Belarus-Flag_550x300Evropska unija (EU) produžila je danas sankcije Belorusiji na još godinu dana, do 31. oktobra 2014. godine, javile su agencije.

„Takva odluka doneta je zbog toga jer nisu svi politički zatvorenici oslobođeni i nijedan od puštenih nije rehabilitovan, a situacija sa poštovanjem ljudskih prava, vladavinom prava i demokratskim principima u Belorusiji nije se poboljšala“, navodi se u saopštenju Saveta EU, preneo je AFP.

Posle revizije, ostala je da važi „crna lista“ sa imenima fizičkih i pravnih lica kojima je zabranjen ulazak u EU i čija su sredstva na teritoriji Unije zamrznuta – 232 fizička lica i 25 kompanija i preduzeća.

Prošle godine kada su sankcije produžavane na listi je bilo 243 osobe i 32 kompanije, navodi francuska agencija.

Agencija Itar-Tass navodi da sankcije uključuju zabranu rada evropskih privrednika sa nizom beloruskih kompanija, kao i embargo na isporuke policijske tehnike i tehnike dvojne namene, koja može biti upotrebljena za unutrašnju represiju.

Odluka o pruduženju sankcija stupa na snagu 30. oktobra.

AFP podseća da je u Belorusiji uhapšeno mnoštvo ljudi na masovnim opozicionim protestima posle predsedničkih izbora decembra 2010. godine.

Nekoliko kandidata koji se protive predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, kao i još neki opozicioni lideri, kasnije su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesi internešnel“ (Amnesty International) priznaje postojanje devet političkih zatvorenika u toj zemlji, uključujući nekadašnjeg predsedničkog kandidata Mikolu Statkeviča, dodaje AFP.