Nemci zabranjuju objavljivanje Hitlerovog „Majn Kampfa“

Nemci zabranjuju objavljivanje Hitlerovog „Majn Kampfa“

14 decembra 2013

SiteMeinKampfExtraitsJedna od najozloglašenijih knjiga u istoriji čovečanstva, „Majn Kampf“ (Moja borba) Adolfa Hitlera, ni nakon gotovo 90 godina od objavljivanja nemačku javnost ne ostavlja na miru.

Pre dve godine vlada nemačke savezne države Bavarske odlučila je da 2015. dozvoli ponovno objavljivanje knjige „Majn Kampf“ nacističkog vođe Adolfa Hitlera. S obzirom na to da se izvorni izdavač nalazio u bavarskoj prestonici Minhenu, Bavarska je nakon Drugog svetskog rata, postala vlasnica autorskih prava.

Tada je odlučeno da se zabrani svako štampanje i distribucija tog zloglasnog pamfleta. Pre dve godine tadašnja bavarska vlada odlučila je da sufinansira ponovno, ali ovoga puta komentarisano izdanje „Majn Kampfa“. Izlazak je bio planiran za 2015. kada zvanično ističu autorska prava. Tu odluku podržao je i bavarski parlament.

Međutim, početkom ove sedmice, bavarska vlada se predomislila i povukla odluku o objavljivanju komentarisanog izdanja „Moje borbe“. Ta odluka u početku je izazvala nedoumice u bavarskom parlamentu jer je time zapravo poništena i odluka tog tela kojom je odobreno ponovno izdavanje Hitlerovog programskog teksta.

„U suštini odlučujuće je ono šta kaže bavarski parlament, a ne vlada“, izjavio je jedan poslanik vladajuće Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Predstavnici socijaldemokratske i zelene opozicije u bavarskom parlamentu bili su, naravno, još oštriji i iznenadnu i neočekivanu odluku Vlade nazvali „korakom unazad“ i „bezobrazlukom prve kategorije“. Sam predsednik bavarske vlade, a ujedno i predsednik CSU, Horst Zehofer objasnio je da doduše nema ništa protiv naučnog suočavanja sa Hitlerovom knjigom, ali da ima problema s činjenicom da bi njegova vlada mogla da bude ta koja distribuira to zloglasno delo koje je zabranjeno od 1945. godine.

Iz uglednog Instituta za savremenu istoriju iz Minhena, kojem je Bavarska vlada pre dve godine stavila u zadatak da počne da radi na komentarisanom izdanju „Majn Kampfa“ još nema reakcija na novu odluku vlasti. Saopšteno je samo da Institut „i dalje radi“ na tom odgovornom zadatku.

Šta će se s tim projektom koji plaća sama bavarska vlada odnosno poreski obveznici, 2015. dogoditi, za sada nije poznato. Do sada je za obradu spornog dela potrošeno preko 500.000 evra državnog novca.

No ideja o vađenju „Moje borbe“ iz bunkera je i pre dve godine naišla na čuđenje i nedoumice kod mnogih koji su tvrdili da širenje nacionalsocijalističke propagande ni u kom slučaju ne sme da bude nešto s čime bi mogla da bude povezana bavarska vlada. Mnogima se i od same pomisli na to da bi Hitlerov propagandni tekst, bez obzira na promenjeni oblik, mogao da se nađe na tržištu u izdanju Bavarske državne kancelarije, dizala kosa na glavi.

Odluku da se „Majn Kampf“ i dalje drži podalje od široke publike, pozdravila je bivša predsednica Centralnog veća Jevreja u Nemačkoj Šarlote Knobloh.

„Hitlerovo delo, u tome se naučnici slažu, ispunjeno je prezirom prema čoveku i ispunjava uslove krivičnog dela širenja nacionalne i rasne netrpeljivosti“, rekla je Knobloh.

Bavarska vlada saopštila je da je odustala od ponovnog objavljivanja Hitlerove knjige upravo zbog žestokih kritika udruženja preživelih holokausta. Adolf Hitler je „Majn Kampf“ napisao 1924. i 1925. u zatvoru u koji je smešten nakon neuspelog puča.

Do 1945. „Majn Kampf“ se prodao u gotovo deset miliona primeraka, a jedan od razloga za visok tiraž bila je i činjenica da su tu knjigu dobijali vojnici, ali i bračni parovi prilikom venčanja (umesto Biblije koja se delila do dolaska nacionalsocijalista na vlast 1933.).

Takođe, „Majn Kampf“ tokom vladavine nacionalsocijalista nije smeo da se prodaje u antikvarijatima da to ne bi uticalo na smanjenje tiraža.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *