NEMOGUĆE: NATO stavlja tačku na ratove

NEMOGUĆE: NATO stavlja tačku na ratove

20 decembra 2013

fighter-plane-sky-clouds-1024x768Članstvo u NATO-u pruža zemljama članicama stabilnost i bezbednost i smanjuje verovatnoću da se nađu u ratnim sukobima ili da dođe do vojnih intervencija na njihovoj teritoriji.

U toj oceni saglasni su predstavnici zemalja članica NATO-a i vojno-politički analitičari. Oni smatraju da bi se učlanjenjem svih država zapadnog Balkana u NATO mogla staviti tačka na dosadašnju istoriju ovog dela Evrope koju su dobrim delom obeležili ratovi.

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek, čija je zemlja postala članica NATO-a 2004. godine, kaže da Savez ima značajnu ulogu u obezbeđivanju stabilnost i bezbednosti.

„Ako bi sve zemlje zapadnog Balkana postale članice NATO-a, njihova saradnja bi bila takva da bi umnogome smanjila verovatnoću neke političke krize koja može dovesti i do vojne intervencije. Ako bi sve zemlje regiona postale članice, to bi bila najbolja garancija da se politička saradnja odvija u pravcu koji vodi ka dugotrajnom miru“, rekao je Grmek.

On je za to da se veći obim saradnje između zemalja članica ogleda u tome što NATO unutar Saveza deluje po istim standardima.

„Zemlje članice sarađuju na kriznim žarištima gdje NATO može da pristupi kao velika snaga i svaka zemlja članica može dati svoj doprinos kao što je i Slovenija dala doprinos za stabilizaciju stanja u Avganistanu“, rekao je slovenački ambasador u BiH i dodao da osim bezbjednosnog aspekta članstvo u NATO ima i brojne druge prednosti kao što su bolja ekonomska saradnja zemalja i veći priliv stranih investicija.

Svjetski analitičari takođe veruju da bi integracija cijelog Balkana u NATO okončala eru ratova. To bi, prema njihovim rečima, bio dobar kraj priče započete sukobima u prošlosti.

U NATO štabu u Sarajevu su kazali da su bezbednost i stabilnost među osnovnim preduslovima za napredak zemlje na ekonomskom i svakom drugom polju, a da je članstvo u Savezu garancija za to.

NATO je nastao na osnovu ugovora koji je potpisan 4. aprila 1949. godine sa osnovnim ciljem da se osigura bezbednost zemalja članica i zaštiti demokratija, ljudske slobode, solidarnost, blagostanje, mir, te donese stabilnost i vladavina prava. Idejni tvorac NATO-a bile su evropske zemlje, prije svih Velika Britanija i Francuska, ali je od samog početka predviđena značajna uloga SAD u okviru sistema kolektivne odbrane i suzbijanju komunizma.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miroslav Spasović says:

    Bože koje gluposti lupaju. Pa sve zemlje zapadnog Balkana su bile u jednoj državi izuzev Albanije i Grčke, bile su u istoj vojsci sa obaveznom vojnom službom, pa su na kraju zaratile, ne zato što su same želele, nego zato što je glavni NATO osnivač USA kao i Nemačka njihova ispostava u Evropi želeli da razbiju i da zarate. Koliko je meni poznato i Turska i Grčka su članice Nato organizacije pa su 1974.g. zaratile oko Kipra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *