktivno graditi i opremati. Prednost je što je nebo nad Baltikom najkomplikovanije i najkontaktnije. Vojni piloti će to potvrditi. Međutim, sticanje borbenog iskustva kod Rusa se sada odvija mnogo brže i obimnije nego kod NATO-a (Rusi rade, a NATO samo leti).

To su suštinski različite stvari. Zato čak i ako Nemci pišu istinu i ruski brod se približava obalama zapadne Evrope, to je izviđanje.

Rusi posmatraju kako NATO reaguje, šta prijavljuju, kako manevrišu i tako dalje. To su ruski preliminarni koraci pre brzog i velikog udara. Ali ne danas. Kasnije. Kada dođe vreme.

(Webtribune)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pravda says:

    I treba da su uznemireni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *