NESLOGA SAVEZNIKA: Nemci protiv NATO baza u Poljskoj i baltičkim državama

NESLOGA SAVEZNIKA: Nemci protiv NATO baza u Poljskoj i baltičkim državama

26 juna 2014

NATO army 3232Gotovo tri četvrtine Nemaca je protiv stalnih baza NATO-a u Poljskoj i baltičkim državama, rezultati su ankete.

Rezultati ispitivanja agencije „Forsa“ za magazin „Internešnel politik“ govore da je 74 odsto ispitanih protiv stalnih baza NATO-a, dok samo 18 odsto podržava tu ideju.

Poljska, Estonija, Litvanija i Letonija izrazile su strahovanje da Rusija, nakon događaja u Ukrajini, predstavlja vojnu pretnju, te su od partnera u NATO-u zatražile dodatne bezbednosne garancije.

Poljska je prva predložila ideju povećanja američkog vojnog prisustva u istočnoj Evropi i poljski ministar odbrane Tomaž Sjemonjak je u aprilu pozvao Pentagon da pošalje do 10.000 vojnika.

Tri baltičke države istog meseca pozdravile su ovu ideju.

Nekoliko hiljada vojnika NATO-a početkom ovog meseca učestvovalo je u manevrima u regionu, vojni brodovi Alijanse pojačali su patrole u Baltičkom moru i borbeni avioni su, takođe, pojačali prelete.

Alijansa je utrostručila broj borbenih aviona na Baltiku. Komandant američkih vazduhoplovnih snaga general Filip Bredlav je tokom proteklog meseca izjavio da će NATO razmotriti mogućnost trajnog razmeštanja vojnika u istočnoj Evropi.

Rusija tvrdi da se time krši sporazum iz 1997. godine, prema kojem su obe strane obavezne da izbegavaju „bilo kakvo preteće gomilanje konvencionalnih snaga u dogovorenim regionima Evrope, uključujući centralnu i istočnu Evropu“.

Nemačka nije jedina zemlja koja je protiv povećanog prisustva NATO-a u istočnoj Evropi.

Početkom ovog meseca Slovačka i Češka odbile su da na svojoj teritoriji dozvole dolazak stranih vojnika i uspostavljanje vojnih baza.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    KADA POSTAVI AMERICKE TRUPE NA BILO CIJOJ TERITORIJI, TERITORIJA, DRZAVA POSTAJE VAZAL, ROB TO ZNAJU SVI, A NEKI SE SUPROSTAVLJAJU. PUCI CE SA ZAKASNJENJEM OD 15 GODINA, OD RAZARANJA MOJE SRBIJE, KADA SU SE SKORO DAVILI IZMEDJU SEBE A "OPSTALI". I DALJE SE GLOZE, KRAJ JE TU. NEMOJ NEKO DA PODCENI STA CAR PUTIN RADI, ONO IZA UGLA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *