НЕШТО СЕ ОПАСНО ДЕШАВА – ПУТИН ПОСЛАО ЛЕДЕНУ ОПОМЕНУ: „Игра је завршена!“

NEŠTO SE OPASNO DEŠAVA – PUTIN POSLAO LEDENU OPOMENU: „Igra je završena!“

27 marta 2017

Putin-sends-in-tanks-to-Syrian-Airfield-605127

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će sporazumi između Izraela i Rusije u vezi Sirije biti zasnovani na njihovim delima, a ne njihovim rečima.

Predsednik Putin je već rekao Izraelu da je njihova “igra“ u Siriji završena…

Sirijski izaslanik UN-a Bašar Džafari je rekao da je Putin poslao jasnu poruku Izraelu da su se pravila igre u Siriji promenila i da je njihova sloboda da deluju na sirijskom nebu završena. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ipak rekao ruskom predsedniku da će Izrael nastaviti vazdušne napade u Siriji.

Sirija je upotrebila protivavionsku vatru protiv izraelskih aviona prošlog četvrtka uveče, oborivši jedan i pogodivši drugi avion u znak odmazde za izraelske vazdušne napade protiv vojnih meta u blizini Palmire.

U sugestivnoj, ali nekako zagonetnoj izjavi, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je naglasio da će Moskva uzeti u obzir izraelske akcije – a ne reči – u Siriji, i shodno tome reagovati.

“Rusija će prosuditi kako se tačno ovaj sporazum sprovodi od strane naših izraelskih partnera, ne na osnovu onoga što kažu, već kako se ponašaju“, istakao je Lavrov.

“Tokom poslednje posete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Moskvi, on i predsednik Rusije Vladimir Putin su postigli jasan dogovor o načinu na koji bi ruska i izraelska vojska mogle da srađuju po pitanju situacije u Siriji“, rekao je Lavrov komentarišući prošlonedeljne izraelske napade na mesta sirijskih oružanih snaga u blizini Damaska.

Ranije ove nedelje je objavljeno da je sirijski izaslanik UN-a Bašar Džafari rekao da je sirijska upotreba protivavionskih raketa na izraelske borbene avione bila “poruka“ od Putina.

Izraelski ambasador je pozvan od strane Moskve nakon vazdušnih napada u petak, a pojavili su se izveštaji da su ruski vojni savetnici delovali samo nekoliko kilometara dalje od oblasti koja je bila na meti izraelskih udara, tako da sigurno postoje posredni dokazi koji podržavaju Džafarijevu tvrdnju.

Ali izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira upravo na suprotnom – da Putin shvata da “ukoliko je izvodljivo sa obaveštajne i vojne tačke gledišta – Izrael će napadati mete u Siriji“.

Izjava Lavrova ukazuje na to da Rusija i Izrael imaju neku vrstu dogovora o Siriji – i da Moskva nije zadovoljn načinom na koji se sprovodi.

Sada je pitanje: Šta ovaj sporazum podrazumeva?

(Webtribune)

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Dogovor podrazumeva da je Izrael gazda, a Rusija ima da slusa.

 2. Ojde se says:

  Nema galje

 3. Trifun says:

  Izreal mora da se cuva dalje od ruskih jedinica, kao i sirijskih i ne smije da napadne niti jedan cilj koji ugrozava Ruse i Sirijsku armiju direktno! To sto je uradeno je RIZICNO! Izreal mora da obuzda svoje nagone za udarima na svoje neprijatelje koji direktno ugrozavaju Rusiju i sirijske vojnike! MORA!

 4. Don says:

  Prepadose se zivi:)))

 5. M says:

  Sirija i okolica je (i) izraelsko dvoriste i susjedstvo!Svatko tko hoce opstati,mora paziti i na svoje susjedstvo!Ocekivati od jedne drzave to ne cini je nadobudno,osim ako ta drzava nije jadna i slaba.

 6. goran says:

  Zasto je obrisan moj komentar pisan bez ikakvih uvreda na bilo ciju adresu? Ponavljam da Rusi ne mogu odredjivati Izraelu sta ce da radi jer Izrael od svog osnivanja radi sta hoce i za to ne snosi nikakve posledice. Svetska javnost nije nasla nacina da utice na tu zemlju, pa ne verujem ni da ce Putin resiti taj problem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *