НЕСТАО МЕСИЋЕВ ДОСИЈЕ: Нико не зна где је!

NESTAO MESIĆEV DOSIJE: Niko ne zna gde je!

14 decembra 2017

Nadležni iz arhiva tvrde da dokument zapravo nikada nije ni stigao do njih.

Dosije nekadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića nestao je iz Hrvatskog državnog arhiva!

Dokument koji sadrži informacije koji je godinama prikupljala nekadašnja Služba državne bezbednosti, nalazi se u evidenciji Hrvatskog arhiva, a nadležni iz te institucije tvrde da dosije zapravo nikada nije stigao do njih.

Hrvatsku javnost inače uveliko potresa još jedna afera sa tajnim dokumentima.

Dosije najdugovečnijeg hrvatskog političara, Vladimira Šeksa, za koga se odavno priča da je sarađivao sa Udbom, takođe nije dostupan javnosti. Šeks je nedavno lično zatražio da se zaštite podaci iz njegovog dosijea, tako da informacije koje se odnose na saradnju sa službama bezbednosti nisu dostupni.

Ime glavnog savetnika hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim, spominje se u dosijeima drugih osoba.

Tamošnji mediji prenose da je Šeks 1974. godine dobio status operativne veze SDB-a pod pseudonimom “Kolega”. Tad je navodno informisao tajnu službu o “ekstremističkim planovima” tada mladog Zlatka Bagarića, kasnije poznatog kao kralja kocke.

– Šeks je godinama radio kao doušnik Udbe i sedamdesetih godina je cinkario ključne hrvatske nacionaliste – navodi magazin Nacional.

Većina tih dokumenata postala je dostupna nakon otvaranja tajnih dosijea, što je omogućio novi zakon o arhivima. U velikom broju dosijea spominje se “operativna veza Kolega”. Vidljivo je i da “Kolega” operativcima službe govori najviše o hrvatskim nacionalistima i ekstremistima, odnosno, njihovim postupcima sredinom 70-ih na području Osijeka, Vinkovaca, Valpova…

Jutarnji navodi da je Šeks 1974. samoinicijativno došao u centar Udbe u Osijeku, kako bi ispričao šta je čuo od majke Zlatka Bagarića, koju je kao advokat zastupao u sporu oko stanarskog prava.

Hrvatski kralj kocke Bagarić se nakon odslužene vojske odselio u Nemačku, gde je prema navodima iz dosijea bio deo neprijateljske emigracije.

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Pitajte Ciju, samo vam nece dati. Njihovo je to, kao i spijun Stipe.

 2. zlatko says:

  Ma šta ima veze? Ionako nije bio pravi. Uostalom, nije on nestao zauvek. Samo ga stručnjaci malo prepravljaju.

 3. Drago says:

  Sam ga je sakrio dok je bio na čelu "lijepe".

 4. Tomo Vitez says:

  Pogledajte među veterinarskim papirima, pogotovo tamo gde su vakcinacije stoke protiv magarećeg kašlja!

 5. Velika Metla says:

  Sreća za ljudski rod bi bila da je on nestao! Školski primer kad se proces pretvaranja majmuna u čoveka još nije do kraja završio!

 6. Kulak says:

  Vicmaher koji krade,laže,maže.Kameleon.Podoban za sve sisteme i svaku ideologiju.Malo ustaša,malo partizan,malo hrvatski mitoman.Koji majmunski lik!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *