NEPOŠTOVANJE: EU uvodi latinicu u službenu upotrebu Srbije

NEPOŠTOVANJE: EU uvodi latinicu u službenu upotrebu Srbije

6 septembra 2014

latinica cirilicaPreko projekta “Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima” korišćenjem nevolje u kojoj su se ljudi našli promoviše se upotreba latinice u Srbiji i time podstiče nepoštovanje službenog pisma u Srbiji odnosno nepoštovanje pravnog poretka Srbije od strane Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

Imajući u vidu da su u projekat uključena nadležna ministarstva Republike Srbije i lokalne samouprave to je u suštini zloupotreba nevolje da se ostvari politički cilj (uvođenje latinice u službenu upotrebu).

Ovde je reč o tome da se elementarno poštuju neka pravila iz EU u Srbiji a to je upotreba službenog jezika i pisma kao u svim zemljama EU. Ono što važi u EU ne važi u Srbiji ali ne zato što to Srbi neće već zato što se to nameće kao deo šire politike slamanja Srbije. Jasno je da je “latiničenje” Srbije politika artikulisana u Prvom svetskom ratu. Pre sto godina se ubijalo zbog korišćenja ćirilice.

Iduće godine ćemo obeležiti 100 godina od zvaničnog uvođenja latinice u Srbiji na bajonetima vojnika Austrougarske monarhije Nemačke.

Neki će reći da se poklonu zubi ne gledaju ali lice koje je dostavilo ove upitnike neće konkurisati za donaciju (a može jer je u poplavama oštećeno).

Pretpostavljamo da EU neće biti uvređena zbog nezahtevanja pomoći.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *