NEREDI U PARIZU: Smučili im se Oland, seks afere i gejevi

NEREDI U PARIZU: Smučili im se Oland, seks afere i gejevi

27 januara 2014

A demonstrator displays a leaflet which reads, "Hollande Resign" as several thousand people attend the "Journee de la Colere" (Day of Anger) march in protest of France's President Francois Hollande, in ParisNajmanje 19 policajaca je povređeno, a 150 demonstranata uhapšeno u protestima protiv predsednika Francuske Fransoa Olanda u Parizu. Nezadovoljni građani tražili su ostavku Olanda.

Prema procenama policije, oko 17.000 ljudi okupilo se na protestu, dok organizatori navode da je oko 120.000 protivnika Olanda izašlo na ulice.

Neredi su izbili između nekoliko stotina demonstranata i snaga reda po završtku skupa, u trenutku kada su se okupljeni razilazili. Više stotina osoba, među kojima je bilo i maskiranih ljudi, gađali su policiju flašama, petardama, gvozdenim šipkama,kantama za smeće i dimnim bombama, na šta je policija odgovorila suzavcem.

Kako je precizirano, 19 policajaca je povređeno, od kojih jedan „potencijalno teško“. Skup je organizovalo oko 50 različitih grupa među kojima je bilo pokreta desnice i ekstremne desnice, kao i katoličkih konzervativaca, koji su kritikovali politiku vlade i francuskog predsednika koja vodi „propasti“.

Demonstranti su pozvali Olanda da se povuče i zapretili da će u suprotnom nastaviti protest, pod nazivom „Dan besa“, do izbora. Više organizacija, međutim, koje su prvobitno najavile da će se pridružiti protestu, odustalo je od učešća. Među tim grupama je i stranka ekstremne desnice Marin Le Pen nacionalni Front, koja je
saopštila da nije deo današnjeg protesta.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals rekao je da „oštro osuđuje nasilje pojedinaca, ekstremnih grupa ili grupa ultra desnice protiv pripadnika snaga reda, jer im je jedini cilj stvaranje nereda“.
Portparoli grupa koje su organizovale protest pozvale su parlament da pokrene proceduru smenjivanja predsednika republike.

Demonstranti i protiv gej brakova

Demonstranti, od kojih su neki došli sa kompletnim porodicama, uzvikivali su „ne za istospolne brakove“ i „Oland, ostavka“.

Oni zahtevaju povlačenje odluke o legalizaciji homoseksualnih brakova, poštovanje slobode govora i povlačenje Francuske iz Evropske unije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *