Непоштовање и образовање

Nepoštovanje i obrazovanje

7 marta 2015

KESIC djoko 43Piše: Đoko Kesić

U svesti svakog obrazovanog Srbina i u enciklopedijama, kao prava svetinja, upisana je crvenim slovom. Danas to nije, gaze je i šutiraju. Reč je o Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, najstarijoj u Srbiji. Njeni profesori sada su veći i važniji od škole koja je osnovana još u 18. veku!

U Karlovačkoj gimnaziji u oktobru 2014. nastavničko veće izbacilo je iz škole učenicu Hanu F. zbog vređanja profesora. Tri meseca kasnije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Vojvodine vratio je Hanu F. u tu gimnaziju. S tom odlukom nikako se ne slaže direktorka Karlovačke gimnazije, Slavica Šokica, koja je na pres-konferenciji najavila žalbu na odluku sekretarijata, pa je još tom prilikom na nedoličan način dopisala biografiju učenice Hane F. i njene porodice!

Greh učenice Hane F. prvenstveno je u nestašnom odrastanju. Ona je fotografije nekih profesora uz neprimerene komentare postavila na Instagram. Svi mi mogli bismo da ispišemo sabrana dela svojih nestašluka. Ali, setimo se jednog istorijskog.

U Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu jedno vreme srpski jezik i književnost predavao je Simo Matavulj. Već tada bio je čuven pisac. Matavulj se tada oženio, već kao mator momak. Odmah posle svadbe, a pre časa srpskog jezika, maturanti Prve muške na tabli ispisaše profesoru „nepoštovanje“ stihom: „Oženi se čika Sima, biće p…. nama svima.“ Profesor uđe u učionicu, pročita ono „nepoštovanje“, uze sunđer i kredu, obrisa „nepoštovanje“ i napisa beskrajno duhovit i svakako lascivan odgovor, sede za katedru i poče da zapisuje čas. Maturanti su tada ustali i dugim aplauzom pozdravili profesora. Niko iz škole nije izbačen ni opomenut. U očima tadašnje beogradske javnosti porastao je ugled svih učesnika ove jednočinke, a i gimnazije, naravno.

Pre pet godina, poslednji veliki srpski intelektualac Dejan Medaković, ponesen učestalim svetskim priznanjima koja redovno osvajaju naša deca iz matematike i fizike, reče: „Srbija će pobediti zahvaljujući svom talentu.“ Toliko luda zemlja, a tako pametna deca. Nažalost, niko od tih pobednika na raznim matematičkim i drugim olimpijadama ne ostade u Srbiji. Eno ih na Itonu, Harvardu, Oksfordu… U Srbiji nikoga nije zabolela glava zbog toga. U svetu ima više slavnih Srba nego u Srbiji Srba koji znaju njihova imena. Nažalost, to smo mi.

(Press)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *