НЕОЧЕКИВАНО! Српска православна црква МЕЊА ИМЕ, ПАТРИЈАРХ се убудуће НЕЋЕ БИРАТИ НА ИСТИ НАЧИН!

NEOČEKIVANO! Srpska pravoslavna crkva MENJA IME, PATRIJARH se ubuduće NEĆE BIRATI NA ISTI NAČIN!

6 marta 2018

Koje sve značajne novine donosi predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve. Novi ustav usvojiće Sabor u maju. Postojećih 13 eparhija postaju mitropolije.

Zvaničan naziv Srpske crkve ubuduće će biti „Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija“. Procedura izbora patrijarha je pojednostavljena, a crkveni poglavar biraće se tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja.

Ovo su, u najkraćem, najvažnije novine predviđene predlogom novog ustava Srpske pravoslavne crkve. Finalnu verziju ovog dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu predstojećeg zasedanja najvišeg crkvenog tela – Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja.

Rasprava i usvajanje biće poslednja faza ovog posla, započetog još 2012. godine formiranjem komisije za reviziju postojećeg ustava. Ovo telo, na čijem je čelu bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sakupilo je i preradilo sve najvažnije saborske odluke i sastavilo nacrt izmena i dopuna. Ovako uobličeni tekst postaće prvi celoviti Ustav Srpske crkve još od 1931. godine.

– Postojeći ustav u mnogim svojim delovima je zastareo i gotovo neprimenjiv. Poslednja njegova veća revizija urađena je 1947. godine u vreme patrijarha Gavrila. Od tada do danas usvojen je niz saborskih odluka sa ustavnom snagom, koje nikada nisu u potpunosti uvrštene u jedinstveni crkveni ustav. Zato je s vremenom postao nesistematičan, teško čitljiv i primenjiv – kaže za Novosti sagovornik iz Patrijaršije.

Promene u zvaničnom nazivu Srpske crkve objašnjavaju se željom da se ojača veza sa njenim istorijskim središtem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom i Metohijom kao najvažnijim delom njene jurisdikcije.

Najvažnije promene u ustavnom tekstu, u koji su Novosti imale uvid, tiču se procedure izbora crkvenog poglavara. Dosadašnja praksa „apostolskog žreba“ – nasumičnog izbora jedne od tri koverte sa imenima kandidata – napuštena je. To znači da će se patrijarh ubuduće birati na tzv. Izbornom saboru, jednoglasno ili uz obaveznu dvotrećinsku većinu glasova članova ovog tela. Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta dok jedan od kandidata ne dobije glasove dve trećine članova Sabora.

Ukoliko se to ne dogodi, krug se sužava na svega dvojicu arhijereja sa najvećim brojem glasova. Patrijarh će u tom slučaju postati vladika uz koga stane natpolovična većina od ukupnog broja članova Sabora. Ustav sugeriše da se novi poglavar bira u Pećkoj patrijaršiji, a kao mogućnosti predviđena su crkvena sedišta u Beogradu ili u Sremskim Karlovcima.

– Nacrt novog ustava SPC vratio je staru praksu izbornih sabora, ali u užem smislu u odnosu na staru tradiciju. Patrijarha će, kao i do sada, birati članovi Svetog arhijerejskog sabora, ali bez žreba. Ovaj metod biće primenjen samo u slučaju da dvojica kandidata tokom tri kruga glasanja dobijaju identičan broj glasova. „Apostolsko biranje“ imena budućeg poglavara ušlo je u primenu 1967. godine kao odbrana od mešanja svetovne komunističke vlasti u najvažnija crkvena pitanja – objašnjava sagovornik Novosti.

Ukoliko u maju temeljni dokument stupi na snagu, Srpska crkva će pretrpeti i promene u teritorijalnoj organizaciji. Novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija. Viši rang tako će dobiti sadašnje eparhije: Banjalučka, Bačka, Braničevska, Dalmatinska, Žička, Zahumsko-hercegovačka, Niška, Raško-prizrenska, Sremska, Šumadijska, Kanadska, Novogračaničko-srednjezapadno američka i Frankfurtska.

Uz postojeće četiri – čija su sedišta u Zagrebu, Sarajevu, Sidneju i na Cetinju – SPC će ubuduće imati 18 mitropolija (sa Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom, koja po automatizmu ima ovaj status). Njihove vladike nosiće titule arhiepiskopa i mitropolita, a oslovljavaće se formom „Vaše blaženstvo“.

Novi ustav SPC, prema njegovoj radnoj verziji, sprovodi u delo i staru ideju podele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U prestonici će tako biti osnovane dve nove eparhije: Voždovačko-vinčanska, sa sedištem na Voždovcu, i Zemunsko-novobeogradska, čiji će vladika sedeti na Novom Beogradu. Ostala 21 eparhija u Srbiji i dijaspori zadržaće isti status kakav ima i danas.

Ustav SPC će prvi put dobiti preambulu u kojoj se definiše Crkva i njena božanska priroda, sa osnovnim stubom – zajednicom Svete liturgije. U svečanom delu Ustava određuje se mesto SPC u okviru Crkve Hristove, a ustavopisci se pozivaju i na njen istorijski kontinuitet na ovim prostorima od osnivanja Žičke arhiepiskopije 1219. godine, do obnove Pećke patrijaršije 1922. godine. Sastavni deo preambule je simbol vere, kao utemeljenje hrišćanskog ispovedanja vere.

Kandidati za patrijarha mogu da budu sve vladike

Krug kandidata za crkvenog poglavara, po slovu predloga novog ustava, proširen je u odnosu na dosadašnju praksu. Po postojećem rešenju, kandidat za patrijarha može da bude samo vladika koji upravlja eparhijom i ima najmanje pet godina „staža“ u ovoj ulozi. Predlog novog ustava decidiran je u tome da se poglavar SPC bira „između episkopa Srpske Pravoslavne Crkve – Pećke Patrijaršije, Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije ili klirika koji ispunjavaju kanonske uslove za episkopsku službu“.

(Večernje novosti)

KOMENTARI12 komentara

 1. Velika Metla says:

  Mene ovi u životu ne zanimaju! Pravo su putujuće pozorište,sa svim lutkama i garderobom! U Svetom Pismu koje pravoslavna crkva smatra da je Reč Gospoda Boga stoji"da se oni koji su izabrali da predvode narod u služenju Bogu ne smeju razlikovati ni po čemu od naroda,od onih koje predvode,nego i da najveći bude najmanji"! Ali............,taman posla! Važni su crni Mercedesi,džipovi,Audiji,poslovni prostori......! Ovakvi mene neće predstavljati!

 2. Marko Peric says:

  E vala ovaj Amfilohije ne moze da se smiri dok ne postane patrijarh.

  • Velika Metla says:

   Marko Peric,jesi li video njegovu izjavu kad je umro Nebojša Glogovac? Rekao je "Bog uzima ono najbolje među nama"! E sad se ja pitam,ako znamo da je Bog naš Otac,naš Stvoritelj,ako nam je dao život,koji je milosrdan,koji kaže ne uubij,kako je moguće da je dodelio ssmrt svom detetu? Zar bi bilo koji otac izdvojio neko od svoje dece i uzeo im život?

   • Miraš says:

    Moj deda nije verovao u Boga. Tako slično kao Vi je govorio i nas je tako učio. Izgubio je kao veoma mlad brata, a Bog mu tada nije uslišio iskrene molitve da njegov brat preživi tešku boleštinu. Puno godina kasnije i možda najteža obaveza u mom životu bilo je da vodim računa o mladjem bolesniku koji je teško i baš dugo bolovao. Kad neko dugo boluje trudite se puno da pomognete i osmislite život bolesnika i naravno da mu ulijete nadu. A onda shvatite da leka nema te da lekari ne mogu pomoći. Lekari u svojoj bespomoćnosti gledaju u mene kao Boga kad odvodim takvog bolesnika iz bolnice. Najteže je kad i bolesnik veoma inteligentno postane svestan svog propadanja. Kakvu nadu onda da mu dajete? Počinjete da gubite i sebe, a ne samo bolesnika. U tom najgorem periodu besmisla i beznadja neke najprikladnije savete i najpraktičnije usluge dobih najviše od mojih prijatelja kojima je verovanje u Boga bilo blisko. Nisu mi držali lekcije o veri, nego njihovo ponašanje je bilo mudrije i smirenije. Nekada pomislim da je moj dragi bolesnik dugo bolovao samo zato da bi mi nabliži oko njega, a svi smo bili ateisti, konačno shvatili da se treba vratiti i Bogu. Interesantno je da je isti razlog bio za napuštanje i povratak. Dedin brat je kratko bolovao, a moj bolesnik se mučio 7 godina. Deda i ostali upućivali su nas da živimo bez vere i bez Boga, a život nam dao gorku i skupu lekciju da ne može to tako.

   • Miraš says:

    To su reči utehe i nade koje su veoma prikladne za najbliže osobe u trenucima stresa i opraštanja. Nada je eto to da će draga osoba koju gube stići na sigurno i dobro mesto. Takve reči imaju smisla jer najbliži su svesni svih dobrih osobina i dobrih dela osobe koju zauvek gube.A svesni su i nekih mana i slabosti ali sve je to ljudski. Nikako nije u redu da ljudima u velikoj tuzi održimo predavanja o mogućim razlozima te ili neke druge teške bolesti. Onda bi trebalo pomenuti i bombardovanje 1999 i rat i razne stresove koji su često glavni okidači bolesti i štetne navike i samog djavola koji se zacario na Zemlji. Ako bi tako govorili na sahrani, onda bi prvi u povorci popadali u nesvest, a kad bi dolazili svesti duplo bi bili nesrećni: što gube dragu osobu i što su i oni sami opet prisutni u ovakvom svetu.... Naravno i medju vernicima treba razlikovati puko praznoverje i one koji iskrenije veruju.

   • Evangelist says:

    Nisu sva deca Božija, oni koji se pokaju i obrate i veruju u jednog Boga i jednog Sina Njegovog, našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista jesu. Nebojšu je kažu ubila ta glumačka karijera u kojoj je sagoreo. Zašto bi nekom Bog uzeo život kada nam već daje život večni verom kroz Sina Njegovog. Takav i ako umre Bogu je živ i probudiće se o vaskrsnju i biće sit od prilike i slave Božije. Bog je Bog živih ne mrtvih, za Boga niko nije mrtav jer će ga podići za pravedni sud Božiji a verni će preći iz smrti u život večni. Pošast savremenog doba je karcinom, može se reći da su Nebojšu ubili ameri i nato, plutonijum, cigarete i stil života, ali ne Bog. Zar je Bog ubica svih ljudi? Pisano je da On želi da svi dođu u pokajanje i život večni. Jednom se živi, jednom mre, jednom vaskrsava i jednom se dolazi na pravedni sud Božiji.

    • Velika Metla says:

     Evangelist,mi imamo 99% naroda koji ne veruje u Vaskrsenje,a obeležava "vaskrs",iako se u Svetom Pismu "vaskrs"nigde ne pominje,vaskrsenje da! Ja NIKADA neću verovati u to da Bog oduzima život od ljudi!

   • Nebeska Srbija says:

    VM,ako Bog uzima nekog u svoje carstvo to je zato sto je to volja Njegova i u to se ne ulazi..A ova gamad sto unistava narode i istrebljuje ih sa lica zemlje uvek zivi po 100godina,zasto?!Da bi videli kako im nista nije uspelo i kako im se sve rusi,toliko.

 3. Gagi says:

  Pohvalno, najzad ce crkveno preduzece postati ono sto je trebalo da bude od osnivanja hriscanstva - duhovna vertikala. Postoji samo jedan mali problem,da bi se uzdigla Pecka patrijarsija potrebna je vojska. Ta vojska bi morala da bude hriscanski opredeljena, koliko nam je poznato, takve vojske Srbija danas nema. Volim i navijam za svaki hriscanski trud da se vratimo Ocu nasem, medjutim ,materijalizam je pobedio i usao na velika vrata nasih zivota.Hteli mi da priznamo ili ne, satana je u usponu - pobeda materijalnog nad duhovnim zivotom. Jesu ovo dobri pokusaji da se Srbija vrati sebi,medjutim, satana za svoju egsistenciju trazi krv i zivot. Znaci, materijalnu satisfakciju i robove koji ih podrzavaju u "svojoj sreci zivota". Bitno je doci do drzavne kasice, para svih nas, onda sve moze. Tebi, meni, svima nama koje su ubedili da je rad i zalaganje nesto grozno, dace besplatan stan, zaboravices svog dedu i njegovu muku da ti obezbedi zivotnu egzistenciju. Ziveces bedno ali ces biti gradjanin Beograda ( vrlo vazno).Voleo bih da se nasa crkva prvo resi ovih sataninih sinova.

 4. Ainu says:

  Ko nije verujući, poznavalac vere, crkve i duhovnosti,ko nije rodoljub, čemu prazni i bogohulni postovi? Koliko analfabeta bi se oglasilo na temu aktuarske matematike? Verovatno desetine besposlenih,jbg.

 5. Predrag says:

  Da li se bilo koji velikodostojnik SPC u poslednjih barem trideset godina odredio prema sveštenicima u parohijama, sveštenicima episkopima, patrijarhu SPC? Kao o ljudima koji teba da primerom pokažu svom narodu kakav Hrišćanin-Pravoslavni vernik treba biti? Da li bilo koji sveštenik SPC danas kaže da su većina sveštenih lica danas obuzeti sticanjem materijalnih dobara, da imaju tarife za venčanja, sahrane, krštenja da im noge sve teže podnose nošenje zadriglih stomaka koje ne mogu sakriti. Mogu li postojati takvi stomaci ako umereno piju, jedu odriču se ovozemalskih zadovoljstava. Mogu li imati vozni park kao najveći kriminalci danas u Srbiji? Danas Srpski patrijarh blagosilja predsednika vlade deklarisanog homoseksualca. Ne osuđuje osvedočene homoseksualce, pedofile Kačavendu,Pahomija, Ilariona, Filareta... To je crkva za svaki mogući prezir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *