НЕШТО СЕ СПРЕМА У СРБИЈИ: Американци опет финансирају медије у Србији! ЕВО КО ЈЕ СВЕ НА СПИСКУ!

NEŠTO SE SPREMA U SRBIJI: Amerikanci opet finansiraju medije u Srbiji! EVO KO JE SVE NA SPISKU!

27 maja 2017

Nova ulaganja Američke agencije za razvoj u ovdašnju medijsku scenu svakako imaju veze sa američkom borbom protiv Rusije na Balkanu, a pogotovo u Srbiji. Njima se čini da je ovde ruski uticaj prejak i da su Rusi ovde veoma aktivni i SAD žele da ga ograniče.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je sredstva za unapređenje reformi u Srbiji u oblasti medija. Cilj projekta je, navodno, da se „poboljšaju pravni, normativni i ekonomski uslovi za rad u oblasti medija u Srbiji“.

Poznato je da bi projekat trebalo da krene početkom septembra, da se ne tiče samo novinara i izdavača, nego i onih koji se zalažu za slobodu štampe, ali i marketinških kompanija, PR agencija, kao i regulatornih državnih organa. Nepoznanica je količina novca.

„Da, tačno je. USAID je zainteresovan za sprovođenje nekog većeg višegodišnjeg, možda četvorogodišnjeg projekta vezanog za jačanje medijskog sistema. Ja sam sa njima razgovarao jednom ili dva puta i na to gledam pozitivno, jer svakako nam daje neke inpute i pare da nešto uredimo je dobrodošao“, kaže za Sputnjik državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja zadužen za medije Nino Brajović.

On odmah i dodaje da je pitanje kako će to ići jer imamo dosta problema.

„Neka udruženja teraju u jednom pravcu, druga u drugom. Politizuje se mnogo“, konstatuje državni sekretar za medije.

Na pitanje u šta to sve ne bi smelo da se pretvori, on kaže: „U ono što nije unapređenje medijskog sistema kroz zakonodavstvo“. Napominje da nemamo regulisanu obavezu izdvajanja za lokalne medije, nema minimuma izdvajanja za lokalne medije, nema obaveze raspisivanja konkursa…

Ne sporeći da onaj ko daje pare u tome sigurno ima i određene interese, on ističe da je dobro dok se oni poklapaju sa našim interesima.

Ipak, suštinska dilema je da li pod „firmom“ pomoći možemo očekivati i neku vrstu američkog uticaja na ovdašnji medijski prostor, a Brajović konstatuje da smo mi svakako izloženi sasvim vidljivom uticaju.

„I dobro je dok je vidljiv — i meka ruska moć, evropski uticaj, američki i arapski. Imamo regionalnu televiziju Al džaziru, TV N1, Sputnjik, te projektne podsticaje iz Amerike za unapređenje sistema. To jeste sve neka vrsta uticaja“, kaže Brajović, koji smatra da je to prosto deo ambijenta u kojem živimo gde praktično i ne možemo nešto mnogo da menjamo.

Dobro je, kaže, što su ti uticaji sada više izbalansirani, nego što su bili u prošlosti, pa tako imamo, na primer, i ruski Sputnjik.

On na novo ulaganje Američke agencije za razvoj u ovdašnju medijsku scenu gleda kao na vraćanje američke inicijative koja je 2011. i 2012. godine, sa donošenjem medijskih zakona, imala izlaznu strategiju.

„To vraćanje može da ima veze sa razlozima jačanja takozvane meke ruske moći, ali i sa stanjem u regionu i željom da se jača kapacitet medija koji je loš“, kaže Brajović za Sputnjik.

Za dugogodišnjeg komentatora američke politike, nekadašnju glavnu i odgovornu urednicu lista „Politika“ i doskorašnju predsednicu Udruženja novinara Srbije Ljiljanu Smajlović, nova ulaganja USAID-a u medijsku scenu svakako imaju veze sa američkom borbom protiv Rusije na Balkanu, a pogotovo u Srbiji, gde ona ima bitno prisustvo kada je region u pitanju.

Ona podseća da je USAID u sastavu Stejt departmenta i objašnjava da je ono što se naziva ulaganjem u razvoj demokratije u stvari deo američkih napora da ovde imaju više uticaja i da se njihovo prisustvo jače oseti.

„U svakom slučaju Amerikancima je stalo da ovde budu prisutni, ali i zbog toga što sve više naglaska stavljaju na svoje odnose sa Rusijom. Oni ovde žele da ograniče ruski utucaj ili da spreče da on raste. Njima se čini da je ovde ruski uticaj prejak i da su Rusi ovde veoma aktivni“, ocenila je Smajlovićeva.

Na pitanje koliko će projekat USAID-a stvarno doprineti nezavisnoj uređivačkoj politici srpskih medija i poboljšanju ekonomskih uslova, ona kaže da će finansijski sigurno značiti.

„Kako bi inače opstale organizacije BIRN, KRIK, CINS… Sve one zavise od američke i evropske, ali posebno od američke pomoći i donacija. Prema tome vrlo je važna ta pomoć“, kaže Smajlovićeva i podseća da NUNS i nagrade za novinarstvo dodeljuje zajedno sa Ambasadom SAD.

„Ja mislim da je to, verovatno, jedinstven primer u svetu da jedno veliko novinarsko udruženje sa Ambasadom SAD nagrađuje novinarstvo i sugeriše šta je pravo novinarstvo. I te nagrade uručuje američki ambasador. To je znak vrlo ozbiljnog uticaja i priznavanja uticaja i američkog primata na ovom terenu“, zaključuje Smajlovićeva za Sputnjik.

(Mira Kankaraš Trklja / Sutnik.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Petar says:

  Srbiji se uvek nešto sprema. Ne obraćajte pažnju. Samo mislite o tome kako da se oslobodimo ove bande na vlasti. Time ćemo otkloniti i spoljne i unutrašnje pretnje.

 2. goran says:

  Izgleda da neki ne razumeju da mediji gube svaki ugled i da se sa njima sve manje moze ispirati mozak. Ko jos veruje u vesti koje se menjaju svakoga casa, svi izvori vesti su vec kupljeni i vesti se narucuju kao sargarepa i luk.

 3. miroslav says:

  Da je ova Srbija kako treba svi koji dobijaju pare iz beloga sveta zavrsili bi onako kao sto je Putin uradio u Rusiji a bave se politikom. A posto je ova zemlja pod okupacijom zapada od toga nema nista.Opste je poznato da su politicari i novinari lazovi cas izuzecima. Od profesije biti novinar ne ostade nista, a trebalo bi da bude cast obraz postenje moral hrabrost neiskvarenost govoriti samo istinu i samo istinu. Ali od toga nema nista.

 4. Kosovac says:

  I novinari treba od nečega da žive, ja pozdravljam ovu Američku investiciju. Nema više novinara korisnih idiota koji bi za džabe pisali afirmativno o nekom Amerikancu, naročito o nekom skotu iz ambasade. Plati pa klati. Pa lepo nam je još Verica Barać objasnila kako je Ivica Dačić morao da u B92 uplati 10 miliona dinara, da bi ovi nezgodni novinari pisali afirmativno o Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Koje novine su blesave da štampaju izjavu one rugobe Nataše Kandić, ako ona to nije platila kao reklamu. Ne verujem da postoji neko u Srbiji da ga interesuje šta ima da kaže Kandićka….. Mi medijumski potrošači sve više koristimo internet, što smatram da otežava indoktrinaciju, a ako Amerikanci daju pare, neka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *