НЕПРОБОЈНИ БЕДЕМ: Овако Русија штити свој Далеки исток! (ВИДЕО)

NEPROBOJNI BEDEM: Ovako Rusija štiti svoj Daleki istok! (VIDEO)

3 maja 2017

U situaciji kada na korejskom poluostrvu raste tenzija borbena gotovost sistema PVO Rusije podignuta je na najviši stepen, a mnogi mediji saopštavaju da se tehnika prebacuje na granice sa Severnom Korejom. Hoće li Rusija učestvovati u korejskom konfliktu?

– Rusija krajnje pažljivo prati sve što se dešava u Severnoj Koreji – rekao je predsednik Komiteta Saveta Federacije Viktor Ozerov. Ruska vlada smatra, dodao je on, da teritorija Rusije nije meta raketa koje lansira severnokorejski sused.

– Sa druge strane, tehnika je tehnika, i zato naša vojska čini sve što od nje zavisi da u eventualnoj vanrednoj situaciji ne dopusti slučajan pad raketa na teritoriju Rusije – rekao je predstavnik gornjeg doma ruskog parlamenta.

U tu svrhu se na ruskom Dalekom istoku izvode dodatni manevri, proverava se gotovost trupa za rat na granicama Rusije.

– Severnokorejsku raketu može neki ’vetar’ okrenuti na našu stranu. Da se to ne bi dogodilo svi oficiri jedinica PVO na ruskom Dalekom istoku vraćeni su sa odmora i treba im samo par minuta da se pojave na svom položaju – rekao je Aleksej Ram.

Na primer, u regionu su dodatno postavljeni sistemi S-400 koji su između ostalog predviđeni za uništavanje neprijateljskih balističkih raketa u radijusu od 400 km.

Po Ramovim rečima, pre toga su ovi sistemi dežurali u uobičajenom režimu bez pripremljenih lansera, tj. osmatrali su nebo i tražili eventualne ciljeve, ali sada su spremni da obore neprijateljsku raketu koja leti u pravcu Rusije čim dobiju naredbu.

– Isto tako su pripremljeni i uzeti sa skladišta dodatni projektili za sisteme protivraketne odbrane. Pored toga, u toku je intenzivna provera svih sistema i mehanizama PVO – dodao je analitičar.

Krajem aprila su žitelji ruskog Dalekog istoka počeli da šalju jedni drugima video-snimke na kojima je, kako se pretpostavlja, prikazano kako vojnici prebacuju tešku tehniku preko Habarovska u Primorje, prema granicama Severne Koreje.

– Eto, vi kažete da su sve vesti o Koreji glupost. A ovo je danas, na Vaskrs (16. aprila) već treća kompozicija sa tehnikom. Prema tome, nije sve tako jednostavno. Izgleda da se tamo na granici sa Korejom, ipak nešto sprema – kaže autor video-snimka čiji se glas čuje u pozadini.

Sa druge strane, po rečima Aleksandra Gordejeva, načelnika informativne službe Istočnog vojnog okruga, tehnika je prevožena na manevre koji su završeni 29. aprila.

– Ne mogu da kažem konkretno za svaki voz, ali danas se tehnika u principu premešta po regionima u vezi sa izvođenjem planskih kontrolnih provera rezultata zimskog perioda obuke – citiraju primorski mediji reči predstavnika Ministarstva odbrane.

Kako je on rekao, vojska se prebacuje na nove poligone i uvežbava borbene zadatke na nepoznatom terenu.

– Nedavno je takva provera završena kod nas u Zabajkalskom kraju. Velika je verovatnoća da se tehnika vozovima vraća na mesto njenog stalnog baziranja – rekao je Gordejev.

Eksperti smatraju da je malo verovatno učešće ruskih vojnih jedinica u direktnim borbenim dejstvima, ali je sada važno proveriti borbenu gotovost trupa za svaki eventualni scenario na granicama.

– To se proverava na mnogo načina – premeštanjem na nove položaje, postavljanjem sistema PVO, masovnim praćenjem vazdušnih ciljeva i slanjem podataka u komandni punkt gde se donose odluke. To je tradicionalna vojna rutina koja se praktikuje u celom svetu za vreme bilo kakvih vojnih vežbi ili ratnih dejstava blizu granica – rekao je profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjuljin.

On smatra da Moskva neće ući u rat na korejskom poluostrvu čak i ako ruska vojska bude prinuđena da obori severnokorejsku raketu.

– Mi ćemo uputiti notu protesta i biće pokrenuta politička i diplomatska rutina, kao i uvek u sličnim slučajevima, ali nećemo se upustiti u veliki rat – dodao je profesor Akademije vojnih nauka.

(ruskarec.ru)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Experti kazu da Rusija nece biti ukljucena u ev.rat na korejskom poluotoku.Ali,ako taj rat zapocne,i Sj.Koreja pocne pusiti,bilo bi cudno i glupo da joj Kina ne priskoci u pomoc,a ako i kinezi pocnu pusiti ili im bude pretesko,bilo bi cudno i glupo da im i Rusija ne priskoci u pomoc.To je rat na njihovim granicama,i ako tu ne mogu zajedno pobijediti daleke USA-Zapad,ili jos gore ako tu ni ne pokusaju obraniti svoje interese,onda neka kupe strik i nek se objese.A sto je malo vjerovatno,usprkos toga sto experti kazu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *