НЕШТО ВАМ НИЈЕ БИЛО ЈАСНО! Сада је Путин све лепо ОБЈАСНИО

NEŠTO VAM NIJE BILO JASNO! Sada je Putin sve lepo OBJASNIO

9 decembra 2021

Širenje NATO-a na Istok na račun Ukrajine jedno je od najvažnijih bezbednosnih pitanja Rusije u strateškoj perspektivi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Stalno govorimo o tome, javno, upozoravamo naše partnere da je to za nas neprihvatljivo. Jedna od teza je veoma jednostavna – svaka zemlja ima pravo da bira za nju najprihvatljiviji način osiguravanja bezbednosti, ali to treba da bude učinjeno tako da ne narušava interese drugih zemalja, da ne podriva bezbednost drugih zemalja, u ovom slučaju Rusije“, istakao je ruski lider nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.Kako je dodao, Rusiju brine mogućnost članstva Ukrajine u NATO, jer će se na njenoj teritoriji pojaviti naoružanje Alijanse.

„Ne može da nas ne zabrinjava perspektiva mogućeg članstva Ukrajine u NATO jer će nakon toga, nesumnjivo, uslediti raspoređivanje odgovarajućih vojnih kontingenata, baza i oružje koje za nas predstavlja pretnju“, istakao je Putin.

Ruski lider je napomenuo da se, uprkos izjavama ruske strane, infrastruktura NATO-a približavala ruskim granicama tokom proteklih decenija.

„I sada vidimo sisteme PRO u Poljskoj i Rumuniji… Imamo sve razloge da verujemo da će se isto desiti i ukoliko Ukrajina bude primljena u NATO, ali na ukrajinskoj teritoriji. Kako da ne razmišljamo o tome, to bi jednostavno bio propust sa naše strane: da bezvoljno gledamo šta se tamo dešava“, naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je ocenio da NATO vodi konfrontacionu politiku prema Rusiji.

„NATO je vojni blok. Nažalost, on odavno vodi očigledno konfrontacionu politiku protiv Rusije… Ta struktura je prema nama, najblaže rečeno, nedruželjubivo raspoložena, a pored toga proglašava Rusiju za svog protivnika. Tu nema ništa dobro. Mi ne težimo bilo kakvim konfrontacijama sa bilo kim i nadamo se da će u tom smislu Grčka zauzeti stav obuzdavanja“, rekao je Putin.

Pravo na bezbednost

Putin je istakao da Rusija vodi miroljubivu politiku, ali da ima pravo da štiti svoju bezbednost. Upitan da li „Rusija ipak planira da napadne Ukrajinu ili ne“, Putin je rekao da je to „provokativno pitanje“.

„Rusija vodi miroljubivu spoljnu politiku, ali ima pravo da osigurava svoju bezbednost“, poručio je ruski lider.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije: dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Samo ti “ partnjeraj “ umesto da promjeniš riječnik i upotrijebiš pravu riječ !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *