Neraskidiva ljubav Demokratske stranke i Razvojne banke Vojvodine

Neraskidiva ljubav Demokratske stranke i Razvojne banke Vojvodine

11 марта 2013

fakti32Piše: Ratko Paić

Vest koja je uzburkala javnost u Srbiji glasi da su opozicionoj Demokratskoj stranci blokirani svi računi u svim bankama zbog nevraćanja velikog kredita kog su uzeli za potrebe prošlogodišnje izborne kampanje. Međutim, verovatno je najskandalozniji od svega podatak, kog je izneo aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić, da je taj kredit Demokratska stranka dobila bez valjanih garancija da će ga uopšte ikada vratiti.
Kako je rekao sam ministar, zaprepašćujuća je činjenica da je Demokratska stranka dobila višemilionski kredit za kampanju od Razvojne banke Vojvodine bez sredstava finansijskog obezbeđenja, što po njegovim rečima „nijedan preduzetnik, ni privrednik u Srbiji ne može da dobije.“ Dakle, radi se konkretno o tome da DS nije vratila dva kredita od preko 3 miliona evra, koje je uzela za finansiranje svoje izborne kampanje. Demokrate su kod Razvojne banke Vojvodine prvo podigle kredit u visini od 260 miliona dinara za parlamentarne izbore, a zatim još i 100 miliona dinara za predsedničku kampanju Borisa Tadića.

Naravno, neki su se već opravdano upitali – zbog čega je Razvojna banka Vojvodine davala pozajmice bez odgovarajućeg obezbeđenja tadašnjoj vladajućoj političkoj stranci, umesto da, kako joj to nalaže i njen naziv, ulaže u razvojne projekte u Vojvodini?

U beogradskoj štampi se o kreditima koje je ta banka dodeljivala, više puta govorilo u vrlo nepovoljnom svetlu, s obzirom da su iznete brojne optužbe da je u Razvojnoj banci Vojvodine proneveren ogroman novac tokom prethodnih godina kroz sumnjive kredite, za koje nisu postojale garancije. Među takvim sumnjivim kreditima se na prvom mestu pominje i taj koji je odobren Demokratskoj stranci, s obzirom da je rok za njegovo vraćanje produžen na čak 42 meseca, sa minimalnom mesečnom kamatom, a sve to praktički samo «na časnu reč».

Nakon svega, Razvojna banka Vojvodine je sada blokirala račune donedavno najjače stranke u Srbiji i pokrenula postupak prinudne naplate.

Međutim, Demokratska stranka se nije preterano zastidela zbog pomenute blokade računa, pa je istovremeno ponudila građanima Srbije ekonomski program za budućnost. Njen visoki zvaničnik Božidar Đelić je istakao da je taj novi plan demokrata zasnovan pre svega na načelu privrženosti socijaldemokratiji i članstvu u Evropskoj uniji.

Tom prilikom on nije objasnio kako se moglo desiti da ta stranka dobije ono što nijedan preduzetnik u Srbiji ne može da dobije ni od jedne banke, a to je ogromni zajam bez čvrstih garancija da će ikada biti vraćen.

Upravo zato je ministar finansija pred novinarima užasnuto saopštio da je veliko pitanje kako je uopšte Demokratska stranka mogla da dobije kredit na takav način, i dodao da je prosto nedopustivo da DS sada još traži da se krši zakon da bi ga otplatila.

Po svemu sudeći, stranački računi Demokratske stranke će i dalje biti blokirani u svim bankama, a to znači da će banka skidati sva finansijska sredstva sa svih računa u svakom trenutku, sve dok potpuno ne namiri dugovanje koje demokrate imaju prema njoj. A taj dug, podsetimo, iznosi 360 miliona dinara.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u