Nemci žele da kupe aerodrom „Nikola Tesla“

Nemci žele da kupe aerodrom „Nikola Tesla“

31 avgusta 2014

eko-aerodromViše od deset stranih kompanija zainteresovano je za našu najveću vazdušnu luku. Među njima je i nemački „Fraport“, odnosno frankfurtski aerodrom, potvrđeno je „Novostima“ u Vladi Srbije.

Inače, ova nemačka kompanija dala je nedavno i najbolju ponudu za kupovinu vazdušne luke u Ljubljani. Planovi „Fraporta“ su veoma ambiciozni u celom regionu, a već upravljaju i u vlasništvu imaju jedan aerodrom u Bugarskoj.

U trci za „Nikolu Teslu“ su još i investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Francuske, Rusije… Prema grubim procenama, vrednost radova na proširenju kapaciteta i modernizaciji beogradskog aerodroma je oko milijardu dolara.

Svi potencijalni partneri traže razgovore sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i najavio velike planove koje Srbija ima sa beogradskim aerodromom. Naime, kako bi se ispratilo značajno povećanje broja putnika ali i zahtevi nacionalnog avio-prevoznika, koji juriša na titulu lidera u regionu, „Nikola Tesla“ mora da se proširi i modernizuje. A to znači izgradnju trećeg terminala samo za potrebe „Er Srbije“, rekonstrukciju Terminala 1, gradnju druge piste, najvećeg kargo centra u regionu, hotela…

„Nikola Tesla“ jeste profitabilno državno preduzeće. Ove godine će imati više od četiri miliona putnika. Zbog razvoja nacionalnog avio-prevoznika, ali i najavljenih direktnih letova ka Americi, otvaranja brojnih novih destinacija, neophodne su ozbiljne investicije.

Srbija će po modelu javno privatnog partnerstva ponuditi potencijalnim investitorima najverovatnije koncesiju. Međutim, u igri su i druge opcije, sve zavisi šta će ponuditi i zainteresovane kompanije. Period koncesije je stvar pregovora između Vlade Srbije i budućeg koncesionara, ali se računa na oko 20 godina. Ovaj projekat doneće veliki posao i srpskoj građevinskoj operativi, koja će svakako maksimalno biti angažovana na projektu. Druga pista na beogradskom aerodromu neophodna je i zbog uvođenja direktnih linija ka SAD.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *