НЕОЧЕКИВАНО – ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА УЗВРАТИТИ УДАРАЦ НАТО ПАКТУ!? Србију очекује притисак Запада

NEOČEKIVANO – DA LI ĆE SRBIJA UZVRATITI UDARAC NATO PAKTU!? Srbiju očekuje pritisak Zapada

6 maja 2017

Grupa stručnjaka uputila je zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojim traže formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja SRJ 1999. godine, i formiranje laboratorije koja će moći da ispita sve supstance kako se materijal ne bi slao u inostranstvo. Dokazivanje posledica je, tvrde stručnjaci okupljeni oko ove inicijative, prvi konkretan korak ka podizanju tužbe protiv NATO ili država članica pojedinačno.

Zahtev su potpisali profesor dr Dragan Veselinović, član Odbora SANU „Čovek i životna sredina“ i predsednik Sekcije za nejonizujuća zračenja, njihovo delovanje i primenu Društva fizikohemičara Srbije, i dr Zorka Vukmirović, naučni savetnik i član istog odbora SANU. Iza ove inicijative je zasad stalo oko 100 stručnjaka različitih profila: hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, lekara, vojnih lica koja su bila aktivna posle 1999. godine u prikupljanju materijala ili čišćenju terena od osiromašenog uranijuma.

– Svi zajedno smo u stanju da precizno i matematički dokažemo sve posledice NATO bombardovanja. Ovo je prvi veliki i ozbiljan korak od 1999. godine. Nadam se da će država imati sluha – kaže za „Novosti“ prof. dr Danica Grujičić, jedan od vodećih neurohirurga u Srbiji i načelnica Odeljenja neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije, koja već mesecima radi na inicijativi da se dokažu posledice NATO bombardovanja naše zemlje.

Stručnjaci od države traže da obezbedi novac za rad nezavisnog koordinacionog tela i pokretne laboratorije.

– Važno je da postoji nacionalna laboratorija i da država bude sposobna da sama ispita sve bez uloge drugih zemalja – smatra profesorka Grujičić. – Primer: država sada ne poseduje alfa spektometar kojim bi ustanovila posledice zračenje alfa čestica. Cilj je da se ispitaju ne samo posledice i uticaj osiromašenog uranijuma, već kompletno zagađivanja vode, zemlje i vazduha nastalo usled bombardovanja hemijskih, naftnih i energetskih postrojenja… To bi bili prvi zvanični podaci o posledicama NATO bombardovanja.

Statistika pokazuje da su 18 godina posle bombardovanja maligne bolesti u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svetu: kod nas se na 100.000 stanovnika registruje 5.500 obolelih od različitih vrsta karcinoma, a u svetu 2.000! Broj obolelih od karcinoma kod nas svake godine raste za dva odsto, a u svetu za 0,6 procenata.

– Lično, ne očekujem neku međunarodnu pravdu, ali ovo je važno, jer je to ozbiljan odnos prema stradanju svog naroda – kaže prof. Grujičić. – Ko zna, možda će nekada međunarodni odnosi da se promene. Ovo nije akcija struke i ovo nije pitanje politike, ovo je stvar svih građana Srbije. Svakodnevno sam svedok ogromne učestalosti malignih oboljenja, steriliteta i autoimunih bolesti. Ne mislim da je za sve krivo NATO bombardovanje, ali svakako je u velikoj meri tome doprinelo. Biti protiv NATO danas nije pitanje politike da li je neko za ovu ili onu stranu, već civilizacijska stvar.

URANIJUM, ŽIVA, PLUTONIJUM

NA Srbiju i Crnu Goru izručeno je 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma. Prirodu su zagadile otrovne supstance među kojima su najgore polihlorobifenili kojih ima u trafostanicama, visokokancerogeni su i odgovorni za pojavu imunoloških bolesti. Bombardovanje fabrika u kojima su upotrebljavani teški metali je izazvalo između ostalog i širenje karmijuma i metilizovane žive koji je najotrovniji oblik žive. Time je zatrovan najviše Dunav. U 340 uzoraka tla i vode pokazalo se prisustvo uranijuma 236 kao i tragovi plutonijuma iz fisionog procesa.

TIM ADVOKATA

Srpska kraljevska akademija počela je da formira međunarodni pravni tim koji planira da podnese tužbu protiv NATO, zbog delovanja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja SRJ. Tim advokata predvodiće Srđan Aleksić. (J. L.)

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI23 komentara

 1. Buba says:

  Vreme je da u Srbiji progovore pametni

  • Realno says:

   Pa AV je pametan jel si čuo kad je rekao "zato što sam pametan"!?

   • racel says:

    E, bas si duihovit, ha, ha... Treba danas neko da me zasmeje.!Srecan Djurdjevdan!

 2. Mali says:

  Logicno,ali sto ste cekali 20 godina??

 3. Konan says:

  Svaka cast, patriotama zbog mladog pokolenja. Dajem svoju svesrdnu pomoc za napokon nesto ovde veoma pametno receno. Prebaciti sva sredstva od NVO ovde i to pod hitno! Zahvalne, generacije u napred.

  • sasa says:

   Podrzavam!

 4. goran says:

  Kasno Marko na Kosovo stize. Zasto ste do sada cutali?

  • hristina says:

   goran/ Nikad nije kasno. Podrska inicijativi!

 5. boža prorok says:

  TREBA POZVATI NA RAPORT KO JE POVUKAO TUŽBU PROTIV NATO ZLOČINACA .

  • Buba says:

   Molim vas da ovo nebude mrtvo slovo na papiru.Radite temeljno i pametno.Ne dozvolite da mediji upravljaju vama.Iz dubine duše vas opet molim da istrajete.

 6. igor says:

  Nema od toga nista videces......

 7. igor says:

  Trebalo bi Dijaspora da salju novac da otvori laboratorija najsavremenija na svetu da ispituju sve oblasti,prirode,coveka sve sve pod hitno..Mnogi truju kod nas istrazuuj uvozni povrce,voce i meso to mora uraditi nema ali...

 8. cedomir vranjanac says:

  pridruzujem se akciji i podrzavam Zahtev za formiranje nezavisne komisije..spreman sam i da licno dam svoj skromni doprinos...

 9. Mare says:

  nema od toga nista. Jel ste vi svi zaboravili da smo mi SNSbistanci kolonija NATO-a?

 10. Bečki konjušar says:

  Prvo da se objavi kumanovski sporazum o kapitulaciji. Koliko sam uspeo saznati u njemu smo prihvatili da ne podnosimo tužbu za odstetu i da ne iznosimo istine o mnogo većem broju oborenih Nato aviona!

  • ZARAD ONIH KOJI SU PALI I BUDUCIH POKOLJENJA! says:

   Procitaj opet sporazum pa vidi cega se Srbija odrekla, a sta je ono na sta ima pravo. Nismo mi nista cekali 20 godina, poredjenja radi, uskoro ce da priznaju genocid turaka nad jermenima iz 1915? TEK SAD? posle 102 godine? ZLOCIN NE ZASTAREVA !!! a koliko se secam, Srbija se nije obavezala da NE TRAZI ODSTETU! Da mi je da znam gde si to procitao! Pa sta sad, srucis 15 tona uranijuma i ocekujes da ne dobijes tuzbu?? A sta cemo sa brojevima obolelih? Kontaminirane sredine i zemljista? sa srpskim zrtvama? Da trazimo odstetu, nego sta! a da cemo je dobiti za to imamo pa vise od 1000+ dokaza. Sa terena, pa crne brojke statistike (koje su, NENORMALNE) pa sve do 300+ italijanskih vojnika koji isto se razbolese od uranijuma, ma primera je ne zna im se broj.

  • ZARAD ONIH KOJI SU PALI I BUDUCIH POKOLJENJA! says:

   Procitaj opet sporazum pa vidi cega se Srbija odrekla, a sta je ono na sta ima pravo. Nismo mi nista cekali 20 godina, poredjenja radi, uskoro ce da priznaju genocid turaka nad jermenima iz 1915? TEK SAD? posle 102 godine? ZLOCIN NE ZASTAREVA !!! a koliko se secam, Srbija se nije obavezala da NE TRAZI ODSTETU! Da mi je da znam gde si to procitao! Pa sta sad, srucis 15 tona uranijuma i ocekujes da ne dobijes tuzbu?? A sta cemo sa brojevima obolelih? Kontaminirane sredine i zemljista? sa srpskim zrtvama? Da trazimo odstetu, nego sta! a da cemo je dobiti za to imamo pa vise od 1000+ dokaza. Sa terena, pa crne brojke statistike (koje su, NENORMALNE) pa sve do 300+ italijanskih vojnika koji isto se razbolese od uranijuma, ma primera je ne zna im se broj.

 11. S. says:

  Zašto se toliko dugo čekalo? Koštunica je bio i državnički i moralno odgovoran da inicira takvu komisiju i svet upozna sa posledicama bombardovanja!

 12. Kuvana zaba br: 4.776.248 says:

  "Tim advokata predvodiće Srđan Aleksić." To bese "ekspert" koji je strucno izradio ratne veterane, zatim se uclanio u SNS i avanzovao za mesto poslanika u skupstini, pa sad jos ako moze, malo dolara da namakne?

  • Sjajko says:

   Ni jedan advokat u Srbiji nemože dobiti taj slučaj pred sudom , sem Šešelja !!

 13. Luka says:

  Ako bi se retroaktivno priznao zločin genocida (karakterističan po "nameri istrebljenja" u slučaju Turaka nad Jermenima iz 1915. godine (za sada je to pravno nemoguće iako se veoma ozbiljno piše o tome jer je međunarodna konvencija koja tretira sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida usvojena tek posle drugog svetskog rata ) onda bi zaista bilo mudro sagledati šta sa NDH zločinima koji se komotno mogu TRAŽITI I NAĆI upravo u genocidu .RH je davala i daje dovoljno dokaza da nije naslednica SFRJ i SR Hrvatske iz nje , nego njihova negacija zasnovana na NDH osnovama tokom i nakon poslednjeg za nju "domovinskog rata ".

 14. Ljiljana Ćuić says:

  Molim vas da ova bude javno na svim medikima da bi mnogi oštećeni mogli da dobiju zadovoljenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *