НЕМЦИ ЗАКУКАЛИ: Европи прети рат!

NEMCI ZAKUKALI: Evropi preti rat!

25 avgusta 2020

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je u Ankari da je situacija između Turske i Grčke u „vrlo kritičnom“ trenutku.

On je dodao da je ipak uveren da niko ne želi da taj spor rešava vojnim putem.„Ima volje sa obe strane za dijalog“, rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, prenela je agencija AFP.

Čavušoglu je rekao da je Ankara spremna za dijalog s Atinom „bez preduslova“ u vezi sa sporom te dve saveznice u NATO oko potrage za nalazištima nafte u istočnom Sredozemlju.

„Turska je spremna na dijalog o ravnopravnoj podeli bez preduslova, ali to nije moguće ako Grčka nameće preduslove“, rekao je Čavušoglu.

Nemački ministarje danas posetio i Grčku u nastojanju da smiri sve jaču napetost između dve susedne zemlje na istočnom Sredozemlju.

One su u žestokom sporu oko pomorskih granica i prava na eksploataciju gasa i nafte u podmorju poslale ratne flote koje manevrišu jedna oko druge i najavile su vojne vežbe u širokoj oblasti između Krita i Kipra gde turski brod traga za naftom, prenosi agencija AP.

„Sadašnja situacija u istočnom Sredozemlju je igranje vatrom i svaka, i najmanja iskra može dovesti do katastrofe“, rekao je Mas danas u Atini posle susreta sa svojim grčkim kolegom Nikos Dendiasom.

„Niko ne može imati interesa u tome, a svakako ne u vojnoj konfrontaciji NATO partnera i suseda“, rekao je Mas.

Posle Atine Mas je otputovao u Tursku da to kaže i turskom ministru Čavušogluu.

Ministari spojnih poslova EU trebalo bi da se sastanu u Berlinu krajem ove nedelje da bi razgovarali o Turskoj koju mnogi smatraju odgovornom za napetost s Grčkom.

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Ala lupa ovaj Mast - „Niko ne može imati interesa u tome"? Samo nek se oni dovate pa da vidiš koliko nas će visiti po svim medijima sveta dan i noć, pa mediji počnu da naplaćuju reklamu za korona maske dvostruko jer mi pratimo i modu. Samo nek se dobro krljaju. Danas je sve biznmis.

  2. Archelay says:

    Ovaj ministar je za cudzenje.To sto se desava u Nemacku,bas ga briga.Ali zato zabrinut je sta se tamo negde nesto dogadza.E sad,on kao"neutralac"savetuje obe strane da bi sacuvali mir.A sta ako u savremene"muslimanske Nemacke"(kako sto kaze Dejan Lucic-imajuci na umu da je ta populacija enormna)zaista dodze do unutrasnjeg rata?On se zanosi da je Nemacka to sto su Rusi,Kinezi pa-i Turci.

  3. doktrina soka says:

    Naravno da ce se Grci i Turci povatat za guse.I jedni drugi nemaju energetske resurse a S.more kljuca od plina. Ajmo, ratovi su se uvek vodili za energente,kao i kod nas ,rat se vodio za KiM jer Srbija poseduje geostrateske energente u procentima kao cela Evropa.Setite se kucke Olbrajtove,RUSIJA, citaj Srbija, NEMA PRAVO DA raspolaze tolikim bogatstvom,to pripada celom svetu,misleci na SADe,anglosaksonce koji jedino tako mogu da zive,pljackajuci tudje bogatsvo.A UN sedi i gledi,a osnovane su da drze mir u svetu i sprece takve kriminalne akcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *