Непролазна снага мисли

Neprolazna snaga misli

5 decembra 2017

POVODOM 125 godina od rođenja Ive Andrića i isto toliko godina od svog osnivanja, SKZ je objavila Andrićeve „Pripovetke“ u dva toma, prema izboru koji je sam autor sačinio 1963. U ovom izdanju je 35 priča, objavljenih od 1920. do 1962.

Na predstavljanju u četvrtak dr Aleksandra Žeželj Kocić je napominjući koliko je srpski nobelovac ovaj žanr smatrao zahtevnim, citirala njegove reči: „Kratka priča ne znači… kao što bi ljudi koji površno sude i pogrešno misle mogli zaključiti: ‘mala’ ili ‘nejaka’, ili ‘nedorasla’ pripovetka. Ne, nego znači, ili bi bar trebalo da znači, da je svedena na najsavršeniji mogući oblik, a ispunjena i nabijena velikom neprolaznom snagom misli i ljudskog osećanja“.

Upravnica Andrićeve zadužbine Žaneta Đukić Perišić je navela šta je sve ova institucija učinila ove godine i najavila da će sredinom ovog meseca izaći prvih pet knjiga kritičkog izdanja Andrićevih dela, a iduće godine još šest. Objavljen je i časopis Zadužbine „Sveske“, u kome je, između ostalog, predstavljen i Andrićev „Mali notes-blok“ pisan 1929. i 1930. godine.

Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ je napomenuo da je Andrić voleo često da ističe kako je Zadrugin vršnjak i da je jednom prilikom rekao kako je svojevremeno bilo „teže ući u Srpsku književnu zadrugu nego u carstvo nebesko“.

Skupština SKZ biće održana 12. decembra, a 13. i 14. skup u SANU o Andrićevom delu, čime će biti zaokruženo obeležavanje jubileja velikog pisca.

Odgovor

KADA je 1936. godine izašla Andrićeva druga zbirka pripovedaka, takođe u izdanju SKZ, ugledni kritičar Milan Bogdanović je dočekao pohvalama, ali i primedbom da je očekivao da Andrić napiše roman. U Pismu jednom prijatelju Andrić nije mogao da mu ne odgovori da „ako mu treba roman, neka ga napiše“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *