НЕМИЛОСРДНИ У АГРЕСИЈИ: Турска послала 27.000 милатаната и џихадиста у срце Либије! ТЕРОР СЕ НАСТАВЉА

NEMILOSRDNI U AGRESIJI: Turska poslala 27.000 milatanata i džihadista u srce Libije! TEROR SE NASTAVLJA

2 avgusta 2020

Turska je rasporedila sirijske militante i džihadiste različitih nacionalnosti u Libiju da podrže Vladu nacionalnog sporazuma (GNA), otkrila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) u izveštaju od 1. avgusta.

Prema londonskoj grupi za praćenje, ovih dana je u Libiju stigla nova serija sirijskih militanata i džihadista.SOHR procenjuje da je Turska do sada rasporedila više od 17.000 sirijskih militanata, uključujući 350 dece, u Libiji. Najmanje 6.000 od njih vratilo se u Siriju u poslednjih nekoliko meseci nakon primanja pune isplate.

Pored raspoređivanja svojih sirijskih punomoćnika, Turska je prevezla i oko 10.000 džihadista različitih nacionalnosti da se bore za GNA u Libiji. Najmanje 2.500 njih je Tunižana.

Turska je prošle godine počela da šalje sirijske militante i džihadiste u Libiju. Ovaj korak je pojačao ofanzivne sposobnosti GNA i dozvolio snagama da odvrate napad Libijske nacionalne vojske na glavni grad Tripoli.

Prema SOHR-u, u Libiji je ubijeno 481 Sirijaca. Njih 34 su bili mlađi od 18 godina.

Čini se da je Turska odlučna da poveća svoje vojno prisustvo u Libiji. Nedavni izveštaji otkrili su da Ankara planira da uspostavi stalne baze za svoje snage u arapskoj zemlji.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivke says:

    Ovo sve vise lici na kraj turske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *