NENAD POPOVIĆ: Srbija ima alternativu na putu u EU

NENAD POPOVIĆ: Srbija ima alternativu na putu u EU

15 januara 2014

nenad-popovic10Put u Evropsku uniju ne samo da ne donosi nikakav ekonomski boljitak za Srbiju, već ugrožava plasman srpske robe na najperspektivnija tržišta u svetu danas, izjavio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović, te naglasio da EU ima alternativu, a to je politički neutralna Srbija.

Ako Srbija nastavi dublje u evropske integracije, izgubiće Sporazum o slobodnoj trgovini, koji jedina u svetu ima sa Rusijom, a on omogućava da se 98 odsto svega što se proizvede u Srbiji izveze u Rusiju, bez carina, rekao je Popović na promociji svoje knjige „Politička neutralnost i ekonomija“.

Naša glavna spoljnotrgovinska alternativa je Evroazijski ekonomski savez, predvođen Rusijom, uz Belorusiju i Kazahstan, a predstavlja tržište od 200 miliona ljudi, zaključio je on.

Prema rečima Popovića, Sporazum sa Rusijom je i velika šansa za privlačenje investicija iz tih zemalja, koje su proteklih godina veliki investitori u gotovo svim evropskim zemljama.

On je ocenio da primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije sa EU slabi domaću privredu i srpske privrednike stavlja u neravnopravan položaj sa kolegama iz EU.

Prema proceni Popovića, da nije bilo jednostrane primene SSP, javni dug Srbije bi bio za oko 1,5 do dve milijarde evra manji nego što je danas, od prihoda carina.

On je upozorio da će nova ogromna opasnost za srpsku poljoprivredu nastupiti od 1. januara 2017. kada će stranci moći da kupuju zemlju u Srbiji, koja je jedina zemlja koja nije članica EU, a koja je to dozvolila.

Naglasivši da Srbija već 13 godina ide putem EU integracije, a tek je na pola puta, Popović je napomenuo da Srbija više nema interes da uđe u EU, da se svet promenio i da su danas tržišta negde drugde.

Naš interes su najbolji ekonomski odnosi sa EU, ali ne i da budemo njen član, rekao je Popović, uz ocenu da je mit o EU, kao o ekonomskom raju, srušen.

Popovićeva knjiga, kako smatra potpredsednik DSS Slobodan Samradžić, ukazuje na realne šanse Srbije da izađe iz začaranog kruga u koji je ušla sa EU.

Samardžić je ponovio da je potreban referendum o tom pitanju da bi se Srbija izvukla „iz čeličnih kandži EU“.

Profesor Ondrej Jaško je izrazio zabrinutost što političari koji donose odluke ne uzimaju u obzir sve posledice članstva u EU i naglasio da zemlja mora da redefiniše svoje ciljeve u skladu sa promenama u EU, jer je to osnov svake racionalne politike.

Promociji knjige u izdanju Fonda Slobodan Jovanović na Kolarcu prisustvovali su i predsednik DSS Vojislav Koštunica, bivši ministar Predrag Bubalo i akademik Matija Bećković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *