(НЕ)ОЧЕКИВАНИ ЗАПЛЕТ: ОВК терористи…

(NE)OČEKIVANI ZAPLET: OVK teroristi…

20 aprila 2019

„Pravedna“ borba za samoproklamovanu državu Kosovo, čiji je glavni sponzor Amerika, ne sme da se dovodi u pitanje, zato i ne treba očekivati da će se pred Specijalnim sudom za pripadnike OVK suditi za zločine prema Srbima, već prema Albancima. Naznake za takav rasplet već postoje.

Prema najnovijim nezvaničnim informacijama prištinskih medija, Specijalni sud za zločine OVK podići će prve optužnice za ubijanje Albanaca posle sukoba na Kosovu, a među optuženima će se, kako se i ranije spekulisalo, naći i predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji. Pozivajući se na reči visokog zvaničnika Specijalnog tribunala, to je objavila prištinska „Gazeta ekspres“.„Vrlo je verovatno da će na osnovu dokaza koje je prikupila kancelarija specijalnog tužioca protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Dauta Haradinaja, Samija Ljuštakua, Azema Silje i drugih bivših komandanata OVK biti podignuta optužnica“, naveo je izvor.

Komentarišući ove spekulacije, advokat Goran Petronijević kaže da nezvanične informacije prištinskog medija uvek prima sa rezervom. On objašnjava da ne bi bilo prvi put da, radeći po oprobanom receptu zapadnih medija, Priština pusti nezvanična saznanja zbog kojih ovde, komentarišući ih, podignemo prašinu, a to posle ne bude tačno.

Treba biti oprezan sve dok saopštenje ne stigne iz suda, smatra sagovornik Sputnjika, ukazujući da to može da bude jedan od načina njihovog međusobnog obračuna po pitanju postizanja sporazuma sa Beogradom. Kako smatra, oko toga više ne može da se kaže da postoji njihovo saglasje.

Po mišljenju Petronijevića, od toga na koji način će Vašington tumačiti svoj interes u slučaju Kosova, zavisiće i to ko će biti optužen i zašto će biti optužen.

„Taj sud je u potpunoj funkciji učvršćivanja interesa Vašingtona na Kosovu, a neće ići za tim da zadovolji pravdu i porodice žrtva, niti da kazni zločince. Neće mu to biti cilj, kao što nije bio ni Haškom tribunalu, već da očuva postignuto stanje na terenu i definiciju uzroka takvog stanja“, tvrdi advokat čija je kancelarija bila angažovana i u odbrani Srba pred Haškim sudom.

Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova počeo je sa njihovim saslušanjima sredinom januara, kada su tamošnji mediji preneli da je u Prištinu već stigao i poziv upućen Veseljiju. Tada je Tači izjavio da će se odazvati pozivu ukoliko ga dobije i pozvao i druge da to učine.

Po pisanju „Gazete“, tužilaštvo Specijalnog suda do sada je saslušalo oko 100 osumnjičenih osoba i svedoka, a planira da sasluša još 300 pre podnošenja prvih optužnica.

Međutim, sumnje u pravičnost suda počele su da se iznose i pre nego što je počeo sa radom. Prvu je izazvala već činjenica da je specijalizovani tužilac suda Amerikanac. Tim pre što je Džek Smit, tužilac sa prethodnim iskustvom u političkim istragama na visokom nivou, početkom septembra prošle godine na tom mestu nasledio Dejvida Švendimena kome je, kako je objašnjeno, istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

A zar treba posebno objašnjavati značaj SAD u stvaranju samoproglašene države Kosovo? Da je formiranjem suda pre svega zadovoljena forma, još više je bilo reči kada je početkom marta u medijima osvanula fotografija češkog sudije Specijalnog suda Vladimira Mikula, koji je u jednom prištinskom restoranu bio na večeri u društvu Arijanita Kocija, advokata bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija Ljuštakua.

Zvaničnici u Beogradu su tada ocenili da se opravdano postavlja pitanje kakvu pravdu Srbi mogu da očekuju u tom sudu.

„Ako su Vašington i NATO rekli da su Srbi krivi za sve, oni će nastojati da i kroz suđenje i kroz optužnice održe takav status Srba kao zločinaca, a Albanaca kao žrtava. One Albance koje eventualno budu tužili, to će biti za zločine nad samim Albancima“, kaže Petronijević.

Tako je koliko god da je paradoksalno, smatra on, ističući da će tek optužnica protiv zločina nad Srbima biti određujuća za stav o radu suda.

„Pitanje je kakvu ćemo optužnicu, kada i u kakvom obimu videti i da li ćemo uopšte videti optužnicu gde će se direktno reći da su Albanci, pripadnici OVK iz etničkih razloga, kao što jeste bilo, činili to što su činili prema nealbancima, prvenstveno prema Srbima. Kada budemo videli takvu optužnicu i dokaze, tek onda možemo da pričamo da taj sud nešto radi“, ocenio je sagovornik Sputnjika.

Međutim, ovaj advokat nema nikakvu dilemu o tome šta znači najnovija nezvanična informacija prištinskog medija.

Ovo što se sada radi je, kaže on, disciplinovanje albanskih lidera od strane Vašingtona i jedna vrsta pretnje kojom im stavljaju do znanja šta mogu da očekuju, ukoliko ne budu poslušni do kraja.

„A slušanje Vašingtona do kraja znači ostvarivati interes NATO-a i Vašingtona na ovom prostoru, a ne interese Albanaca ili Srba“, naglasio je Petronijević za Sputnjik.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  To je komedija ako ih mi ne uhvatimo i ne kaznimo gamad će se izvuži za ubistva, i ostale najogavnije zločine koje su počinili.Toliko toga ima da oni čak i ne mogu da sakriju zbog propagandnih razloga pravu prirodu i ličnost "komadanata", "političara" i "lidera" sa kosova:)Oni su samo lideri u zločinu šefovi bandi i ništa drugo a MI smo krivi što i dalje glume nešto drugo, jer dtžava koja ne može da stane na put drumskim bandama mora da propada.

 2. Budi Bog s nama says:

  Super, Hag će im suditi zbog zločina nad zemljacima albancima, a Bog će im suditi i zbog zločina nad Srbima. Zapravo o dolasku pravedog carstva Božijeg svima će biti suđeno pravedno po delima našim.

 3. Za Srbiju says:

  Ako bi sudili šiptarima, morali bi da sude i samima sebi - NATO trupama. Zato je to još jedan sud za Srbe.

 4. Pera says:

  Nece dati odvrajtova njeno sisance tacija !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *