НЕШТО СЕ СПРЕМА! Највећа руска флота у Средоземљу! Руси крећу у жестоку акцију! (ВИДЕО)

NEŠTO SE SPREMA! Najveća ruska flota u Sredozemlju! Rusi kreću u žestoku akciju! (VIDEO)

25 jula 2020

Ruska mornarica izvela je ove sedmice velike vežbe na obali pokrajine Tartus u Siriji, pokazujući svoje vojne mogućnosti u regionu istočnog Mediterana usred povećanih tenzija između nekoliko država.

Prema pisanju arapskog Sputnjika, sirijska obalska regija bila je poligon kvalitativnoj obuci ruske mornarice, jer su koristili svoje ratne brodove, vojne helikoptere i borbene avione za simulaciju efikasnosti svojih snaga u borbi.

Publikacija je izvestila o upotrebi naprednih brodova Raptor, koje su svrstane u najbrže vojne brodove ruske flote, jer su u stanju da jedre brzinom do 50 čvorova, kao i da vrše razne misije u timovima obalne straže, kao što su nadzor, stražarske misije i spasilačke misije.

Pored obuke Raptor-a, u vojnim vežbama učestvovala su i velika morska plovila, uključujući podmornicu „Krasnodar“ i raketnu krstaricu.

Ove ruske mornaričke vežbe dolaze u vreme pojačanog trenja u istočnom Sredozemlju, jer Turska u Libiji svojim obalnim drilovima uznemiruje Egipat, Kipar i Grčku.

(Pravda)

KOMENTARI7 komentara

 1. Slobodanka says:

  Sirija? Turska vojska je povećala svoje vojno prisustvo u sirijskoj pokrajini Idlib, imajući u vidu razne podlosti na koje je spremna Turska to nije dobar znak. Osim toga Erdogan je pre nekoliko dana izjavio da će Turska ostati trajno prisutna u Siriji. Ove nedelje primećeno je rasporedjivanje novih snaga SAA, naprimer iz pravca grada Marat al Numan prema planini Al Zavija. To ne bi bilo prvi put posle primirja od 05 marta da snage SAA rasporedjuju se u blizini Al Zavije, ali ovo je prvi put posle primirja da se tu rasporedjuju snage 25 divizije (Tigrove snage) i to sa teškim naoružanjem što se uzima kao znak da se priprema nova ofanziva snaga SAA. 25-divizija je već godinama glavna udarna snaga kada Sirija vrši nove vojne operacije - nove ofanzive.

 2. Slobodanka says:

  Od 05 marta, kad je sklopljeno poslednje primirje, do danas ima već skoro 5 meseci. Moguća je obnova kampanje "Zora Idliba".

 3. milorad2 says:

  brate da sam na ruskom mestu IZVUKAO bih tu flotu odatle inače će biti UNIŠTENA.Samo ruske podmornice i to vrlo teško mogu tamo da se duže održe u akciji.Ako ne povuku tu flotu turci će SIGURNO zavoriti bosfor u odredjenm momentu a i da ostane otvoren to je jedini kanal dopune i snabdevanja te flote i on je pod nadzorom NATO snaga BEZ problema.Nadam se da će rusi SHVATITI stratešku i taktičku ranjivost te flote i da će zanemariti politički momenat , jer trebaće im ti brodovi kasnije a u sadšnjemtrenutku ta flota NIŠTA BITNO ne može da uradi , samo će uludo izgubiti brodove.

  • Milan says:

   Au, našao se bezimeni dasa da nagovara Ruse na kapitulaciju. Rusija nikad neće pristati da izgubi luku Tartus. U krajnjem slučaju ako bude morala sačuvaće tu luku po cenu potpunog razaranja Turske, a ima sa čim da to izvede. Crno more-Bosfor-Egejsko more-Istočno Sredozemlje, to nije jedini put ruskih brodova za Siriju nego, to je najbliži i najjeftiniji put do istočnog Sredozemlja. Sem nekoliko luka u Azovskom i Crnom moru, Rusija ima luke u Sankt Peterburugu i Kalinjingradu, zatim u Murmansku, Arhangelsku, i još nekoliko značajnih luka na severnim morima, i luke na Pacifiku. Turska nema pravni osnov da zatvori prolaz Bosfor. Ekonomija Turske je oslabljena, prezadužena i ranjiva, ekonomija je Ahilova peta Turske. Koliko dobrih poslova bi izgubila Turska ako bi poremetila odnose sa Rusijom? Kupljene sisteme S-400 Turska može da zaboravi i baci u staro gvoždje ako bi ušla u dublju konfrontaciju protiv Rusije.

  • padre says:

   Ko li bi ju uništio?

 4. Slobodanka says:

  Poslednja podlost Turske naočigled celog sveta bila je kradja Aja Sofije i njeno pretvaranje u džamiju. Da li neko veruje da u Istanbulu nema dovoljno džamija te da je to bilo nužno? Turska oblast Hataj koja se graniči sa Idlibom nekad je pripadala Siriji. Posle prvog svetskog rata Hataj, tada se zvao Aleksandritski sandžak po gradu Aleksandreta ( mala Aleksandrija, danas je to grad Iskenderun) zajedno sa Sirijom i Libanom nalazio se pod francuskom upravom. Za vreme vladavine Kemala Ataturka i u povoljnom trenutku pred početak drugog svetskog rata godine 1938 na teritoriji Aleksandritskog sandžaka proglašena je nezavisna Republika Hataj, da bi sledeće 1939 godine na osnovu rezultata referenduma i to sa veoma tankom razlikom Hataj se pripojio Turskoj. Sirija do 2005 godine nije priznavala turski suverenitet nad Hatajem. A sada za vreme vladavine Erdogana Hataj služi Turskoj kao podloga za preuzimanje sirijskog Idliba. To je slično osvajačko ponašanje kao kad Albanija se stara za nezavisno Kosovo, a zatim planira dalje širenje na jugoistočnu Srbiju.

 5. Slobodanka says:

  Kad Turska krene u novu ofanzivu u Libiji protiv generala Haftara prema gradu Sirtu i vazdušnoj bazi Al Džuvra, zasad Erdogan nije odustao od tih pretenzija, to bi bio povoljan momenat da Sirija preuzme još jedan komad njenog Idliba. KO TRAŽI VEĆE IZGUBI IZ VREĆE. a Turska se razapela na 6-7-8 frontova: Samo u Siriji ima četiri (Idlib, Afrin, AL-Bab i Džarabulus, sever pokrajina Raka i Hasaka), zatim na severu Iraka, u Libiji i još samo što nije ušla u konflikt sa Grčkom zbog preotimanja grčkih ostrva u Egejskom moru, Kipar- traženje gasa u kiparskim vodama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *