„НЕПРИЈАТЕЉИ РУСИЈЕ ЋЕ ЗАЖАЛИТИ!“: Реакције западних медија на Путинову поруку

„NEPRIJATELJI RUSIJE ĆE ZAŽALITI!“: Reakcije zapadnih medija na Putinovu poruku

23 aprila 2021

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zauzeo oštar stav u odnosu na zapadne države, tvrde evropski i američki mediji nakon godišnje poruke ruskog lidera, koja je između ostalog, bila posvećena unutrašnjoj politici Rusije.

Neki su bili razočarani što Putin u svom govoru skoro da nije obratio pažnju na Ukrajinu, u kojoj je primećena eskalacija građanskog rata koji traje skoro sedam godina. Drugi, zbog problema sa vakcinacijom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, primetili su reči „hvalisanja“ na temu razvoja tri vakcine protiv virusa korona u Rusiji.Španski list „ABC“ je primetio da je Putinov govor trajao sat i dvadeset minuta i time postao „najkraći govor od 17 otkako je došao na vlast 2000. godine“.

„U odnosu na ranije godine, ovaj put nije saopšti ništa senzacionalno“, navodi list.

Oštar stav

„Neprijatelji Rusije će zažaliti“, tako počinje članak španskog lista „Pais“, posvećen Putinovom govoru, koji je navodno bio „ulepšan pretnjama Zapadu“. List obraća pažnju da Putin ne želi da „ruši mostove“ i namerava da „ima dobre odnose sa svim članovima međunarodne zajednice“.

„Njujork tajms“ takođe piše o „godišnjem obraćanju, punom pretnji Zapadu“.

„Izjave Putina u njegovom godišnjem obraćanju naciji su pokazale da ruski lider zauzima oštar stav u odnosu na svoje navodne protivnike“, rezimira časopis „Val strit žurnal“.

Neki zapadni mediji su u citatu Putina iz „Knjige o džungli“ videli aluziju na odnose Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

„Citirajući ‘Knjigu o džungli’ engleskog pisca Radjarda Kiplinga, predsednik Rusije je naveo da takve (neprijateljske) akcije izvode mali i odvratni likovi, poput šakala Tabakija, imajući u vidu Evropljane koji slede tigra Širkana (SAD). Kao u Kiplingovoj priči, oni zavijaju da odobrovolje svog gospodara“, piše španski list „ABC“

Kako se napominje u izdanju „sa jasnim nagoveštajem Ukrajine i njenih saveznika“, lider Rusije je upozorio da će „zažaliti svi organizatori bilo koje provokacije, jer već dugo nisu ni za čim zažalili“.

Ukrajina i razočaranje

Zapadni mediji pomno su pratili ono što je Putin rekao u svojoj poruci na temu Ukrajine. Izgleda da su neki od njih razočarani.

Kako piše „Njujork tajms“, analitičari su očekivali da će, na temu situacije na granici sa Ukrajinom, Putin iskoristiti svoj govor tokom „posebno očekivane godišnje poruke“ i „najaviti moguće slanje vojske u Ukrajinu“.

„Bez obzira na povećanu napetost u Ukrajini, on se uzdržao od objave novih koraka u vojnoj sferi ili spoljnoj politici“, navodi list.

Na to su obratili pažnju i „Vašington post“ i „Fanenšnal tajms“, naglasivši da Putin u svojoj poruci skoro nije ni pomenuo Ukrajinu.

Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih akcija“ Rusije u Ukrajini. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta vojsku unutar svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, ovo nikome ne preti i ne sme nikoga da brine. Moskva je više puta izjavila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Vakcine

Razvoj tri ruske vakcine protiv virusa korona nisu ostavile ravnodušnim zapadne medije.

„Predsednik Rusije se 21. aprila u svom godišnjem govoru Federalnoj skupštini pohvalio naučnim potencijalom Rusije“, komentariše list „Mundo“ reči predsednika Rusije.

„Vašington post“ je takođe obratio pažnju da je Putin počeo obraćanje temom o pandemiji i borbi protiv nje.

„Pozvao je stanovništvo da se vakciniše. Zemlja ima oko 4,6 miliona zaraženih virusom korona, ali vakcine se polako širi“, piše „Mundo“.Rusija je prva zemlja koja je razvila vakcinu protiv virusa korona. Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovana je u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi. Efikasnost vakcine iznosi 97,6% na osnovu analize podataka o učestalosti virusa korona među Rusima vakcinisanim sa obe komponente leka u periodu od 5. decembra 2020. godine do 31. marta 2021. godine.

Interna agenda

Mnogi zapadni mediji su obratili pažnju da je veći deo Putinovog govora bio posvećen internoj agendi. Po mišljenju nemačkog „Velta“ Putin je „svojim obraćanjem narodu nezvanično otvorio predizbornu kampanju Dume“. Ovog mišljenja je i „Fanenšnal tajmsa“.

„Vašington post“ je otišao dalje u svojim pretpostavkama. Prema njegovom mišljenju, izlažući socijalne programe za pomoć preduzećima i porodicama sa decom, Putin je pokušao da objasni razloge svog ostanka na vlasti.

„Sada, u svojoj trećoj deceniji na vlasti, izgleda da je više zaokupljen nego ranije svojom posebnom i istorijskom ulogom oca ruske nacije, koji se bori i kod kuće i u inostranstvu protiv kukavičkog, licemernog i moralno propadajućeg Zapada“, piše američki list.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Pingback: „NEPRIJATELJI RUSIJE ĆE ZAŽALITI!“: Reakcije zapadnih medija na Putinovu poruku – Prava istina o svemu

 2. Kosovac says:

  Danas je Dan Planete Zemlje. …..Uuuuu, majkumu, dan planete. Čestitamo! ……Prekosutra, Prvog maja, je Dan Josipa Radnika. Čestitamo! Uuuuu, …..klimatske promene postale katalizatorski trenutak. …………… Bili Ejliš je možda druga posle kampanje GRETE Thunberg u artikulisanju ANKSIOZNOSTI i besa gene Z-a zbog toga što je stvoren da snosi teret kratkovidnosti prethodne generacije. …………… Ništa od ovoga nije novo. Joni Mitchell pevao je o popločavanju raja u „Velikom žutom taksiju“ 1970. Prošlo je više od 30 godina otkako je Sting osnovao fondaciju Rainforest. I koliko god danas zvučali preterano, „Leči svet“ i „Pesma o zemlji“ Majkla Džeksona podgrevani su istim besom koji pokreće Thunberga. Razlika je, naravno, u tome što se klimatska kriza 2021. godine oseća mnogo stvarnijom nego 1970. ili 1990-ih. Otuda hitnost sa kojom se suočavaju i umetnici i šira industrija. ………………..Vidite, kolege komentatori, ovi izvodi iz novina Engleskog područja, njihove mantre indoktrinacije Englesčića, nas teraju da reagujemo samo sa Uuuuu, majkumu, dan planete. Čestitamo! Skidamo kapu. Alal Vera.

 3. In media res says:

  Sjajna rekapitulacija "Vašington posta" na kraju članka.

 4. Archelay says:

  Sta ovi Putinu,takav-onakav?A,sa druge strane,programski ocutali o zverstama sto je Zapad cinio od ..45 do proslih par godina.Od detinstva secam ce sliku filma"Most na reci Kvaj" gde predvodnik americke vojske zapretio koreanskom generalu tuzbom medzunarodnom sudu ukoliko preduzme drakonske mere protiv americkih zarobljenika.Daklem,prema mjemu to sto je napao nezavisnu zemlju,palio,ubijao radeci stvari van svakog rezona,racuna na medzunarodnim sudom?I,sada Rusi i Kinezi-nakon hodanja po njegovom zulju,cvikaju.Jer znaju sta je"Posejdon"i raketa sa sedam i po hiljadama srapnela, brzinom od 12 maha.

 5. Kosovac says:

  Vidimo, u Kragujevcu se isto vrše previranja kao u Rusiji: Naslov u „Danas“: NALED: Na Dan planete Zemlje u Kragujevcu ZVONILO za reciklažu stakla, zvonilo. …………..Zvonilo, zveckalo, kolege komentatori, kome to zvoni, zvecka. Za kim Zvona Zvone? ……………Čuješ, u Kragujevcu staklu odzvonilo, a Plastici? Plastici nije, ona je Našaaaa. …………..Vidimo, Europien Ekologishe Banditen (EEB), slavna ekološka organizacija iz dobrotvorne EU, i u Kragujevcu gradu se priključuje slavnoj svetskoj organizaciji Wordly Ekologishe Banditen (WEB).

  • Kosovac says:

   NALED, nije to na ledu. NALED piše zakone Srpskoj vladi. srpskoj Vladi.

 6. Za Srbiju says:

  Koga je još briga šta pišu zapadni propagandni mediji, o bilo čemu. Inače, imamo i antirusku i antisrbsku histeriju u SAD i u svim EU zemljama i šire. Demoni ne odustaju. Ili oni ili mi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *