NEŠTO SE SPREMA: Izraelska vlada izglasala zakon o lakšem prelasku u judaizam

NEŠTO SE SPREMA: Izraelska vlada izglasala zakon o lakšem prelasku u judaizam

4 novembra 2014

judaizam-jevreji-izrael-zid-600x399Izraelska vlada izglasala je danas predlog zakona po kome će konverzija (prelaz) u judaizam biti olakšana.

Današnje glasanje usledilo je posle mnogih nesuglasica i pritiska od strane ultra ortodoksnih partija koje su pritiskale premijera Netanijahua da odloži zakon iz straha da bi tim zakonom oni mogli da izgube monopol na stvarima religije u Izraelu.

Po odredbama ovog reformističkog zakona, oblasni rabiji biće ovlašćeni da drže takozvane specijalne sudove za konverziju, čime se značajno proširuje krug onih koji konverziju mogu da vrše.

Zakon je smišljen da olakša konverziju u judaizam desetinama hiljada imigranata, mahom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, koji po sadašnjim krutim jevrejskim zakonima nisu bili kvalifikovani za prijem u tu versku zajednicu, niti im je bilo omogućeno venčanje niti sahrana po jevrejskim običajima.

Džuli Šenfeld, prva žena rabi u američkoj jevrejskoj zajednici, izjavila je da je ovaj korak izgleda usmeren na to da prelaz u judaizam učini „dostupnijim i pristupačnijim“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. hm says:

    bilo bi dobro da nam neki stručnjak pojasni zašto su se odlučili da inače jako krute zakone za ulazak u judaizam baš sada pojednostave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *