НЕОЧЕКИВАН ПОТЕЗ РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Путин послао свог човека на разговоре са…

NEOČEKIVAN POTEZ RUSKOG PREDSEDNIKA: Putin poslao svog čoveka na razgovore sa…

14 septembra 2019

Specijalni izaslanik predsednika Rusije za Avganistan i direktor Druge direkcije za Aziju u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Zamir Kabulov sastao se sa delegacijom talibana, kako bi razgovarali o razvoju događaja u vezi sa mirovnim procesom u Avganistanu.

Portparol kancelarije talibana u Kataru Muhamed Sohail Šahin saopštio je da se delegacija talibana nalazi u Moskvi i da je održan sastanak sa Kabulovim.



Poseta talibanske delegacije Rusiji usledila je nakon što je predsednik SAD Donald Tramp prošle sedmice na „Tviteru“ napisao da je otkazao sastanak sa liderima talibana i avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, nakon terorističkog napada u Kabulu.

Sastanak je trebalo da bude održan 8. septembra, podsetio je TASS.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo izjavio je za En-Bi-Si da je izaslanik SAD za Avganistan Zalmaj Halizad pozvan da se vrati u Vašington.

(Srna)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Miraš says:

    Ako sad Rusija preuzme mirovni proces u Avganistanu izmedju talibana i Avganistanske vlade šta će se dešavati? Da li mogu da pronadju rešenja za mirovni proces bez Amerike, a u uslovima da je tamo u Avganistanu prisutna američka vojska? Američka vojska je sigurno ima dogovore sa Avganistanskom vladom, pa makar ta vlada bila i marionetska. Ali kako bi marionetska proamerička vlada takvoj vojsci saopštila rezultate pregovora u kojima naprimer treba da stoji kada i kojim tempom Američki vojnici odlaze kući? Sem što je komično to bi bilo vrhunsko poniženje za američku vojsku. A tek bilo bi poniženje za vlasti u SAD da nakon američkog 18-to godišnjeg rata političko rešenje ne završava Amerika nego Rusija. Ne verujem, ne mogu da verujem, da će se tako nešto desiti. Ali jako mi je privlačna pomisao o takvom totalnom američkom fijasku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *