„НЕПОЗНАТИ“ АВИОНИ БОМБАРДОВАЛИ СИРИЈУ

„NEPOZNATI“ AVIONI BOMBARDOVALI SIRIJU

26 novembra 2019

Nepoznati vojni avioni izveli su napad u području grada Bab na severu Sirije, javio je radio „Šam FM“.

„Vojni avioni, pretpostavlja se, međunarodne koalicije, izveli su nekoliko raketnih napada na sela u okolini grada Bab koji se nalazi pod kontrolom proturskih grupa na severoistoku Sirije“, navodi se u saopštenju.Libanska televizija „Majadin“ je javila da je bilo izvedeno sedam vazdušnih napada nepoznatih aviona na preduzeća za preradu nafte na severoistoku provincije Alep.

Nema informacija o posledicama napada.

U oktobru ove godine SAD su saopštile da planiraju da pošalju vojsku i tenkove u istočni deo Sirije. Oni su to objasnili da ne žele da naftna polja dođu u ruke militanata. Međutim, Damask je obećao da će vratiti naftu na svojoj teritoriji pod državnu kontrolu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  AMERIČKE BUDALETINE KOJE SU NAREDILE OVAJ NAPAD POMAŽU DA TURSKA SE ODLUČI I PODNESE ZAHTEV ZA IZLAZAK IZ NATO-A!!! OVIM NAPADOM AMERIKA RATUJE PROTIV TURSKE, ALI NE NA TERITORIJI DRŽAVE TURSKE, NEGO NA TERITORIJI SEVERNE SIRIJE. Amerikenjci bi da kazne Tursku zato što im je svojevremeno zasmetala u preotimanju sirijskih teritorija, a sada im smeta i to što je Turska kupila ruske PVO sisteme S-400. Ovim napadom Amerikenjci neće pomoći sirijskim Kurdima niti će ih dobiti nazad, nego odnosi Vašington_Ankara će se još više zakomplikovati. Moguće je da je ovaj napad izvršen na mig američkih jastrebova, koji inače žele oštro kažnjavanje Turske. ... Grad Al Bab se nalazi na samom severu Sirije u severnom delu pokrajine Alepo i zapadno od reke Eufrat. Ovaj grad se od februara 2017 nalazi pod kontrolom Turske kao rezultat prekogranične vojne operacije Turske u Siriji poznate pod nazivom "Štit Eufrata". Bitka za grad Al Bab trajala je od 06.11.2016. — 23.02.2017. godine; turske snage i njima pridruženi sirijski pobunjenici ratovali su tada protiv pripadnika Islamske države i pobedili su ih. Turska je time postigla da ne dozvoli da sirijski Kurdi uz američku podršku da zauzmu to područje uz granicu sa Turskom. Na taj način Turska je sebe zaštitila od mogućnosti da sirijski Kurdi naoružavaju Kurde koji žive u Turskoj, a baš u Turskoj živi najveći broj Kurda. Tokom 2016 i 2017 godine u celoj Siriji snage SAA su uglavnom ratovale protiv ISIS. Poredjenja radi bitka za grad Alep trajala je od 19.07.2012 — 22.12.2016.godine (4 godine, 5 meseci i 3 dana). Nakon toga usledilo je konačno preuzimanje grada i obnova života u njemu. Zatim u decembru 2016 grad Palmira ponovo je pao u ruke ISIS, a ponovo je oslobodjena početkom marta 2017 godine. Utisak je da u to vreme snage SAA u vrhu svojih prioritetnih operacija nisu mogle imati i preuzimanje grada AL-Bab koji se nalazi severnije od grada Alepa. Veoma važan cilj te 2017 godine za Siriju je bila deblokada grada Deir ez Zor koji je tri godine bio opkoljen snagama Islamske države. Grad je deblokiran 05.09.2017. godine. Sledeći cilj bio je preuzimanje teritorija južnije od tog grada uz reku Eufrat, te i onih koja su sa istočne strane i obuhvataju najvažnija naftna polja Sirije. Kurdi uz pomoć teškog i drskog laganja u režiji Amerikanaca zaboli su nož u ledja snagama SAA objavivši da su oni za veoma kratko vreme već oslobodili to područje. Najverovatnije Amerikanci su tada snage ISIS samo presvukli u uniforme kurdskog SDF-a i dali nalog Kurdima da objave da su oni oslobodili naftno polje Omar.

  • test01 says:

   S300 je tamo gde treba da bude, Rusi nisu bili ugrozeni a ni Sirijci - napadnuta je Turska od strane svoga NATO `saveznika`!

  • Slobodanka says:

   Zašto bi snage SAA (Sirijske vojske) svojim S-300 (Sirija ih je kupila i platila) zašto bi štitile položaje turskih vojnih snaga na krajnjem severu Sirije? Sirija prisutvo turskih vojnih snaga u Siriji smatra okupacijom, što je opravdano. Grad Al Bab se nalazi na krajnjem severu Sirije i pod kontrolom Turske sile je od početka 2017 godine. Bolesni san iskompleksiranih i slabih je da oni daju primedbe i zamerke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *