Немци зову Путина на САМИТ Г7!?

Nemci zovu Putina na SAMIT G7!?

31 maja 2015

MERKEL--PUTIN_630U medijima se u više navrata pisalo da je Vladimir Putin, ruski predsednik, nepoželjan na Samitu G7, ali izgleda da Nemci ne misle tako i da će po svemu sudeći dolazak Putina biti veliko iznenađenje na predstojećem susretu sedam najrazvijenijih zemalja.

Šef Istočnog komiteta za ekonomiju Nemačke, Edhard Kordes, izrazio je uverenje da je prisustvo Vladimira Putina na predstojećem Samitu G7 neophodno.

Dve godine zaredom Putin nije prisutan na Samitu G7, navodi nemački „Die Welt“.

Ovogodišnji susret sedam najrazvijenijih se održava u nemačkom gradu Elmau i gotovo je sigurno da će se Putin, uprkos najavama da do toga neće doći, pojaviti na ovom samitu.

Predsednik nemačko-ruskog foruma, Matias Platcek, zahtevao je od organizatora da Putin bude pozvan i apelovao na lidere da je veoma važno da Putin bude gost.

„Prisustvo Putina na samitu bi moglo da bude korak ka rešavanju ukupnog ukrajinskog konflikta.“ – kaže Platcek u svom apelu, preneo je nemački list „Die Welt“.

Nemački privrednici već duže vreme apeluju na nemačke vlasti da poprave odnose sa Rusijom, jer rat sankcijama značajno utiče na nemačku privredu i ukupno privredu cele EU.

Nemački list navodi da bez obzira na sve sukobe EU sa Rusijom, ali i sukobe Nemačke sa Rusijom, Angela Merkel, državna kancelarka, tokom celog vremena sankcija održava kontakt sa Putinom i teži što boljim odnosima.

Političari u Nemačkoj su svesni da je nemoguće pričati o globalnom razvoju bez učešća Rusije, a Merkelova je to pre nekoliko meseci i javno poručila komentarom da „bezbednosti Evrope nema bez saradnje sa Rusijom“. Tako je naravno i sa ekonomijom.

Obzirom da su predstavnici nemačkog biznisa i politike javno istupili sa željom da Putin prisustvuje na Samitu G7, njegov dolazak je izazov za nemačku diplomatiju i test nemačkog uticaja na ostale svetske lidere. Da li će inicijativa o zvanju Putina na samit biti ostvarena, ostaje da se vidi…

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *