НЕШТО СЕ СПРЕМА: РУСИЈА започела изненадну проверу борбене готовости војске!

NEŠTO SE SPREMA: RUSIJA započela iznenadnu proveru borbene gotovosti vojske!

15 juna 2016

1033408819Rusija je započela nenajavljenu proveru borbene i mobilizacione spremnosti svojih oružanih snaga koja će potrajati do 22. juna. Verovatno nimalo slučajno: do dana mučkog napada Hitlerove Nemačke na SSSR.

Kako se i moglo očekivati, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, odmah se požalio da takve provere borbene gotovosti navodno „podrivaju transparentnost i predvidljivost“ u odnosima između Rusije i zapadne vojne alijanse:

„Jedan od izazova povezanih sa iznenadnim vežbama je i to što su one način da se ne poštuje obaveza iz Bečke konvencije da se na iznenadnu vežbu upozore partneri“.

Ministarstvo odbrane RF odmah je demantovalo Stoltenberga, objavivši da je obavestilo o vežbi vojne predstavnike u Moskvi svih zemalja potpisnica Bečke konvencije iz 2011-te godine. Uprkos tome što upravo po tom dokumentu to nije bila dužna.

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, precizirao je da se iznenadna provera izvodi po naredbi vrhovnog komandanta Vladimira Putina i da je poseban akcenat na proveri skladišta naoružanja i municije i „organa upravljanja oružanim snagama“.

Ruski vojni vrh je tvrdnje alijanse da joj preti „ruska opasnost“ nazvao „rusofobskom histerijom NATO“.

„Moglo se predvideti da će se temperatura rusofobske histerije pojedinih predstavnikaNATO povećavati kako se bude približavao samit alijanse (u Varšavi). Postaje očevidno da je cilj izjava o „ruskoj vojnoj pretnji“ da se izazove panika i da se za borbu protiv podmuklog neprijatelja izdejstvuju kolosalni vojni budžeti“ – izjavio portparol Ministarstva odbrane RF general Igor Konašenkov.

On je navedenu tvrdnju Stoltenberga nazvao „završnom arijom u rusofobskoj predstavi za poreske obveznike zemalja članica NATO koji treba da plate borbu sa izmišljenom ruskom pretnjom“.

Rusija iznenadne vojne vežbe i provere izvodi od 2013-te. Posle dvodecenijske pauze.

Putin je otkrio da su oružane snage njegove zemlje prošle godine izvele „preko 3.000 vežbi i treninga“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne postoji nikakva veza između započete iznenadne provere i sve većeg vojnog prisustva NATO na istoku Evrope.

KOMENTARIJedan komentar

  1. BESKUCNIK JUGOSLAVIJE says:

    moze biti svasta nepretelj nikad ne spava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *