НЕШТО ЧУДНО СЕ ДЕШАВА НА НЕБУ! Научници су збуњени, немају објашњење! (ВИДЕО)

НЕШТО ЧУДНО СЕ ДЕШАВА НА НЕБУ! Научници су збуњени, немају објашњење! (ВИДЕО)

21 јануара 2020

Небо се празни, а то није само поетска слика – већ чињеница, барем небо у Северној Америци.

Наиме, број птица у САД-у и Kанади смањио се за 29 посто од 1970., објавили су научници , истичући како је тамо данас 2,9 милијарди мање птица него пре 50 година.Анализа објављена у часопису Сајенс најопсежнији је и најамбициознији покушај да се сазна шта се догађа с птичјом популацијом. Резултати су шокирали истраживаче и организације за очување околине биљних и животињских врста, пише Тајмс.

– Гледамо кризу која је у пуном јеку – рекао је Дејвид Јарнолд, председник и извршни директор Националног друштва Аудубон.

Стручњаци већ дуже време знају да неке врсте птица брже изумиру. Међутим, нове студије, које се базирају на широком истраживању с више од 500 врста, открива велике губитке чак и међу традиционално бројним птицама као што су црвендаћи и врапци.

Уобичајене врсте птица кључне су за екосистеме, сузбијање штеточина, опрашивање цвећа, ширење семена и обнављање шума. Kад ове птице нестану, њихова некадашња станишта не остају иста.

– Људи брину кад нестану орлови или друге врсте познате због своје величине или симболике, али реално нестанак врабаца има већи утицај на околину, а због тога не бринемо – рекла је Хилари Јанг, биолог за очување на Универзитету из Kалифорније.

Тим истраживача са универзитета, владиних агенција и непрофитних организација сарађивао је на новом истраживању које је комибновало старе и нове методе бројања птица.

У новој студији, истраживачи су се окренули тим истраживањима како би проценили популацију 529 врста у раздобљу од 2006. до 2015. године. Те процене укључују 76 одсто свих врста птица у Сједињеним Државама и Kанади, али представљају готово целокупну популацију птица. Истраживачи су, затим, користили записе о посматрању птица како би проценили популацију сваке врсте од 1970., најраније године за коју постоје конкретни подаци.

Док су неке врсте расле, установили су истраживачи, већина је опадала – често у огромном броју.

Међу најтеже погођеним групама је врста ватроглави краљић, чији је број пао за 617 милиона, док је популација коса мања за 440 милиона. Доктор Росенберг рекао је да је изненађен падом броја птица. Европа доживљава сличан губитак птица, такође међу уобичајеним врстама, рекао је др Гастон са Универзитета у Екситеру.

– Нова студија није замишљена како би се утврдило зашто птице нестају, али резултати – као и ранија истраживања – упућују на неке вероватне кривце, рекао је др Росенберг.

Научници верују да су птице „десетковане“ губитком станишта птица, што подразумева исушивање мочварних подручја, крчења шума и слично. Осим тога, модерна пољопривреда и њени пестициди , посебно неоникотиноиди отежавају птицама храњење и дебљање.

– Птице премале телесне тежине не могу дуго да лете, не могу да мигрирају па умиру – рекли су научници.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Beli Orao says:

    Логично на западу па и канади све више раде отрови против штеточина , пршће се све живо АМА баш све ! Хоће запад а и ми полако копирамо тај запад све више , да има лијепе јабуке , шљиве , банане , пшеницу кукуруз , лале и тд. Нормално инсекти и глодари поцркаји а врабац , голуб па орлови и цијели ланац других птица изумре од глади или нема подмладака јер нема шта ни старије за прехрану , тако да читава генерачија поцрка , дође зима и онда остатак дрекне на леду и неухрањености ! Нема пчела нема оси , бумбара и осталих буба ! А најбоље би било да нестане људи онда би ова планета имала шансу да преживи !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u