НЕПРИЈАТЕЉСКИ ЧИН ПРЕМА РУСИЈИ: Норвежани пустили америчку војску…

NEPRIJATELJSKI ČIN PREMA RUSIJI: Norvežani pustili američku vojsku…

13 juna 2018

Vlasti Norveške su odlučile da udvostruče broj američkih vojnika u svojoj zemlji i da ih rasporede na granici sa Rusijom.

U Norveškoj se u ovom trenutku nalazi 330 vojnika američke morske pešadije, dok će još oko 300 biti prebačeno iz Rumunije u slučaju da odluka bude doneta, piše „Marin korps“.„Radi unapređenja saradnje sa američkom stranom nameravamo da prihvatimo do 700 vojnika koji će biti razmešteni u Vernesu, u provinciji Trendelag, i Setermojeni, u provinciji Trums“, navodi se u saopštenju objavljenom na stranici vlade te skandinavske kraljevine.

Norveška vlada želi da vojnike bazira na severu zemlje, u blizini granice sa Rusijom. Osim toga, Oslo namerava da produži trajanje vojne misije sa sadašnjih šest meseci na pet godina.

„Zaštita Norveške zavisi od podrške naših partnera iz NATO-a, kao što je to slučaj sa većinom država Alijanse“, naglasio je ministar odbrane Norveške Frank Bake Jensen, javlja „Dojče vele“.

U Vladi su objasnili da su severne teritorije dobra baza za izvođenje zajedničkih vojnih vežbi i treninga.

Ambasada Rusije u Oslu zasad ne komentariše inicijativu norveške strane. Ranije se Norveška, kako bi umirila Moskvu, obavezala da ne pušta stranu vojsku u zemlju ako nije napadnuta.

KOMENTARI3 komentara

  1. Aleksandar says:

    Ove zemlje na zapadu koje se graniče sa Rusijom stalno pričaju o nekakvoj ugroženosti od strane Rusije. U isto vreme primaju Amerikance na svojoj teritoriji. To je za njih normalno, a kad ista ta Rusija rasporedi svoje vojnike na svojoj teritoriji, to smatraju pretnjom i neprijateljskim aktom.Ko je ovde lud, a ko bezobrazan?

  2. Kreshoslav says:

    Pre je Norveska politika bila jako negativno nastrojena i uvek su se suzdrzavali,pa su im poslali Brejvika i od tada su shvatili sta treba da rade i kako da se ponasaju,nazalost.

  3. Zaharije qSerak says:

    Kao sto Rusija ima pravo da bude u Siriji,jer je Sirija kao suverena Drzava To htjela,sta je problem sa Norveskom? Pa nece valjda Rusija krojiti politiku jedne Norveske!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *