НЕШТО НАМ СЕ СПРЕМА – ЕВРОПСКИ МЕДИЈИ означили српске националисте као највећу претњу на Балкану

NEŠTO NAM SE SPREMA – EVROPSKI MEDIJI označili srpske nacionaliste kao najveću pretnju na Balkanu

10 jula 2017

„EU zbog bavljenja sopstvenim defektom ne vidi opasne razvoje na jugoistoku, sa mogućim fatalnim posledicama“, upozorava bečki dnevnik „Prese“.

List navodi da se upozorenja, u brojnim publikacijama, gomilaju da je Evropa na putu da „izgubi“ države zapadnog Balkana. Medijsko interesovanje se povećava, i ponovo se šalju reporteri, objavljuju izveštaji, ukazuje „Prese“.

Kao primer navodi magazin „Ojropeiše Rundšau“ koji nikada nije iz vida ispustio Balkan, i koji u novom broju objavljuje upozorenje Vedrana Džihića da je Balkan „tempirana bomba“ koja otkucava.

– Snažni ljudi rade na izgradnji svoje moći, nacionalizam je ponovo, na mnogim mestima, korišćen kao tehnika vladavine – istakao je Džihić, bečki ekspert za Balkan.

„Prese“ navodi da je i nemački „Špigel“ zapadno balkanske države nazvao „siročićima kontinenta“ i upozorio da postoji osetno udaljavanje od evropskog projekta.

– To što EU kao simbol sigurnosti i blagostanja gubi na uticaju je razumljivo, koliko i opasno. Mir je ugrožen kako maskiranim težnjama Albanaca za zajedničkom državom, tako i željom za velikom moći srpskih nacionalista – ističe „Špigel“.

Krakovski magazin „Nju istern Jurop“ posvećuje „balkanskom karuselu“ u letnjem izdanju čak 12 priloga, a među njima pisac iz Sarajeva Miljeno Jergović postavlja pitanje „Gubi li Evropa Balkan“.

Takođe ovaj magazin posvećuje pažnju temi Balkana kao prostora za regrutovanje militantnih islamističkih grupacija, podsećajući da jedna četvrtina stranih boraca Islamske države, koji dolaze iz Evrope, dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Makedonije.

Pošto je Islamska država u Iraku i Siriji pod pritiskom borci povratnici bi mogli delovati kao upaljač na buretu baruta sastavljenog od eksplozivne verske i etničke mešavine, konstatuje magazin.

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Zaboraviše da nacisti vladaju Hrvatskom i Nemačkom. Ili im to dođe kao deo kućnog vaspitanja.

 2. Trifun says:

  Sto se Srbija prije naoruza do zuba to ce se prije nacisti iz Nemacke i EU Rajha utisati. Jer zapadne genocdine hijene razumiju i postuju samo silu. Nista drugo. Nema nazad.

  • Svetozar says:

   bravo.

 3. Kosovac says:

  Ovaj Džihić baš ekspert, mi smo takve imali još pre 40 godina u vidu titoističkih komunista. Na primer, Ivan Stambolić izjavljuje „Drugovi, Šiptarski demonstranti lome po Prištini, sada će da se javi Srpski nacionalizam“….. Zamislite, Džihić Bečki ekspert kaže „borci Islamske države, koji dolaze iz Evrope, dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Makedonije“. I ti borci Islamske države povampiruju Srpski nacionalizam, naravno protiv njega se treba na vreme organizovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *