НЕОЧЕКИВАНИ САВЕЗНИК АМЕРИКЕ КРЕНУО НА РУСИЈУ! На удару руске територије! Путин мора хитно да реагује

НЕОЧЕКИВАНИ САВЕЗНИК АМЕРИКЕ КРЕНУО НА РУСИЈУ! На удару руске територије! Путин мора хитно да реагује

1 децембра 2019

У Токију је одржан митинг са захтевом да се врате „северне територије“, како у Јапану називају јужнокурилска острва Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомаи. Учесници митинга су изразили спремност да и даље раде на повратку спорних острва Јапану.

Министар за послове Окинаве и „северних територија“ Сејити Ето је рекао на митингу да је спреман да води просветни рад међу становницима и да повећа хуманитарну размену са становницима острва.

На митингу је учествовало око 500 људи. Након његовог завршетка, они су прошетали централним улицама града. Митинг се од 1945. године одржава сваке године 1. децембра.

Спор око Курилских острва

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године.

Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.

Совјетски Савез и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију, у којој је Москва пристала да, након закључивања мировног споразума, размотри могућност предавања острва Хабомаи и Шикотан Јапану. Судбина Кунашира и Итурупа није била тема преговора.

Преговори који су уследили, међутим, нису довели до резултата, а две земље до данас нису потписале мировни споразум.

(rs.sputniknews. com)

KOMENTARI10 коментара

 1. padre says:

  A kako bi to trebao da reaguje, da pošalje specialne jedinice u Tokio?

 2. vlada says:

  Prosledite ovaj tekst vlastima Srbije pre nego pocnu bilo kakvu pricu o KiM. Mozda nesto i shvate.

 3. petrovgrad says:

  Kakvi su to saveznici Ameri i Japanci, kad im Amer roknuo dve atomke od čijih posledica se i dan danas radjaju sa posledicama po zdravlje.

 4. Slobodanka says:

  kURILI SU IDEALNO MESTO ZA AMERIČKE RAKETE. U poledjini ovog zahteva je država SAD koja kontroliše Japan od 1945 godine. Na prvom mestu u pitanju SU AGRESIVNE NAMERE SAD pa tek onda na drugom mestu su nacionalni i ekonоmski interesi jAPANA (more je bogato ribom i drugim plodovima mora te za Japan je bitno i kolika je njegova ekonomska zona). Kako sad stvari stoje da Rusija ne predaje Japanu sporna ostrva ni zbog potpisivanja mirovnog sporazuma, to Ohotosko more je okruženo sa skoro svih strana ruskim teritorijama: Magadanska oblast, Habarovski kraj, Kamčatski kraj, Sahalinski kraj zajedno sa Kurilskim ostrvima, a samo sa jedne kraće strane umiva obale japanskog ostrva Hokaido. Uglavnom Ohotsko more se smatra zatvorenim morem pod suverenitetom Rusije. Donekle to more koristi i Japan u delu svoje prilično kratke priobalne ekonomske zone. Ali, ako bi Rusija predala 2 ili sva 4 ostrva Japanu onda bi država SAD MOGLA DA INSTALIRA "NEŠTO VOJNO! PROTIV RUSIJE NA TIM OSTRVIMA. ... Detaljnije objašnjenje: "Iako se Rusija i Japan već preko šest decenija spore oko četiri Kurilska ostrva (od ukupno 56), jedno od njih je od presudnog značaja — reč je o ostrvu Iturup koje je Rusiji bitno zbog raspoređivanja strateških nuklearnih snaga, a istovremeno ga merka i Amerika koja bi na njemu, u slučaju da Japan povrati posed, istog časa razmestila svoje raketne sisteme. Postoji mnoštvo razloga zbog kojih Rusija ne želi Japanu da vrati ta ostrva koje je Sovjetski Savez još nakon Drugog svetskog rata pripojio, a pre svega zbog strategije nuklearnog obuzdavanja, imajući u vidu da je gro ruskih nuklearnih snaga bazirano na kopnu, dok je samo deo projektila raspoređeno na podmornicama. Razlika između kopnenih i podvodnih nuklearnih sistema je u tome što sateliti mogu da uoče sve te koje se nalaze na zemlji, pa čak i kada se radi o mobilnim sistemima, što omogućava potencijalnom neprijatelju da ih uništi i pre nego što su projektili lansirani. Upravo stoga su podmornice presudne kada je reč o realizaciji nuklearne strategije „drugog udara“, odnosno nuklearne odmazde."

  • Слободанка says:

   Zašto traže baš Iturup? Treba imati na umu da je za Rusiju Ohotsko more „sveto mesto“ gde su pozicionirane strateške podmornice sa nuklearnim projektilima (nevidljive za satelit). Međutim, problem je u tome što je plovidba Ohotskim morem zimi teška ili čak nemoguća bez ledolomaca. Zbog toga je Rusiji potrebna i luka koja ne mrzne, kao i prolaz do Pacifika koji je tokom cele godine prohodan, a to je zaliv između ostrva Iturup i Kunašir, imajući u vidu da je veoma dubok (te ne mrzne). Upravo u tim vodama Rusija može da sidri svoje brodove i podmornice — otuda i značaj Iturupa. Ne treba zaboraviti da su 1956. godine Rusija i Japan bili na korak do rešenja, Rusija je tada htela da vrati 2 ostrva (Habomai i Šikotan), ali je sve propalo zbog pritisaka Vašingtona i pretnji da neće Tokiju vratiti arhipelag Rjukju ako Japanci odustanu od zahteva da im budu vraćena ne samo pomenuta 2 ostrva nego još i druga dva ostrva — Kunašir i Iturup. .... Kakav interes imaju Amerikanci? Sa druge strane Amerikancima je Iturup i te kako zanimljiv, pre svega u slučaju da Vašington zaista i istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, a to se već desilo! Eventualno postavljanje raketa srednjeg i malog dometa na ovo ostrvo bilo bi veoma zgodno, da se na nišanu drže odjednom dve velike pretnje — Severna Koreja i Kina, a pored njih i Rusija. Važnost Iturupa za SAD je utoliko veća zato što američko ostrvo Gvam prilično je daleko, dok na japanskom ostrvu Okinava živi previše japanskog stanovništva i stoga fizički nema mesta za postavljanje raketnih sistema. U tom smislu, iz perspektive SAD, Kurilska ostrva bi bila idealna za razmeštanje raketnih sistema. Pored toga, razmeštanje američkih raketnih sistema na Kurilima bilo bi veoma praktično u strateškom smislu, jer bi na taj način zatvorili izlaz Rusima iz Ohotskog mora u Tihi okean i tako bi mogli, pored Severne Koreje i Kine, ujedno da kontrolišu i Rusiju. Sveukupno gledano Amerikancima bi veoma dobro došlo da Japan dobije kontrolu nad Kurilima.

 5. Слободанка says:

  Tokio ima 8 535 792 stanovnika (i to po proceni iz 2006), a kao prefektura on ima oko 13 185 502 stanovnika. Pored toga još 20 miliona ljudi svaki dan putuje iz okolnih područja radi posla. U tolikom i takvom Tokiju miting je održalo 500 ljudi, jasno je da zbog toga V.V. Putin NE MORA HITNO da reaguje. Zatim od spornih ostrva najnaseljeniji je Iturup (Meduza) koji ima oko 6.500 stanovnika, ali medju njima malo je Japanaca. Još i ovo: Rusija je odavno zauzela stav po ovom pitanju, a pre nje prethodnik SSSR. Kako god da gledaš HITNO NE POSTOJI.

 6. milos says:

  Svasta. Sta je tu novo i neocekivano?

  • Miraš says:

   Prilično bajata tema koja traje od 1945, pa se nastavlja od 1956 godine i u njoj nema značajnih promena.

 7. milorad2 says:

  japancima amerikanci NIKAD neće dozvoliti da ponovo vojno ojačaju,a čak i kada bi japan vojno ojačao oni NIKADA ne bi poveli osvajački ili napadački rat protiv rusije dokle god je rusija supersila.Amerikanci su pobedjivali japance ali japan nikada u svojoj istoriji nije tako brzo i decidno poražen kao što je bio poražen od strane crvene armije. To je bio munjevit poraz, nisu znali šta ih je snašlo i odakle ih je udarilo i to najveću i najsnažniju kopnenu armijsku grupu koji su oni imali skoro NETAKNUTU u mandžuriji, čak i posle hirošime i nagasakija.Amerikanci su CEO rat ratovali protiv japanske mornarice i svega nekoliko japanskih divizija kopnene vojske i svaki put kada su vršili napadae na male usamljene garnizone razbacane po pacifičkim ostvima oni su imali prednost od 10;1 a u materjalu i podršci čak i VIŠE, pa im je opet trebalo 4 god da stignu na domak japana a o invaziji nisu mogli ni da sanjaju jer to ne bi bila normandija.Ruska armija je porazila japan i to za 6 meseci pri kraju rata sa minimalnim gubicima i japanci to i dan danas znaju.Pad mandžurije je zapečatio sudbinu imperijalnog japana i na kraju ih naterealo da priznaju bezuslovnu kapitulaciju inače oni čak ni posle atomskih bombi nisu hteli da se predaju.Zbog toga što u japanu i dalje vlada mišljenje da ih nije amerika porazila i zbog atomskih bombi USA neće rizikovati da dozvole japanu neku jaču armiju, jer revanšizam je opasna stvar i japanci imaju mnogo toga više da traže od USA nego ovih par ostrva što traže od rusije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u