НЕПРИМЕРЕНА РЕАКЦИЈА САД: Ћутали на Орића, a овде би да суде

NEPRIMERENA REAKCIJA SAD: Ćutali na Orića, a ovde bi da sude

18 novembra 2017

OTVORENO negodovanje Stejt departmenta zbog sudskih odluka u procesima optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu 2008. ne samo da je neprimereno mešanje u nezavisnost pravosuđa, već je još jedan u nizu pritisaka na Srbiju oko Kosova i Metohije i pokušaj dodatnog produbljivanja podela na našoj političkoj sceni.

Ovako sagovornici „Novosti“, diplomate i analitičari, ocenjuju poslednji potez Vašingtona, nazivajući ga čak i pokušajima „kolonističkog tretmana Srbije“.

Političku aroganciju Vašingtona, srpski šef diplomatije Ivica Dačić u petak nije želeo da komentariše, poručivši da ne može da se meša u sudske odluke:

– Naravno da je to pitanje kompleksno i treba imati u vidu našu želju da se procesuiraju svi koji su odgovorni za to krivično delo.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, komentarisanje sudskih odluka suverene države je „krajnji bezobrazluk“:

– To je klasično podrivanje osnovnih demokratskih principa u koje se Amerika toliko kune. Šta to znači? Da SAD očekuju da srpske vlasti zadiru u nezavisno pravosuđe i diktiraju presude? Takvi nalozi bi mogli da prođu da je Srbija američka kolonija. A kad smo kod komentarisanja presuda, zašto je Vašington, na primer, ostao nem na oslobađajuću presudu Naseru Oriću, ratnom zločincu?

Naš nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović u porukama iz Vašingtona vidi još opasnije namere:

– Najviše ih nervira što nisu procesuirani nadređeni, jer žele da i na taj način proizvedu podele i rascepe u višim političkim, policijskim i vojnim nivoima u Srbiji. Ovo je još jedan pritisak na Srbiju, a u cilju zaokruživanja kosovske nezavisnosti kojoj su SAD od početka sponzor.

Stejt department saopštio je da je razočaran presudama za paljenje ambasade SAD, navodeći da nijedan od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, bez obzira na to što je jedna osoba poginula, a materijalna šteta ogromna.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na američku ambasadu posle mitinga „Kosovo je Srbija“, dok je trojicu oslobodio optužbi.

JOVANOVIĆ: NEUKUSNO LICEMERJE

IZ DSS, u čije je nekadašnje rukovodstvo, Vojislava Koštunicu i pokojnog Aleksandra Nikitovića, najčešće upirano prstom kada je reč o političkoj pozadini napada, potez Vašingtona nazivaju „neukusnim i licemernim“:

– Ako postoji politička odgovornost za dešavanja ispred američke ambasade, onda je to isključivo odgovornost SAD, koje su izvršile agresiju na Srbiju, a potom dale i punu podršku secesiji Kosova. Za počinjene zločine SAD i NATO nikada niko nije odgovorao – kaže nam Miloš Jovanović, lider DSS.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zaharije Serak says:

    Ratnom zlocincu? Pa nije dokazano,a ni Srbija se nije bas ni potrudila da ide sa valjanim dokazima.Kao i uvijek igra,Ali su se malo preigrali.Srbiji i R.S. vise je odgovaralo da Oric bude neosudjen.Razlog je jednostavan.Ubijediti narod da "CEO SVET MRZI SRBE " Laksi nacin da se narod/citaj ovce/ ubijedi da je Sud pristrasan.Ako znas da jedan dan taj sud moze doci i do tebe,zasto ga ne eliminisati?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *