НЕПРИЈАТНА ИСТИНА ЗА ЕУ: Признали да немају средстава за притисак на Русију

NEPRIJATNA ISTINA ZA EU: Priznali da nemaju sredstava za pritisak na Rusiju

28 aprila 2021

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borelj, obraćajući se poslanicima na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, priznao je da su institucije EU ograničene u sredstvima pritiska na Rusiju, a spoljna politika „ostaje prerogativ država članica EU“.

„Države EU moraju ostati jedinstvene. U glavnim gradovima EU određuje se politika prema Rusiji. Mi u EU pokušavamo da izgradimo jedinstvenu spoljnopolitičku liniju, ali hteli mi to ili ne, spoljna politika ostaje prerogativ država članica. Ako ne bude jedinstva, onda neće biti ni zajedničke evropske politike…“Lideri zemalja EU ne bi trebalo da govore jedno u Briselu, a onda, nakon povratka u svoje prestonice, postupaju drugačije“, rekao je šef evropske diplomatije.

Borelj je takođe odgovorio na zahteve evropskih poslanika da Rusiju isključe iz sistema međunarodnih plaćanja SWIFT i zaustave sprovođenje Severnog toka 2.

„SWIFT je međunarodna privatna organizacija, u tom smislu EU nema nadležnost … Severni tok je kontroverzna tema. EK je već rekla da ovaj projekat ne služi za diverzifikaciju izvora energije EU. Ali ovo je odgovornost privatnih kompanija, EU nema alate da odlučuje o sudbini ovog privatnog projekta“, rekao je visoki predstavnik.

Istovremeno, primetio je da „kada i ako Severni tok 2 počne da radi, tada ćemo moći da zahtevamo da radi transparentno i bez diskriminacije, uz odgovarajući nivo kontrole“.

Borelj je takođe izjavio da u odnosima sa Ruskom Federacijom „postoji dug period konfrontacije za koji moramo biti spremni“.

„Rusija je uverena da je konfrontacija sa Evropom i SAD najlakši način za jačanje legitimiteta vlasti“, dodao je on.

Šef diplomatije EU primetio je da su uspesi ruskih vlasti u ekonomiji „vrlo skromni, a izgledi takođe nisu sjajni“.

„Da, oni imaju vojnu moć koju koriste, raspoređuju se kada smatraju da je to potrebno: u Siriji, Libiji na Kavkazu. Ali sa ekonomske tačke gledišta, Rusija je jednaka Italiji, neznatno nadmašujući Španiju“, siguran je Borelj.

Takođe je komentarisao „zbližavanje“ Ruske Federacije sa Kinom.

„Energetsko pitanje je veoma važno za Rusiju, ekonomija iznajmljivanja predstavlja problem Ruskoj Federaciji, a zeleni pakt samo će pogoršati ovaj problem … Rusija se sve više okreće Kini, što će je učiniti još zavisnijom od te zemlje. Ali to će biti rešenje za njih ako Evropa prestane da kupuje naftu i gas od Rusije“, objasnio je Borelj.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Da je sve to tako,već bi Njemačka(EU)i USA davno zauzele Rusiju(energente),ali nisu zauzeli,znači ni to nije sve tako kako Borelji kaže!Pa ih to žulja!A ako tako nastave,žuljat će ih i još više!Jer kad se Rusija okrene Istoku,onda će EU-USA imati na drugoj strani ne samo Rusiju,nego i jaki Istok!Što će onda Europa?!?USA će se snaći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *