Нестало Монеово платно пронађено у Лувру и враћено у Јапан

Nestalo Moneovo platno pronađeno u Luvru i vraćeno u Japan

3 marta 2018

Platno francuskog impresioniste Kloda Monea, koje je pripadalo jednom japanskom kolekcionaru a nestalo pre nekoliko decenija, pronađeno je u pariskom muzeju Luvr i poslato je u Japan, saopštio je danas Nacionalni muzej zapadne umetnosti u Tokiju.

Platno naslikano 1916. godine iz čuvene serije „Lokvanji“ francuskog slikara, pronađeno je u Luvru 2016. godine, ali to tada nije saopšteno u javnosti, naveo je neimenovani portarol muzeja Frans presu i dodao da je delo nedavno vraćeno u muzej.

Velika slika vrlo je oštećena, dodao je muzej navodeći da će biti potrebno dosta vremena za restauraciju.

Platno je pripadalo japanskom kolekcionaru Kođiru Macakatu, naveo je muzej i dodao da je kolekcionar direktno od Monea kupio sliku 1921. godine tokom posete ateljeu majstora impresionizma.

Slika je tokom Drugog svetskog rata bila u prostorijama Luvra gde je čuvana kolekcija Macakate i od tada je zaboravljeno da uopšte postoji. Deo njegove kolekcije je vraćen 1959. godine ali među tim delima nije bila Moneova slika.

Osoblje muzeja je slučajno tokom jednog inventara 2016. pronašlo oštećenu sliku i ustanovilo da je to Moneova slika koja je pripadala japanskom kolekcionaru.

Mone (1840-1926) imao je običaj da pravi serije slika sa istim motivom, a među je njima je serija s lokvanjima, rađena tehnikom ulja na platnu.

Impresionizam kao slikarski pokret dobio je ime po Moneovoj slici „Impresija, rađanje sunca“ iz 1874. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *