NENAD POPOVIĆ: Mit o EU pao je kao Berlinski zid

NENAD POPOVIĆ: Mit o EU pao je kao Berlinski zid

31 decembra 2013

Nenad PopovicPotpredsednik srpskog parlamenta i DSS Nenad Popović smatra da bi Srbija u 2014. godini trebalo da prevaziđe stereotipe i počne da radi ono što je u ekonomskom interesu naših građana i privrede. U novogodišnjem intervjuu za Informer Popović ističe da bi trebalo da se ugledamo na Nemačku koja je predbrodila krizu tako što je povećala svoj izvoz u Rusiju i Kazahstan.

Mit o Evropskoj uniji kao “ekonomskom raju” je srušen, kao što je onomad srušen berlinski zid. Ne smemo dozvoliti da Srbija opet bude jedina zemlja koja je prespavala pad berlinskog zida.

Zašto smatrate da je za Srbiju bolje da se okrene Rusiji i Evroazijskoj uniji umesto EU?

U savremenoj ekonomiji mnogo je lakše proizvesti robu nego za nju naći kupca. Prodaja i tržište su ključni za uspeh. Činjenica je da naš izvoz na tržište Rusije raste, dok izvoz na tržište EU pada. U Rusij se zapošljava i veliki broj naših građana.

Gde u Rusiji naši građani mogu da se zaposle?

Na izgradnji infrastrukture za zimsku olimpijadu u Sočiju, kao i na drugim projektima u Rusiji, radi oko 40 hiljada naših inženjera i radnika. Oni na taj način izdržavaju 40 hiljada porodica u Srbiji. To je kao da ste u Srbiji otvorili 400 fabrika sa po sto zaposlenih. Ne zaboravite da odmah posle Sočija u Rusiji kreću pripreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. To je velika šansa za naše projektantske i građevinske firme.

Zar se okretanje Evroaziji ne kosi sa stavom DSS o političkoj neutralnosti?

Evroazijski ekonomski savez je ekonomski, a ne politički savez. Srbija treba da bude politički neutralna država koja će razvijati podjednako dobru saradnju kako sa EU tako i sa zemljama evroazijskog ekonomskog prostora. Suština je u vođenju uravnotežene spoljne politike koja će biti zasnovana isključivo na našim ekonomskim interesima.

SRBIJA DA BUDE ČLAN EVROAZIJSKE BANKE

Koji bi mogao da bude prvi konkretan korak u saradnji sa Evroazijskim savezom?

Vodio sam preliminarne razgovore o mogućnosti da Srbija postane akcionar Evroazijske razvojne banke. Na taj način bismo mogli da koristimo sredstva ove banke za razvojne projekte u Srbiji. Dovoljno je reći da Evroazijska razvojna banka trenutno raspolaže kapitalom od oko 4 milijarde evra.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *