НЕОЧЕКИВАНО: Британски Гардијан позвао Британију, САД и Француску да се извине за Сребреницу!

NEOČEKIVANO: Britanski Gardijan pozvao Britaniju, SAD i Francusku da se izvine za Srebrenicu!

6 jula 2015

gardijanskrinsot-650x383„Nova istraživanja pokazuju da su Velika Britanija i SAD znale šest nedelja pre maskra u Srebrenici da će ova enklava pati, ali su je žrtvovale u svojim naporima za mir. Tadašnji šefovi država i političari upravo su oni koji će popuniti VIP mesta u Srebrenici povodom obeležavanja 20.godišnjice masakra“ piše londonski „Gardijan“.

tekstu pod naslovom „Kako su Britanija i SAD odlučile da prepuste Srebrenicu njenoj sudbini“, čiji su autori novinar Ed Vulliami i Florens Hartman, bivša potparolka Tribunala u Hagu i savetnica Karle del Ponte, navode se brojna svedočanstva i izjave zvaničnika koji su imali ključne uloge u dešavanjima u Srebrenici, a koja pokazuju da je „zločin u Srebrenici bio očekivan i da su je zapadne sile žrtvovale zarad sklapanja primirija između zaraćenih strana“.

Pročitajte još:

HOLANĐANI TVRDE: SAD, Francuska i Velika Britanija namestile Srebrenicu!

– U Potočarima će 11. jula biti govora i priznanja, ali je najmanje verovatno da će se čuti odgovor na pitanje: kako se zločin u Srebrenici dogodio? Zašto su odredi smrti bosanskih Srba nekontrolisano ubili više od 8.000 muškaraca i dečaka u nekoliko dana i to pred nosom trupa Ujedinjenih nacija koje su bile u zakonskoj obavezi da se zaštite žrtve? Ko je i zašto to dozvolio – navodi se u tekstu.

Autori konstatuju da „danas postoji masa dokaza da je pad Srebrenice bio deo politike tri velike sile Britanije, Francuske i SAD – i rukovodstva UN u potrazi za mirom po svaku cenu, mira na račun Srebrenice“.

Navodi se takođe da je Savet bezbednosti UN još u maju 1993. podneo izveštaj u kojem je upozorio na potencijalni masakr ukoliko srpske snage uđu u Srebrenicu, ali da se već u proleće 1995. velike sile već nisu obazirale na to u nastojanju da podele Bosnu između Srba, Muslimana i Hrvata.

CIA putem satelita pratila dešavanja

Novinari „Gardijana“ temeljno objašnjavaju kako su velike sile insistirale da se ukine postojanje enklava, zatim kako su bile svesne da će uslediti etničko čišćenje Srebrenice, ali i kako su pripadnici UNPROFOR-a ostavili civile nezaštićene i odbili da im pomognu.

Pojedini izvori ukazuju i da su 13. jula operativci američke CIA čak satelitskim putem pratili dešavanja u Srebrenici u izvesnoj centrali u Beču, kao i da je pokolj dozvoljen od strane velikih sila bez ikakvog pokušaja mešanja, a kamoli spašavanja žrtava.

U tekstu su opisani i susreti zapadnih funkcionera i pregovori sa predstavnicima muslimana, ali i Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, ali i trud iskusnih diplomata kasnije da se dešavanja u Srebrenici predstave kao iznenađenje.

– Nijedan političar, diplomata i visoki vojni funkcioner nije našao za shodno ni da podnese ostavku zbog izdaje Srebrenice. Biće zanimljivo videti da li će se bar nešto približno izvinjenju čuti sledeće nedelje od Britanije, Amerike ili Francuske – zaključuju autori, podsećajući da su svi oni nakon Srebrenici unapređeni.

Ključni igrači u 1995.

Novinari „Gardijana“ temeljno su se pozabavili ulogom sledećih aktera u dešavanjima u Srebrenici: Radovan Karadžić,politički lider bosanskih Srba, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik SFRJ, Alija Izetbegović, lider bosanskih Muslimana, Karl Bilt, švedski političar koji je postao specijalni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju, Entoni Lejk, nacionalni savetnik za bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, Malkom Rifkind, tadašnji britanski ministar odbrane, Polin Nevil-Džons, britanski diplomata koji je predvodio delegaciju Velike Britanije u Dejtonu na mirovnim pregovorima, general Rupert Smit, britanski vojnik koji je je bio na čelu mirovnih snaga u BiH, pukovnik Džozef Kingori, kenijski oficir koji je bio vojni šef UN-a u Srebrenici, i Bernard Janvier, francuski šef mirovnih snaga UN-a.

Sam tekst inače je najava knjige koju će Florens Hartman objaviti ove nedelje pod nazivom „Afera Srebrenica: Krv realpolitike“.

(Blic, B.Jelovac)

KOMENTARI12 komentara

 1. Mila says:

  Uhapsen pisac knjige "Srebrenica manipulacija i laz" Aleksandar Dorijan u "neutralnoj"Svajcarskoj,koji izmedu ostalog tvrdi da na spomeniku u Srebrenici ima imena 5-6000 muskimana kojin zive na zapadu,a presli su preko Srbije,za to postoji dokaz,I kazu da su mu kucu demolirali i parket duzali da nasu dokaze,i da se ne zna gde je. Ali "zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju"

 2. poslednji mohikanac says:

  Zrtava ne bi bilo da je zapadu bilo stalo do ljudi koji su stradali.

 3. poslednji mohikanac says:

  Pustili su ih "niz vodu", nazalost sviju.

 4. Svetislav says:

  Ovi zapadne ubice jos uvek sire nacisticku propagandu o 8000 ubijenih muslimana!

 5. srpski na srpskom says:

  Anglosaksonci i jastrebi da se nekome izvinu? Ovaj Gardijanov članak je za list "JEŽ".

 6. mija says:

  Oprez! Ovo je nameštaljka. Znači, genocid je izvršen, ali su neki znali da će se to desiti, ali iz nekih političkih razloga nisu preduzeli potrebne mere. Ne preispituju da li je zaista ubijeno preko 8.000 ljudi, ko ih je ubio i je li to uopšte bio genocid, masakr ili je zločin nad zarobljenicima. Ovo "otkriće" služi dakle samo za to da olakša nametanje Srbima krivice za genocid. Što se Srba tiče, sve ostaje isto, samo još pokvarenije.

 7. Za Srbiju says:

  Bravo Mija za komentar! Još su naveli da su amer. sateliti sve pratili, taj "genocid". Ali nisu pomenuli da ti sateliti nisu ništa snimili, da ne postoji nijedna fotografija masovnog streljanja, masovnih grobnica i sl. Nijedan dokaz.

 8. mija says:

  @Za Srbiju Od početka je cela ta priča smrdela do neba. Koliko smo obavešteni, u Srebrenicu je ušlo jako malo srpskih vojnika, najviše stotinjak (kažu da ih je bilo 35, ali nemam načina da proverim, pa da kažemo stotinjak). Njih stotinjak je moralo i da obezbedjuje red u Srebrenici i da organizuje transport žena i dece i uspelo još i da izvrši masovni zločin u roku od samo 2-3 dana. Dalje vodili su 8.000 muslimana na mesto udaljeno preko 100 km da bi ih tamo streljali. Pa su ih prvo tamo i pokopali. Pa su ih onda, kažu otkopavali i prenosili ne znam tačno gde. Sve to za samo 2 ili 3 dana njih nekolicina, bez mehanizacije. Potpuno besmisleno. Zašto bi ih streljali? Zašto bi ih odvodili tako daleko? Zašto bi tela sahranjivali, a pogotovu zašto bi ih premeštali? Kao da nije svejedno gde su pokopana. Gde god da su pokopana bila bi otkrivena kad-tad. Već ova gomila nelogičnosti nalagala je detaljnu istragu šta se stvarno desilo. Zapad je istragu preskočio, ponudio instant verziju, očigledno pripremljenu unapred, zločin pripisao Srbima i time zatvorio predmet i isključio svaku mogućnost da se ikad sazna prava istina. Sad mi moramo da nadjemo način da dodjemo do te istine iako su nam sva vrata zaključana, a ovakvi hohštapleri stalno dodatno zamagljuju problem.

 9. mmm says:

  Ja nigde ne procitah da je Grdian nekoga pozvao da se izvini, gde ste vi to videli?

 10. santa says:

  Nema pobjednika medju jugosima. Srebrenica je stvorena da bi se protjerali Srbi iz krajne. Akciju koju osmisle americke sluzbe,tesko ko moze sprijeciti. Vjerovatno su se jedino prevarili u procjeni. Mladic je zene i djecu postedio

 11. Aleksandar says:

  Je li moguce da ste toliko nepismeni, pa ste napisali IZVINE??

 12. mmm says:

  Aleksandre, sta ste hteli da kazete?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *