Nestali milioni Hipo banke za investiranje u Srbiju!

Nestali milioni Hipo banke za investiranje u Srbiju!

12 avgusta 2014

hyp_620x0Bivši šef Rajfajzenbank internacional Herbert Stepić i drugi investitori uzeli su od Hipo Alpe Adria banke za kupovinu nekretnina u Srbiji 19 miliona evra, od kojih dve trećine nikada nije dospelo tamo, tvrdi bečki dnevnik „Prese“.

Austrijsko-srpski investitori pod kiparskom firmom „Enthusa Ltd.“, među kojima su nekadašnji menadžeri RBI Stepić i Martis Švedler uzeli su 2006., za kupovinu zemljišta, 145 hektara, uz autoput Beograd-Zagreb, samo četiri kilometara od beogradskog aerodroma, kredit u visini od 18,88 miliona evra kod Hipo Alpe Adria banke u Klagenfurtu.

Osam godina kasnije Hipo nije videla povratak niti jednog jedinog evra, naglašava „Prese“, čija istraga u Srbiji je pokazala da su investitori samo mali deo tih sredstava iskoristili za kupovinu zemljišta.
„Konkreno je svega 31 odsto dato na kupovinu zemljišta, kako proizilazi iz srpskih dokumenata u koje je list imao uvid. Ostale dve trećine, 12 miliona evra, su, suprotno svrsi kredita, transferisani u of-šor zemlje ili korišćene za povratak kredita kod Rajfajzenbanke u visini od milion evra. Svota od 2,2 miliona evra prebačena je na privatni račun Miloša Cicmila (vlasnika beogradskog hotela „Evropa“, odakle su potom nestala“, tvrdi „Prese“.

Zvanično je Hipo banka potvrdila samo da se slučaj kredita „Enthusa“ istražuje uz pomoć advokata „prekogranično“.
O detaljima portparol Hipo banke Nikola Donih nije želeo da govori uz napomenu da dosadašnja saznanja ne želi javno da komnetariše.

Jedan neimenovani izvor u Hipo banci kaže da istrage daju povod za zaključak da je bilo transfera na of-šor i strane račune, piše „Prese“.

Takođe nezvanično je potvrđeno da „Enthusa“ Hipo banci ne duguje samo 19 miliona evra, već sa kamatama dug iznosi 25 miliona evra.

Stepić je, u međuvremenu, istupio iz firme „Enthusa“, a i ranije nije držao direktno udeo u tom preduzeći, već preko kiparskog „Forceteh-a“, čiji je bio 50-odsto vlasnik.

Druga polovina „Enthusa“ bila je u vlasništvu srpske „Eki Properties“, iza koje su stajali, naglašava „Prese“, nekadašnji ministar privatizacije Srbije Aleksandar Vlahović, kao i Danko Đunić.

„Prese“ ukazuje da vlasnici „Eki Properties“ nisu poznati Hipo banci samo iz ovog slučaja, već drže i 50 odsto „Euro Mall GmbH“, koja je uzela kredit u dvocifrenoj milionskoj visini.

Što se tiče „Enthusa“ upada u oči, naglasava „Prese“, što je od kupljenih 145 hektara zemljišta u Srbiji samo oko 70 odsto uknjiženo, a i teška promena u građevinsko zemljište u toku je od pre dve godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. buchkalo says:

    Pakad su austrijanci pohlepni videli kamaticu od 6 mil. Pa pozurili da daju pare. A nisu svesni bili da u srbiji ima hudinijevih djaka, nestaje sve i svasta na ocigled publike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *