НЕШТО СЕ СПРЕМА! Зеленски добио упозорење од АМЕРИКЕ исто као…

NEŠTO SE SPREMA! Zelenski dobio upozorenje od AMERIKE isto kao…

26 aprila 2023

Sjedinjene Države su upozorile ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ne bude previše vojno ambiciozan.

Bivši avganistanski lider Ašraf Gani dobio je slično upozorenje 2021. pre nego što su talibani došli na vlast, piše Politico.



Napominje se da se administracija američkog lidera Džoa Bajdena postepeno priprema za činjenicu da ako prolećna kontraofanziva Ukrajine ne opravda očekivanja, kritičari će tvrditi da su SAD takođe podbacile. U međuvremenu, zvaničnici unutar administracije naglašavaju da čine sve što mogu da osiguraju da prolećna ofanziva Kijeva uspe.

„Ako Ukrajina ne može značajno da pobedi na bojnom polju, neizbežno se postavlja pitanje da li je došlo vreme za mirovne pregovore“, rekao je predsednik Saveta za spoljne odnose Ričard Has.

Osim toga, pišu autori Politiko, neprijateljstva su negativno uticala na Ukrajince – pretrpeli su zapanjujuće gubitke tokom 14 meseci sukoba.

Pod ovim okolnostima, američki zvaničnici su obavestili Ukrajinu o opasnostima prevelike ambicije i preteranog raspršivanja, isto upozorenje koje je Bajden dao bivšem avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju dok su se talibanski borci gurali u unutrašnjost usred povlačenja američkih trupa 2021.

Blumberg je ranije objavio da Evropska unija ne veruje u uspešnu kontraofanzivu ukrajinskih trupa 2023. godine.

Zvaničnici EU veruju da će ukrajinske trupe moći da napreduju ne dalje od 30 kilometara, pošto je Rusija „uspela da zauzme odbrambene pozicije pre predstojeće ofanzive“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI



4 komentara

 1. Rista Bre says:

  Al su mudrosti! Do jaja. Tako smo i mi 90tih mudrovali, te oćemo te nećemo. Doduše, na duže staze nismo ni mogli, ali Rusija nije Srbija. Ja lično... dakle ne spominjem nikog drugog i ne govorim ni u čije ime. Ono kad kažem "videćemo!" nije značilo da govorim u nečije ime, nego onako...više pristojnost. Pa neću valjda reći "videću"? Za koje mudo bih ja onda sebe smatrao, kada bih rekao da ću JA videti? To kao malo objašnjenje mojim prijateljima i suprotno, ali ajde...Ja lično ću videti koliko smo MI u pravu kada smatramo da postoji mogućnost da Rusija ipak prihvati mirovne planove pod Američkim uslovima. Koje bi to razočaranje bilo za mene lično, ali ne za nas sve, jel tako?

 2. milorad5 says:

  nežće biti pregovora jer rusi neće da razgovaraju uopšte sa CIA agentima koji vode ukrajinu,moraće prvo da promene vladu a to ne dolazi u obzir za mafijaše u kijevu i tako sve zu krug će se ovo još vući neko vreme,dok rusi ne pripreme full nuk.udar na NATO i sisteme i meree da minimalizuju potencijalni odgovor.Kažem potencijalni jer ako rusi dobro odrade udar ovi neće ni moći da odgovore bar ne neko duže vreme eventualno teroristički nuk. napad može da im uspe ali je pitanje da li će ikakava organizovana vlast ostati na spaljenim teritorijama.Sve u svemu rizičan kocka ali je to rusiam bolja opcija od daljeg natezanja i stalnih napada NATO pakta.Rusi mogu neko vreme da se nose sa njima klasičnim metodama ali je to prevelika i prejaka koalicija koja postaje sve monolitnija i opasnija,baš zato što mnoge plašljive ovce kao češka ili poljska npr,počinju stvarno da ozbiljno rade svoj posao za NATO i ispunjavaju zadatke, i tako postaju ozbiljna pretnja kad se skupe na gomilu,a ne samo na silu pridružei članovi,jer zaključuju da nema opasnosti da uzimaju pare za ubijanje rusa:)To vreme ističe za NATO i jedini pravi odgovor je potpuna fizička eliminacija očigledno smrtnog i upornog neprijatelja i zato nuk.oružje i služi rusima,i zato će ga sigurno upotrebiti,idemo ka tome kao brzi voz na srušen most i zato neće biti pregovora jer rusiam je jasno da šta god ispregovaraju ovi to neće ispuniti,na karju krajeva iamju primer kosovskih "pregovora" i svog ludila koje se tu ispoljava sa strane NATO pakta u ambivalentnoj ,šizofrenoj želji da svoje pretnje i nasilje prikažu kao "pregovarački proces".Rusima takvi pregovori ne trebaju i zato ih neće ni biti.Možda se skupe jednom za stolom i kad ovi počnu da luduju rusi će se pokupiti i više neće dolaziti na "pregovore".To garantuje dalji razvoj dogadjaja koji vode nuklearnom udaru pune snage.

 3. Rista Bre says:

  Zašto sam napisao gornji komentar? Pa ne radi objašnjenja mene lično i "mnogo pričaš u ime svih nas" nego sasvim nešto drugo. Ameri kažu da će u slučaju da ofanziva Ukrajine ne uspe, MORATI na mirovne pregovore i da će u tom slučaju, a upozorili su i Zelenka, ipak uraditi ono što neće da urade danas, dakle ONI će ponuditi Rusima mirovne pregovore! ONI će odlučiti u kojem slučaju će ti pregovori biti mogući! ONI ĆE... Ali AKO ofanziva uspe, e onda NEĆE! Pa ako Rusija razbije NATO vojsku koja krene u ofanzivu potpuno i onda prihvati pregovore i na kraju prihvati da ostane samo u pola Donbasa i na Krimu, Amerika će ući u Ukrajinu otvoreno. Nema veze čak i ako potpišu ugovor sa Rusijom da neće ući, majke nam, oni će ući jer oni ne cene Ruse ni crno ispod nokta. Nadalje, Amerika kao ima nameru da NEKE Ruske banke vrati u SFIFT radi tamo nekih stvari koje Americi trebaju...Naravno da sam besan kao ker... RUSIJA TREBA UNAPRED DA KAŽE - NEKA FALA! RUSIJA SE NEĆE VRATITI U SFIFT SVE DOK NE PRORADI BRIFT, A ONDA MOŽEMO IĆI NA SIGURNO I SA SFIFTOM, JER AKO NAS OPET IZBACITE KAD VAM SE DIGNE KITA, MI ĆEMO BREZ PROBLEMA NASTAVITI SA BRIFTOM! NEKA FALA NA PONUDI ZA PREGOVORE AKO VAM PROPADNE OFANZIVA U UKRAJINI! MIROVNI PREGOVORI ĆE POČETI KADA RUSIJA TO ODREDI A NE VI AMERIKANCI! Ne mora ni tako da postupi. Dovoljno bi bilo samo da krajnje b(r)ezobrazno izjavi da se nikada neće vratiti u SFIFT i da nikada neće prihvatiti pregovore sa Amerikom, što naravno neće biti istina ali će ipak izazvati neočekivanu paniku na Zapadu. Kažem, nije važno da li je to stvarno ili ne, važno da ih prodriblaju ko konje. Zapad je to zaslužio debelo. A ima tu i dobitničkih diplomatskih poena. Ne treba da se zaustave samo na izjavama Zaharove i Medvedeva. Svi redom, od Putina do taksista treba ovo da izjavljuju bar jedno mesec dana. Uostalom, Medvedeva NE VOLI više od pola Rusa, sigurno. Od druge polovine, voli ga samo 10%. A da Medvedev NEĆE više nikad biti predsednik Rusije, sigurno je ko izlazak Sunca. Ako Amerika ipak uspe da postavi medvedeva ponovo za predsednika posle Putina, to će biti kao da su postavili zajedno Koštunicu, Đinđića i Tadića na čelo Rusije. Značiće samo jedno - PORAZ Rusije!

 4. Rista Bre says:

  Zašto Putin, odnosno Rusija, drži Medvedeva tako "visoko"? Pa zato što je Medvedev jedini čovek u Rusiji na koga bi se Zapad mogao osloniti u slučaju da poljulja Putina i natera Rusiju na neke izbore. Navaljni je samo skandal maska koju je Zapad projektovao u Rusiji, ali Medvedev je negovano kuče Zapada, i on to zna. Nadam se da mu neće biti dozvoljeno da se razvije u pobesnelu džukelu i izgrize Rusiju. Medvedev je pokazao sve te poltronske kvalitete za vreme dok je imao ulogu predsednika i to je na Zapadu ostalo debelo primećeno i ostavljeno za kasnije. I nakon isteka 4 godine mandata Medvedeva, Amerika je pokušala da zadrži Medvedeva kao predsednika i čak javno upozorili Putina da ne sme da se kandiduje za predsednika ponovo. Išlo im sve bolje sa Medvedevom. Žao mi ako neko ovde misli drugačije, ali ovo je ipak prava istina. Eto, zato Putin drži Medvedeva na oku i na mestu koje se može kontrolisati i zato je Medvedev, osetivši da je pod prismotrom, počeo da daje sve one glupave, nepolitičke i nediplomatske izjave zadnjih par godina. Osetio da su mu muda u procepu i potrudio se da bude "radikalni" Ruski patriotista. Amerika bi sa ogromnim zadovoljstvom videla Medvedeva kao predsednika Rusije posle Putina. Kada pročitam bilo gde da neko misli kako je Medvedev zasluženo "naslednik" Putina, meni se oma povraća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *