Nemiri u Beču, povređeni policajci, nekoliko uhapšenih

Nemiri u Beču, povređeni policajci, nekoliko uhapšenih

24 januara 2014

73085931652e2db9bc5829345057777_v4 bigNekoliko osoba je uhapšeno u Beču tokom nasilnih demonstracija protiv „Bala akademika“, u organizaciji desničarskih studentskih organizacija.

Portparolka policije je izjavila da je i nekoliko policajaca povređeno, ali nije precizirala broj. Policija je zatvorila veći deo centra Beča uoči održavanja bala, prenela je agencija Rojters.

U demonstracijama, kako navodi policija, učestvuje 6.000 ljudi.

Jedan od organizatora demonstracija je savez „Ofanzivno protiv desnice“. Pod motom „No pasaran – neće proći“ organizvane su i druge demonstracije, čija povorka je krenula ispred Univerziteta, a usmerena je, pre svega, protiv Slobodarske partije Austrije (FPO).

Na transparentima koje nose demonstranti piše i „Nemam srce za naciste“.

Na trećem skupu, koji je organizovao VKR, prema podacima policije, učestvuje oko 1. 000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je 3.000.

Ovaj skup je najbučniji, jer učesnici koriste petarde, a i bengalske baklje.

Među njima je i veći broj osoba koje su maskirale lica i kreću se u delu grada koji je policija proglasila zatvorenom zonom, kako bi sprečila kontakt demonstranata i učesnika bala. Demonstranti iz ove povorke napali su i policiju, bacajući kante za đubre na njih i pokušavajući da probiju ograde, kojima je ograđena zona.

Austrijska policija je u stanju pune pripravnosti u Beču povodom današnjeg „Bala akademika“, zbog protesta protivnika desnice, koji se svake godine održavaju i koji često eskaliraju.

Već par dana pred održavanje bala bilo je više nasilnih akcija -zapaljeno je jedno vozilo policije i oštećene prostorije četiri desno orijentisanih studentskih organizacija.

Policija je imala i dojavu da će na proteste austrijski aktivisti dobiti podršku iz Nemačke. Što se priprema za izbegavanje nasilja tiče, policija je najavila zatvaranje areala oko bečkog dvorca Hofburg, za sve koji ne idu na bal.

Takođe je u centru grada, ali i okolnim delovima uvedena zabrana maskiranja, to jest skrivanja lica.

Ranije je u više navrata bilo nasilja tokom demonstracija protiv desničara povodom održavanja „Bala akademika“, u kojima je bilo okršaja policije i levičarskih grupacija.

„Bal akademika“ okuplja pripadnike desničarskih organizacija, a često su im gosti i lideri desnih organizacija iz cele Evrope.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *