Непогрешиви тумач времена

Nepogrešivi tumač vremena

17 marta 2015

kul-nepogresivi-tumac_620x0Njegov dar izranja iz sukoba i haosa, njegove misli iz kulture Istoka i Zapada, a teme iz narodnih predanja i teške istorije Balkana. Njegova uzbudljiva biografija ravna je njegovom stvaralaštvu i predstavlja ontogenezu HH veka, koji nikako da ostane za nama. Ovo je priča o Ivu Andriću!

Ovim rečima započinje četvorodelni dokumentarni serijal o jedinom srpskom nobelovcu „Biti čovek“, autorke Sonje Mihajlov, koji će danas u 13 časova biti promovisan u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Autorka je simbolično izabrala 12. mart za premijeru serijala, datum kada se obeležava 40 godina od Andrićeve smrti.

Serijal, za koji su scenario napisale Sonja Mihajlov i Danica Pajović, i u režiji Miljana Glišića, vodi nas kroz biografiju i stvaralaštvo tvorca remek-dela „Na drini ćuprija“.

– Projekat „Biti čovek“ nastao je iz želje da se na nov i moderan način prezentuje Andrićeva zaostavština, kako materijalna, tako i njegova životna filozofija i etika – kaže za „Novosti“ Sonja Mihajlov.

Produkcija je obogaćena animiranim segmentima, modernim dizajnom i mapama.

– Cilj nam je bio da novim generacijama predstavimo čoveka i velikog stvaraoca koji je nepogrešivo tumačio duh vremena, istorijske okolnosti i jezik naroda iz kojeg je potekao.

U realizaciji serijala korišćena je obimna arhivska građa, a gledaoci će prvi put videti neke fotografije iz Andrićeve privatne arhive. Serijal je sniman u gradovima koji su obeležili njegov život, poput Beograda, Herceg Novog, Travnika, Zagreba, Višegrada… ali i u Nobelovom komitetu u Stokholmu.

– Zamislite priču o ubogom siročetu iz provincije koje izrasta u čoveka koji je doživeo dva svetska rata i službu u dva režima, robiju zbog revolucionarnih ideja, ambasadorsku karijeru, pripadnost tajnom društvu, ali i kulturnoj eliti, zabranjenu ljubav i jedinstveno platonsko prijateljstvo, i uz sve to pisao pripovetke i romane vredne Nobelove nagrade – kaže koscenarista Danica Pajović i dodaje da tek kad se spomene ovo poslednje ljudi shvate da se govori o Andriću.

Pajović ocenjuje da nije važno znati biografiju pisca da bi se istinski doživelo njegovo delo, ali smatra da je važno znati biografiju našeg nobelovca da bi se istinski razumeo ceo XX vek.

Pratiti staze, kroz teritorije i istorije, karaktere i sudbine, po kojima je ovaj čovek išao, bila je jedna neponovljiva balkansko-evropska avantura – kaže za „Novosti“ reditelj Miljan Glišić.

SAGORELO U TRENU

Prva epizoda, „Nemiri“, istražuje piščevo detinjstvo i ranu mladost, dok druga, „Ex Ponto“, govori o „zrelijem i opreznijem Andriću“, ulasku u diplomatiju i njegovom književnom ugledu koji nezadrživo raste. Treća epizoda, „Gospođica“, rekonstruiše dva velika događaja u književnikovom životu – fatalnu ljubav i najstrašniji rat koji je svet ikada video. Poslednja epizoda, „Na Drini ćuprija“, predstavlja nam Andrića koji konačno doživljava zlatnu jesen svog burnog života i karijere samo da bi, kako sam kaže, „u jednom trenu sve moje sagorelo“.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *