НЕРЕДИ У НЕМАЧКОЈ: Протести и хаос испред Европске централне банке (ВИДЕО)

NEREDI U NEMAČKOJ: Protesti i haos ispred Evropske centralne banke (VIDEO)

18 marta 2015
Tan2015-3-18_797499_0_620x0U Frankfurtu je jutros ispred sedišta Evropske centralne banke (ECB) došlo do sukoba između demonstranata iz pokreta „Blokjupaj“ i policije, pri čemu je upotrebljen i suzavac, javlja izveštač sajta „Raša tudej“ sa lica mesta.Levičarski aktivista okupljeni u međunarodni pokret „Blokjupaj“ (Blockupy) su prethodno najavili da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim merama štednje, danas blokiraju novo sedište ECB, pred otvaranje zgrade.

„Iznad glava nam leti helikopter, a vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB“, naveo je izveštač iz centra Frankfurta.

On je dodao da su veoma rano jutros izbili prvi sukobi između policije i demonstranata, kao i da je zapaljen jedan policijski automobil, pa su policajci ispalili suzavac kako bi rasterali okupljene ljude.

Portparol nemačke policije je izjavila da je u sukobima povređen najmanje jedan policajac pošto su levičarski demonstranti bacali kamenice na službu obezbeđenja ispred zgrade ECB.

Aktivisti iz pokreta „Blokjupaj“ su blokirali centralni most preko reke Majne, kao i jedan važan kružni tok na istoku grada. Pored toga, širom grada su zapaljene kante za smeće, a na zapadu grada je zapaljeno i nekoliko automobila.

Očekuje se oko 10.000 demonstranata na glavnom trgu Remerberg u Frankfurtu, pošto su organizatori unajmili poseban voz za prevoz aktivista iz Berlina, kao i autobuse za prevoz iz ostalih delova Nemačke i drugih evropskih zemalja.

ECB, zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, deo je takozvane „trojke“ koja nadzire poštovanje uslova za dobijanje kredita u finansijski problematičnim zemljama, poput Grčke.

KOMENTARI5 komentara

 1. deda mraz says:

  Taj ECB je ilegalna jevrejska stamparija para jer oni nikome ne odgovaraju kada oni donesu odluku da otstampaju bilion eura parlamenti Evropskih zemalj ne mogu da odlucuju o tome.Znaci ilegalna mafijaska stamparija para a svi gradjani su garant za te pare tj. isto sranje kao i FED u Americi.

 2. damir says:

  FED kakav je takav je ali kupuje i direktno državne obveznice, a ECB svojim QE kupuje samo indirektno, tj. daje novce samo bankarima... Kad bi Srbi imali imalo pameti nikada nebi ulazili u tu tvorevinu

 3. Nesha says:

  A sta reci? Jos u vreme popularnog sulejmana, morao je da uzima kredite. Kad je on morao kao takav vladar to da radi, sta mislite da moraju ovi nashi pajseri??? Ko zna shta su obecali da dodju na tron. A posledice... to cemo videti mi svi. Nece oni primati penzije od 200e ,pa da brinu dal ce biti za prost zivot... Oni sanjaju o novom Vavilonu, shleperima dolara, penzijama u koferima itd... Mozda smo mi krivi, kad su takvi sa problematicnim diplomama postali neka elita i vodje... Neznam samo gde ce nas to odvesti...

 4. Aleksandar says:

  Bravo za narod. Narod i politicari su dva sveta razlicita, a ovo je odlican dokaz!

 5. Saša says:

  Uvek su mladi vukli i potezali da se nešto desi. Svugde osim kod nas. A bilo je '68 godine su studenti ustali i rekli ono što treba da se kaže u čitavoj Evropi pa i kod nas. I to u to doba. Otvara članstvo u EU tržišta ali i puno stvari na koje nemaš nikakav uticaj. Kad polude u razvijenoj Nemačkoj šta treba drugi da rade? Narod je tu da pravi pare onima koji ih već imaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *